Λιβύη: Τζιχαντιστές έσφαξαν και αποκεφάλισαν στρατιώτες στη πόλη Σαμπά

Λιβύη: Τζιχαντιστές έσφαξαν και αποκεφάλισαν στρατιώτες στη πόλη Σαμπά

Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σημειώθηκε στην πόλη Σαμπά εναντίον στρατοπέδου των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ

libya-1
Εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που πραγματοποιήθηκε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης που ανήκει στις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης του Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσαν νοσοκομειακές αρχές.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Σαμπά, που βρίσκεται στον πετρελαιοπαραγωγό νότο της χώρας ο οποίος αποτελεί στόχο ένοπλων ομάδων που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το κενό ασφαλείας.

Ο Χάφταρ έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις του βορειοδυτικά, όπου εμπλέκονται τον τελευταίο μήνα σε μάχη για την πρωτεύουσα Τρίπολη απέναντι σε μαχητές που συμμαχούν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της διαιρεμένης χώρας.

Συγκρούσεις μαίνονταν στα νότια προάστια της Τρίπολης στη διάρκεια της νύχτας με τις αντίπαλες δυνάμεις να πυροβολούν η μία εναντίον της άλλης με όπλα πυροβολικού, δήλωσαν κάτοικοι. Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες άλλες πληροφορίες.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Σαμπά. Οι μαχητές του σκότωσαν ή τραυμάτισαν 16 ανθρώπους και απελευθέρωσαν κρατούμενους από μια φυλακή, ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση σε δήλωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε πως πραγματοποιήθηκε έφοδος σε μια φυλακή μέσα στο στρατόπεδο Τζαμπρίλ Μπάμπα χωρίς να δίνει λεπτομέρειες. Το νοσοκομείο της Σαμπά ανέφερε πως υπάρχουν εννέα νεκροί, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του.

Κλείσιμο
Ο Χάμεντ αλ-Χαϊγιάλι, επικεφαλής της τοπικής δημοτικής αρχής, δήλωσε νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters πως ένας στρατιώτης αποκεφαλίστηκε και άλλοι επτά «σφαγιάστηκαν» ή πυροβολήθηκαν. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν πτώματα καλυμμένα με κουβέρτες.

lyb1

D5tlvt9WsAAF6YI
D5tlxKGWsAA77Qd

Πηγή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε μαχητές του ΙΚ και μαχητές του Τσαντ, όπως αποκαλεί ο ΛΕΣ μέλη φυλών που αντιτίθενται στον Χάφταρ.

Η συγκέντρωση ειδήσεων στη νότια Λιβύη είναι δύσκολη εξαιτίας της απουσίας μιας αποτελεσματικής κρατικής αρχής σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν διαφορετικές ένοπλες ομάδες και φυλές.

Ο ΛΕΣ, που συμμαχεί με μια παράλληλη κυβέρνηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αντιμετώπισε ισχυρή αντίθεση από την εθνοτική ομάδα Τέμπου στη διάρκεια της εκστρατείας του στον νότο στις αρχές του έτους.

Η Σαμπά --όπως και μεγάλο μέρος του νότου και των πετρελαιοπηγών του-- τελεί υπό τον έλεγχο του ΛΕΣ αλλά η δύναμη έχει συμμαχήσει με τοπικές ένοπλες ομάδες και μέλη φυλών προκειμένου να ελέγξει την περιοχή.

Τέτοιες συμμαχίες συχνά αλλάζουν σε μια χώρα που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Ο ΛΕΣ έχει μετακινήσει στρατεύματα από την εκστρατεία του στον νότο προς το μέτωπο της Τρίπολης, μεταφέροντας επίσης εκεί βαρύ οπλισμό την τελευταία εβδομάδα, όμως δεν έχει καταφέρει να διασπάσει την άμυνα των νότιων προαστίων της πόλης.

Το ΙΚ είναι επίσης ενεργό στη νότια Λιβύη όπου υποχώρησε αφού έχασε το προπύργιό του στην κεντρική πόλη Σύρτη τον Δεκέμβριο του 2016.

Πολλές επιθέσεις έχουν σημειωθεί στη νότια Λιβύη αφότου ξεκίνησε η επίθεση στην Τρίπολη, μεταξύ των οποίων μια επίθεση στην αεροπορική βάση Ταμάνχιντ έξω από τη Σαμπά και συγκρούσεις στην πετρελαιοπηγή Ελ Σαράρα, τη μεγαλύτερη της χώρας.

Εκτός από το ανθρωπιστικό κόστος, η σύγκρουση στη Λιβύη απειλεί να εμποδίσει τον εφοδιασμό σε πετρέλαιο, να ενισχύσει τη μετανάστευση προς την Ευρώπη και έχει οδηγήσει σε αποτυχία ένα ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή εκλογών ώστε να προκύψει μια ενιαία κυβέρνηση και ένας στρατός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης