Ο Tζούλιαν Ασάνζ στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου: Η σύλληψη και το μέλλον του

Ο Tζούλιαν Ασάνζ στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου: Η σύλληψη και το μέλλον του

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες ο Ασάνζ διχάζει πολίτες και κυβερνήσεις – Τι γράφει ο διεθνής Τύπος

20972923
Επισκιάζοντας το θέμα του Brexit, η σύλληψη του «mr Wikileaks» στο Λονδίνο μονοπωλεί το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου με την Βρετανία, τον Ισημερινό και τις ΗΠΑ να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα .

Η εμπλοκή των τριών χωρών στη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ έχει προκαλέσει παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων.

Στη Βρετανία η σύλληψη του 47χρονου Αυστραλού εξελίσσεται σε μέγα πολιτικό θέμα με τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να κατηγορεί την κυβέρνηση της Μέι για την κίνησή αυτή με την Τερέζα Μέι να προσπαθεί να βγάλει από πάνω της τη «ρετσινιά»...

Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ καταδικάστηκε χθες, από δικαστήριο του Λονδίνου για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του το 2012 έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό.

Νωρίτερα συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού. Με την άρση της επταετούς ασυλίας του από τους οικοδεσπότες του, άνοιξε ο δρόμος για την απέλασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο Ασάνζ δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του πριν από την άρση της ασυλίας του, σε αντίποινα για καταγγελίες διαφθοράς που είχε διατυπώσει εναντίον του προέδρου του Ισημερινού», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του Κάρλος Ποβέδα.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η απόφαση να αρθεί η ασυλία του Ασάνζ ελήφθη από τον Ισημερινό και η Βρετανία δεν άσκησε πιέσεις για να γίνει αυτό.

«Υπήρχε εξαντλητικός διάλογος με την κυβέρνηση του Ισημερινού από την αρχή. Η απόφαση να ανακαλέσουν τη χορήγηση ασύλου ήταν εξ ολοκλήρου δική τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι.

Ρωσία και Βολιβία έσπευσαν να επικρίνουν δριμύτατα τη σύλληψη του Ασάνζ κάνοντας λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η φίλη του Ασάνζ, Πάμελα Άντερσον δήλωσε σοκαρισμένη από την σύλληψή του κάνοντας λόγο για «πλεκτάνη» εναντίον του.

Θα αγωνιστεί κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που συνελήφθη χθες Πέμπτη στο Λονδίνο και κρίθηκε ένοχος από βρετανικό δικαστήριο για την παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του πριν σχεδόν επτά χρόνια, δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, σκοπεύει να «αμφισβητήσει και να αγωνιστεί» εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν καθώς τον θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

«Ο Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του», δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η σύλληψή του «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τα μέλη του Τύπου και τους δημοσιογράφους» σε όλο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού υπερασπίζεται την απόφασή του

Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορούνταν για βιασμό, μια υπόθεση η οποία έκτοτε έχει μπει στο αρχείο.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να αποσύρει το άσυλο του Ασάνζ, μια απόφαση την οποία παρουσίασε ως «κυρίαρχη» και η οποία ελήφθη «μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων». Επίσης αποσύρθηκε η υπηκοότητα Ισημερινού που είχε δοθεί στον Ασάνζ το 2017.

«Δεν σεβάστηκε καμία από τις υποχρεώσεις του και αυτό ανάγκασε τον Ισημερινό να θέσει σε εφαρμογή τον προηγούμενο Οκτώβριο ένα ειδικό πρωτόκολλο για τη συγκατοίκηση σε μια πρεσβεία (…) συνέχισε να παραβιάζει το πρωτόκολλο», τόνισε Χάιμε Μαρτσάν.

Ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη βάσει ενός αμερικανικού αιτήματος για την έκδοσή του καθώς στις ΗΠΑ κατηγορείται για «κυβερνοπειρατία», το οποίο θα εξεταστεί στις 2 Μαΐου, και βάσει εντάλματος που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τη βρετανική δικαιοσύνη επειδή δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με έως και έναν χρόνο φυλάκιση.

Πολιτική δίωξη των ΗΠΑ καταγγέλλει δικηγόρος του Ασάνζ

Ο Μπαλτάσαρ Γκαρσόν, άλλος δικηγόρος του Ασάνζ, δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι στόχος «μιας πολιτικής δίωξης» από τις ΗΠΑ. Ο Αυστραλός κατηγορείται στις ΗΠΑ για σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη «κυβερνοεπίθεσης», ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και πέντε χρόνια κάθειρξη, αποκάλυψε χθες Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι βοήθησε την πρώην αναλύτρια στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα.

Η σύλληψη του Ασάνζ προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών του, οι οποίοι χαρακτήρισαν «παράνομη» την απόφαση του Ισημερινού. Στο Twitter ο ιστότοπος WikiLeaks κατήγγειλε τον Ισημερινό ότι «απέσυρε παρανόμως το πολιτικό άσυλο που είχε δώσει στον Τζούλιαν Ασάνζ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», και ότι «κάλεσε» τη βρετανική αστυνομία στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

Μόσχα κατά Βρετανίας για τη σύλληψη

Η Μόσχα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «καταπνίγει την ελευθερία», ενώ ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εκτίμησε ότι η σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks αποτελεί «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης».

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα επεσήμανε ότι η σύλληψη αυτή αποτελεί «προσωπική εκδίκηση του προέδρου Λενίν Μορένο, διότι ο WikiLeaks δημοσιοποίησε πριν μερικές ημέρες μια πολύ σοβαρή υπόθεση διαφθοράς».Πρόκειται, σύμφωνα με τον Κορέα, για την αποκάλυψη από τον WikiLeaks της ύπαρξης «ενός μυστικού τραπεζικού λογαριασμού στον Παναμά, στην τράπεζα Balboa» στο όνομα της οικογένειας Μορένο.

Συνελήφθη ο άνθρωπος- κλειδί της οργάνωσης Wikileaks

Χθες οι αρχές του Ισημερινού συνέλαβαν έναν άνδρα που θεωρούν πως «συνδέεται» με τον ιστότοπο WikiLeaks καθώς προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα και να ταξιδέψει στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas, ο άνθρωπος που συνελήφθη είναι ο Όλα Μπίνι, Σουηδός υπήκοος, με ειδίκευση την ασφάλεια συστημάτων και την κρυπτογραφία.

Η υπουργός κατηγόρησε το πρόσωπο αυτό ότι ενέχεται σε «σχέδιο αποσταθεροποίησης » του Ισημερινού, «που συνδέεται με γεωπολιτικά συμφέροντα».

«Έχουμε αποδείξεις πως υπάρχει σχέση στενής συνεργασίας ανάμεσα στο πρόσωπο που συνελήφθη και τον Ρικάρδο Πατίνιο, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού όταν χορηγήθηκε άσυλο» στον Τζούλιαν Ασάνζ από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον αριστερό πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα» , συνέχισε η Ρόμο.

Σύμφωνα με τις αρχές του Ισημερινού, ο συλληφθείς είναι «μέλος-κλειδί» της «οργάνωσης WikiLeaks», «κοντά στον Ασάνζ» που ζει «εδώ και πολλά χρόνια» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Όλα Μπίνι, στην τελευταία του ανάρτηση χθες Πέμπτη, ανέφερε πως φοβάται ένα «κυνήγι μαγισσών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης