Brexit: Ιστορική συνάντηση Μέι με Κόρμπιν

Brexit: Ιστορική συνάντηση Μέι με Κόρμπιν

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι η διάρκειας περίπου δύο ωρών συνάντηση πήγε «πολύ καλά» και ότι υπήρξαν  «εποικοδομητικές, επεξηγηματικές συζητήσεις για το πως θα "σπάσουν" το αδιέξοδο της εξόδου από την ΕΕ» - Από την άλλη, επισήμανε ότι δεν υπήρξε τόσο μεγάλη αλλαγή, όσο θα περίμενε και πως δεν υπήρξε κάποιο συμπέρασμα

may_corbyn_main
Θετικά ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Τερέζα Μέι και του Τζέρεμι Κόρμπιν για μια συμβιβαστική λύση στο Brexit.

«Οι συνομιλίες σήμερα ήταν εποικοδομητικές, και οι δύο πλευρές επέδειξαν ευελιξία και δεσμεύτηκαν να δώσουν τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας που διασφαλίζει ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία (στην απόφαση) του βρετανικού λαού, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε ότι η διάρκειας περίπου δύο ωρών συνάντηση πήγε «πολύ καλά» και ότι υπήρξαν  «εποικοδομητικές, επεξηγηματικές συζητήσεις για το πως θα "σπάσουν" το αδιέξοδο της εξόδου από την ΕΕ», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει νέα συνάντηση σύντομα.

Παράλληλα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν σημείωσε ότι συμφώνησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να συστήσουν «ένα πρόγραμμα εργασίας μεταξύ των ομάδων τους ώστε να εξερευνήσουν το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας».

Κάθε κόμμα έχει ορίσει μια διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το βράδυ, ενώ αύριο, Πέμπτη 4 Απριλίου, οι δύο ομάδες θα πραγματοποιήσουν συζητήσεις επί των τεχνικών θεμάτων.

Σύμφωνα με το BBC, και οι δύο πλευρές έδειξαν ευελιξία κατά τη διάρκεια της συζήτησης που στόχο έχει τη δημιουργία ένος «κοινού σχεδίου» επί του διαζυγίου.

Ο Κόρμπιν ωστόσο έσπευσε να σημειώσει ότι «δεν υπήρξε τόσο μεγάλη αλλαγή (σ.σ. στις θέσεις της Μέι) όσο θα περίμενα», ενώ είπε πως η συνάντηση ήταν μεν χρήσιμη, αλλά δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μαζί με την πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Τζούλιαν Σμιθ.

Τον Τζέρεμι Κόρμπιν συνόδευαν ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, η σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας, Ρεμπέκα Λονγκ - Μπέιλι και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Νικ Μπράουν, όπως και ο διευθυντής επικοινωνίας και στρατηγικής του Κόρμπιν.

Η πρωθυπουργός είχε αμέσως μετά συνάντηση με την ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, η οποία εξέφρασε ανησυχία ότι «η βιασύνη για έναν συμβιβασμό θα οδηγήσει σε έναν κακό συμβιβασμό».

Κλείσιμο
Η κυρία Στέρτζιον τάσσεται υπέρ δεύτερου δημοψηφίσματος, μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Πράσινοι, Plaid Ουαλίας και η Ανεξάρτητη Ομάδα ).

Στην ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα, εν μέσω της κρίσης του Brexit, είναι να τεθεί το θέμα στους πολίτες με ένα δημοψήφισμα, που θα έχει την επιλογή της παραμονής στο ψηφοδέλτιο, ενώ οποιοσδήποτε συμβιβασμός επιτευχθεί θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους πολίτες, μαζί με την διατήρηση της επιλογής για ανάκληση του άρθρου 50.

«Συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει ένα καλό Brexit και ότι οι πολίτες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν σε χειρότερη κατάσταση», αναφέρουν.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος ενός ‘no deal’ είναι «ανησυχητικά υψηλός».

Νωρίτερα σήμερα, Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν σήμερα με 311 κατά και 310 υπέρ τη συνέχιση «ενδεικτικών ψηφοφορίων», με τη συμμετοχή του πρόεδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου στην ψηφοφορία καθώς υπήρξε ισοψηφία. Οι «ενδεικτικές ψηφοφορίες» είναι η διαδικασία επί της οποίας οι Βρετανοί βουλευτέ ψηφίζουν επί μιας σειράς επιλογών που αποσκοπούν στη δοκιμή της βούλησης του Κοινοβουλίου και να δει τι επιθυμεί η πλειοψηφία.

Στην περίπτωση του Brexit, υποστηρικτές των «ενδεικτικών ψήφοφοριών» πιστεύουν ότι η διαδικασία μπορεί να «λύσει» το πολιτικό αδιέξοδο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης