ΗΠΑ σε Τουρκία: Να επιλέξει αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα αγοράσει τους S-400

ΗΠΑ σε Τουρκία: Να επιλέξει αν θα παραμείνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ ή θα αγοράσει τους S-400

Εμπρηστική απάντηση της Άγκυρας, δια στόματος του αντιπροέδρου Fuat Oktay: «Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν αν θα είναι σύμμαχός μας ή θα συμμαχούν με τρομοκράτες» - «Η Τουρκία δεν παραιτείται», δήλωσε νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

mike_pence_art
Θέμα που φτάνει έως και την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, έθεσε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πενς.

Ο δεύτερος τη τάξει πολιτικός άνδρας των ΗΠΑ, μίλησε σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την πολιτική που ασκεί η Άγκυρα, ιδιαίτερα δε για την προσέγγιση των τελευταίων μηνών στη Ρωσία και τη συμφωνία της κυβέρνησης Ερντογάν για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Ο Μάικ Πενς προειδοποίησε την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος, καλώντας την Άγκυρα να επιλέξει αν θέλει να είναι «κρίσιμος σύμμαχος» του ΝΑΤΟ, καυτηριάζοντας τη σχέση της με τη Μόσχα και «θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της συμμαχίας, λαμβάνοντας τόσο απερίσκεπτες αποφάσεις, υπονομεύοντας το ΝΑΤΟ».

Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση «της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ, ο Πενς, ενέτεινε τις πιέσεις προς την Άγκυρα να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή με τη Μόσχα.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας τέτοιες παράτολμες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία μας;» διερωτήθηκε.

Λίγο νωρίτερα, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ "αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας".

Κλείσιμο
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε τη στάση της Άγκυρας, δηλώνοντας ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί της αγοράς των S-400, παρά τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ».

Απάντηση της Άγκυρας: Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν εμάς ή τους τρομοκράτες

Άμεση ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στις δηλώσεις του Μάικ Πενς. Η Άγκυρα, μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ερντογάν, Fuat Oktay, ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους στη διπλωματική αντιπαράθεση που έχει προκύψει με την Ουάσιγκτον. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αντέτεινε στον Αμερικανό ομόλογό του, ότι οι ΗΠΑ είναι εκείνες που θα πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν να έχουν σύμμαχο την Τουρκία, ή να συμμαχούν με τρομοκράτες, εννοώντας τους Κούρδους στη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε: «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν, αν θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή να θέσουν σε κίνδυνο τη φιλία μας, συμμαχώντας με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την ασφάλειά μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης