H Νέα Ορλεάνη θα ζητήσει συγγνώμη για το «χειρότερο μαζικό λιντσάρισμα» της αμερικανικής ιστορίας

H Νέα Ορλεάνη θα ζητήσει συγγνώμη για το «χειρότερο μαζικό λιντσάρισμα» της αμερικανικής ιστορίας

Η ανακοίνωση θα εκδοθεί σχεδόν 130 χρόνια μετά από τη δολοφονία 11 Ιταλών μεταναστών από έναν εξαγριωμένο όχλο

lynch
«Συγγνώμη» για το «χειρότερο μαζικό λιντσάρισμα» της αμερικανικής ιστορίας πρόκειται να ζητήσει από την κοινότητα των Ιταλοαμερικανών η δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, σχεδόν 130 χρόνια μετά από τη στυγνή δολοφονία 11 Ιταλών μεταναστών από έναν εξαγριωμένο όχλο.

«Πρόκειται για μια πληγή που έχει μείνει ανοιχτή για πολύ καιρό» δήλωσε στον Guardian ο Μάικλ Σάντο, από τον συλλογο Sons and Daughters of Italy.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του συλλόγου, όταν τα μέλη του ζήτησαν στην αρχή της χρονιάς από τη δήμαρχο Λατόγια Καντρέλ να εκδώσει επίσηση ανακοίνωση, ζητώντας συγγνώμη για το θλιβερό αυτό συμβάν εκ μέρους της πόλης, εκείνη αντέδρασε πολύ θετικά στην ιδέα. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι η σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί στις 12 Απριλίου και θα διαβαστεί σε μια ειδική εκδήλωση μνήμης για τα θύματα, στο Ιταλοαμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.

Το λιντσάρισμα των 11 μεταναστών σημειώθηκε το 1891, όταν ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν κατηγορούμενοι για τον φόνο ενός αξιωματούχου της τοπικής αστυνομίας.
Τα αρχεία της εποχής δείχνουν ότι ο όχλος σκότωσε τα 11 άτομα με την ανοχή και τη συνενοχή των αστυνομικών, που υποτίθεται ότι έπρεπε να τους φρουρούν. Ο σάλος που προκάλεσε το μαζικό λιντσάρισμα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει προσωρινά η Ιταλία την πρεσβεία της στις ΗΠΑ, και η Αμερική να αντιδράσει λίγο αργότερα με τον ίδιο τρόπο.

Ο δολοφονημένος αξιωματούχος της αστυνομίας είχε πέσει θύμα ενέδρας κοντά στο σπίτι του από τέσσερις άνδρες στις 15 Οκτώβρη του 1890. Λίγο πριν πεθάνει, κατηγόρησε τους Ιταλούς μετανάστες για τον θάνατό του.

Κλείσιμο
Εκείνη την εποχή, στη Νέα Ορλεάνη ζούσαν περίπου 30.000 Ιταλοί μετανάστες. Εκατοντάδες συνελήφθησαν μετά τη δολοφονία. Σε 19 από αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες και τελικά εννέα βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Έξι από τους κατηγορουμένους αθωώθηκαν από το δικαστήριο, ενώ για τους υπόλοιπους τρεις το σώμα των ενόρκων δεν κατάφερε να αποφασίσει ομόφωνα.

Επρόκειτο για μια εποχή που ο ρατσισμός απέναντι στους Ιταλούς νεοφερμένους στην Νέα Ορλεάνη, και άλλες πόλεις της Αμερικής, είχε αρχίσει να φουντώνει. Οι μαζικές αφίξεις των Σικελών, που έρχονταν στις ΗΠΑ να δουλέψουν σε φυτείες αλλά σιγά σιγά έφτιαχναν δικές τους επιχειρήσεις και μετακόμιζαν στις πόλεις, είχαν εξοργίσει πολλούς ντόπιους.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας που απήλασσε τους κατηγορουμένους για τον φόνο του αστυνομικού, μια επιτροπή «αυτόκλητων τιμωρών» τύπωσε ανακοίνωση απευθύνοντας κάλεσμα στους «αγανακτισμένους πολίτες» να συγκεντρωθούν έξω από τη φυλακή όπου κρατούνταν ακόμη οι ίδιοι, μαζί με άλλους ομοεθνείς τους.

Χιλιάδες άτομα μαζεύτηκαν έξω από το κρατητήριο και μετά από λίγο όρμηξαν στις πύλες του. Οι δεσμοφύλακες άνοιξαν τα κελιά και είπαν στους κρατουμένους να τρέξουν. Εννέα από αυτούς έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς και άλλοι δύο άλλοι αιχμαλωτίστηκαν από τον όχλο, που κατόπιν τους κρέμασε. Ανάμεσα στα θύματα ήταν οι εννέα άνδρες που είχαν βρεθεί αθώοι, και άλλοι δυο που ανέμεναν την δική τους δίκη, για τις ίδιες κατηγορίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης