Παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Τερέζα Μέι

Παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Τερέζα Μέι

Προς τα... πίσω σπρώχνουν το Brexit o Ντόναλντ Τουσκ και η Τερέζα Μέι αφήνοντας ένα «παράθυρο» για τη συμμετοχή της χώρας στις ευρωεκλογές του Μαΐου

nea-mei-bouli
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ζήτησε σε γραπτή επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, παράταση του Βrexit - επεκτείνοντας το Άρθρο 50 - έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το BBC επικαλούμενο έγκυρες πηγές ότι ο Τουσκ σκοπεύει να προτείνει στη Βρετανία μια «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών στην ημερομηνία του Brexit. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι συναντώνται στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν το θέμα του Brexit.

Με βάση το σχέδιο του Τουσκ, η Βρετανία θα μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ νωρίτερα από τους 12 μήνες, αν το κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι συναντώνται στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν το θέμα του Brexit.

Σήμερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση για το Brexit.

Το «flextension» του Τουσκ επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει την 1η Ιουλίου

Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να καθυστερήσει το Brexit για έναν χρόνο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει και την 1η Ιουλίου, εφόσον το κοινοβούλιό του έχει επικυρώσει μέχρι τότε τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κλείσιμο
Ερωτηθείς πώς μπορεί να συμβιβαστεί η πρόταση του Τουσκ --ο οποίος θα προεδρεύσει στις 10 Απριλίου της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το Brexit-- με το αίτημα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για μια δεύτερη αναβολή του Brexit μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, η πηγή δήλωσε:

«Η ευέλικτη παράταση επιτρέπει και την αποχώρηση από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Απλώς θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει μέχρι τότε την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε στο Ρόιτερ ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Η ιδέα του Τουσκ για «flextension» --δηλαδή «flexible extension», μια «ευέλικτη παράταση» της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ-- επιτρέπει τη συντόμευση της περιόδου αυτής, αν η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθετήσει τη συμφωνία εξόδου που προτείνει η Μέι πριν εξαντληθεί η διάρκεια της παράτασης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης