«Ομίχλη πολέμου» πάνω από την Ινδία και το Πακιστάν

«Ομίχλη πολέμου» πάνω από την Ινδία και το Πακιστάν

To Πακιστάν ανακοίνωσε ότι «κατέρριψε» δύο ινδικά αεροσκάφη, η Ινδία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα πακιστανικό στo Κασμίρ - Έκλεισε τον εναέριο χώρο του το Πακιστάν

air_forcear
Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στις σχέσεις Πακιστάν-Ινδίας, με πολλούς διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου, καθώς κλιμακώνονται οι εκατέρωθεν εχθροπραξίες.

Μία ημέρα αφότου ινδικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα μέσα στο Πακιστάν για πρώτη φορά από το 1971, το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι «κατέρριψε» δύο ινδικά αεροσκάφη μέσα στον εναέριο χώρο του.

«Σε απάντηση στα πλήγματα της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας σήμερα το πρωί (…) η ινδική Πολεμική Αεροπορία πέρασε τη Γραμμή Ελέγχου», τα ντε φάκτο σύνορα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, δήλωσε ο στρατηγός Ασίφ Γκάφουρ. «Η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο ινδικά αεροπλάνα στον πακιστανικό εναέριο χώρο», πρόσθεσε.

Ένα από τα αεροπλάνα κατέπεσε στο ινδικό Κασμίρ και το άλλο στο πακιστανικό Κασμίρ, σύμφωνα με τον ίδιο.
To δίκτυο SAMAA μετέδωσε βίντεο με την στιγμή της κατάρριψης του ινδικού MiG-21:

Κλείσιμο
Ο Πακιστανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μόνο ένας Ινδός πιλότος βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση από τον πακιστανικό στρατό, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι δύο πιλότοι έχουν συλληφθεί και ένας εξ αυτών έχει τραυματιστεί.

«Μόνο ένας πιλότος βρίσκεται υπό κράτηση από τον πακιστανικό στρατό», ανέφερε ο υποπτέραρχος Ασίφ Γκάφουρ σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι το Πακιστάν δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ινδία.

«Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Δεν επιθυμούμε να πάμε σε πόλεμο», διαβεβαίωσε ο υποστρατηγός.

Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διεξήγαγε πλήγματα «στην άλλη πλευρά της Γραμμής Ελέγχου» εναντίον «μη στρατιωτικών στόχων, αποφεύγοντας τα ανθρώπινα θύματα και τις παράπλευρες ζημιές». «Μόνος στόχος ήταν να καταδείξουμε το δικαίωμά μας, την επιθυμία μας και την ικανότητά μας στην αυτοάμυνα», τόνισε το υπουργείο. «Δεν έχουμε κανέναν σκοπό κλιμάκωσης αλλά είμαστε απολύτως έτοιμοι να το κάνουμε, αν αναγκαστούμε», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Μερικές ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις του Ισλαμαμπάντ, η Ινδία ανακοίνωσε από τη μεριά της ότι κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, όμως στη διάρκεια της επιχείρησης αναχαίτισής του καταρρίφθηκε από το Πακιστάν ένα ινδικό αεροσκάφος.




«Στρατιώτες στο έδαφος είδαν το πακιστανικό αεροσκάφος να πέφτει από τον ουρανό στην πακιστανική πλευρά. Σε αυτή την επιχείρηση δυστυχώς χάσαμε ένα Mig-21. Ο πιλότος χάθηκε στη μάχη. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον κρατά. Ελέγχουμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο Ραβίς Κουμάρ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας.

Οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές δημιουργούν σύγχυση, με το Ισλαμαμπάντ και το Νέο Δελχί να μην επιβεβαιώνουν ούτε και να διαψεύδουν τα «καίρια πλήγματα» που η κάθε πλευρά ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει στον αντίπαλο.

Φωτογραφία από τα συντρίμμια του ινδικού μαχητικού στο πακιστανικό Κασμίρ
air1



Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τον έναν από τους αιχμάλωτους Ινδούς πιλότους


Την ήδη συγκεχυμένη εικόνα σχετικά με τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει κάθε πλευρά μπέρδεψε ακόμα περισσότερο η είδηση ότι στην ινδική πλευρά του Κασμίρ συνετρίβη σήμερα και ένα ελικόπτερο Mi-17 της Ινδικής Αεροπορίας.

Οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις κάνουν λόγο για συντριβή από τεχνικά αίτια και όχι για κατάρριψη. Ωστόσο πιστεύεται ότι η πτώση του ελικοπτέρου μπορεί να σχετίζεται με τις άλλες επιθέσεις που πραγματοποίησε σήμερα το Πακιστάν στο έδαφος της Ινδίας. 



Δείτε παρακάτω εικόνες από το σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου




pakistan4
pakistan3






Κλείνει τον εναέριο χώρο του το Πακιστάν

Το Πακιστάν θα κλείσει τον εναέριο χώρο του «μέχρι νεοτέρας», ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. «Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έκλεισε επισήμως τον εναέριο χώρο μέχρι νεοτέρας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «εξαιτίας των συνθηκών».



Σε αυτοσυγκράτηση καλεί τις δύο χώρες ο Πομπέο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν με κάθε κόστος την κλιμάκωση, αφού το Πακιστάν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο ινδικό Κασμίρ και σε χωριστό περιστατικό κατέρριψε δύο ινδικά πολεμικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον πακιστανικό εναέριο.

Σε ανακοίνωσή του ο Πομπέο επεσήμανε ότι έχει συνομιλήσει με τους ομολόγους του της Ινδίας και του Πακιστάν και τους «ενθάρρυνε να θέσουν ως προτεραιότητα την άμεση επικοινωνία και να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες».

Στο μεταξύ ινδικές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν σήμερα τις πτήσεις τους προς τουλάχιστον έξι πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ αρκετά αεροδρόμια έχουν κλείσει εξαιτίας της οξυμένης κατάστασης με το γειτονικό Πακιστάν.

Οι αεροπορικές εταιρείες IndiGo, GoAir, Jet Airways και Vistara ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις προς αρκετά αεροδρόμια έχουν ανασταλεί προσωρινά ή βρίσκονται σε αναμονή.

Οι αεροπορικές εταιρείες επεσήμαναν σε ανάρτησή τους στο Twitter ότι έχουν επηρεαστεί οι πτήσεις προς διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αμριτσάρ, η Τσαντιγκάρθ, η Τζάμου, η Λεχ και Σριναγκάρ.

Παράλληλα οι αρχές της Ινδίας έκλεισαν σήμερα αρκετά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ινδικό εναέριο χώρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης