Brexit: «Ευέλικτη» παράταση 12 μηνών προτείνει ο Τουσκ

Brexit: «Ευέλικτη» παράταση 12 μηνών προτείνει ο Τουσκ

Οι Βρετανοί επιθυμούν όσο το δυνατόν συντομότερη έξοδο από την ΕΕ, αλλά δεν έχουν εγκρίνει καμία από τις συμφωνίες της Μέι με τις Βρυξέλλες - Στην Σύνοδο Κορυφής στις 10 Απριλίου η απόφαση

tusk-may-dyo
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σκοπεύει να προτείνει στη Βρετανία μια «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών στην ημερομηνία του Brexit, σύμφωνα με ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το BBC.

Βάσει του σχεδίου του Τουσκ, η Βρετανία θα μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ νωρίτερα από τους 12 μήνες, αν το κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι συναντώνται στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν το θέμα του Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και το κόμμα των Εργατικών πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση για το Brexit.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ έχει δηλώσει στο BBC ότι αν η προσπάθεια της Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν αποτύχει, η παράταση της ημερομηνίας του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ «είναι πιθανό να είμαι μεγάλη».

Προς το παρόν η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 12 Απριλίου και μέχρι στιγμής οι Βρετανοί βουλευτές δεν έχουν εγκρίνει κάποια συμφωνία.

Η Μέι έχει προειδοποιήσει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση της ημερομηνίας του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη αποχώρηση από την ΕΕ, κάτι που δεν επιθυμούν ούτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες ούτε οι Βρετανοί βουλευτές.

Κλείσιμο
Παράλληλα οι Βρετανοί βουλευτές επιθυμούν η παράταση της ημερομηνίας του Brexit να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Ωστόσο για να γίνει αυτό Μέι και Κόρμπιν θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία την οποία θα ψηφίσουν οι βουλευτές πριν τις 10 Απριλίου.

Σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα τεθεί μια σειρά προτάσεων στους βουλευτές «για να καθορίσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν».

Σύμφωνα με τον Κοξ, σε αυτή την περίπτωση το Λονδίνο θα πρέπει να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση του προτείνουν οι Βρυξέλλες, η οποία είναι πιθανό να είναι «μεγαλύτερη από μερικές εβδομάδες ή μήνες».

Πάντως το BBC μεταδίδει ότι ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην ανταποκρίτριά του ότι ο Τουσκ «πιστεύει ότι έχει βρει τη λύση» έπειτα από αρκετές ώρες προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής.



Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης