Το ΝΑΤΟ θέλει να αυξήσει σημαντικά την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα

Το ΝΑΤΟ θέλει να αυξήσει σημαντικά την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα

Η αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ γίνεται για τη στήριξη της Ουκρανίας στη διένεξη με τη Ρωσία – Θα ενισχυθεί η επιτήρηση, ενώ θα σταλεί μεγάλος αριθμός πλοίων για να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω του Κερτς

15108776
Νέα ένταση με τη Ρωσία αναμένεται να προκαλέσει η πρόθεση του ΝΑΤΟ να ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, στόχος είναι να εγγυηθεί η συμμαχία την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων μέσω του Κερτς.

Το «πακέτο της Μαύρης Θάλασσας» αναμένεται ότι θα εγκριθεί στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών στην Ουάσινγκτον. Το πακέτο προβλέπει μέτρα υποστήριξης της Ουκρανίας στη διένεξη με τη Ρωσία.

«Πρόκειται για ένα πακέτο, το οποίο ενισχύει την επιτήρηση, την επιτήρηση από αέρος , ενώ επίσης προβλέπει την αποστολή μεγάλου αριθμού πλοίων των χωρών του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, ώστε να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών πλοίων δια μέσου του πορθμού του Κέρτς στην Αζοφική Θάλασσα», δήλωσε η Χάτσισον.

Στην παρούσα φάση, ανέφερε η πρεσβης, απαιτείται να δοθεί στην λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας «μεγαλύτερη προσοχή, ώστε να εγγυηθούμε ότι τα ύδατα αυτά θα είναι ελεύθερα» και οι χώρες της περιοχής «θα απαλλαγούν από την ρωσική παρέμβαση».

Επίθεση στη Ρωσία

Η Χάτσισον ανέφερε ότι οι κάτοικοι της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Γεωργίας πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς στην ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, τόσο στα ύδατα τους όσο και στην ξηρά.

«Η Ρωσία εγκαθιστά εξοπλισμούς στην Κριμαία, ενώ η Κριμαία είναι τμήμα της Ουκρανίας» δήλωσε η Χάτσισον, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αντιπαρατεθούν με την Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα.

Κλείσιμο
«Είναι ανεπίτρεπτο το ότι κρατούν σε φυλακή στη Μόσχα τους Ουκρανούς ναύτες. Πρέπει να πεισθούμε, ότι έχουμε την δυνατότητα να αναχαιτίσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας» δήλωσε η Χάτσισον.

Μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπαρτμέντ, ο οποίος μίλησε ενώπιον των δημοσιογράφων και ζήτησε να μην κατονομαστεί, επισήμανε ότι «το πακέτο της Μαύρης Θάλασσας είναι μέρος της απάντησης στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ στην περιοχή».

«Όχι μόνο εξαιτίας του συμβάντος στον πορθμό του Κερτς, αλλά και επειδή θεωρούμε ότι η Ρωσία απειλεί τη συμμαχία σε όλη την ανατολική της πτέρυγα και όχι μόνο στον βορρά», επεσήμανε ο αξιωματούχος,
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης