Το Πακιστάν κατέρριψε δύο μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας - Δείτε βίντεο

Το Πακιστάν κατέρριψε δύο μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας - Δείτε βίντεο

Το Πακιστάν λέει ότι τα ινδικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο του στο Κασμίρ και «μπλοκάρει» όλες τις πτήσεις πάνω από την επικράτειά του - Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά τα χθεσινά πλήγματα της Ινδίας - Συγκεχυμένες πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των αιχμαλώτων

air_pakistan
Δύο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν σήμερα το πρωί από δυνάμεις του Πακιστάν, ανακοίνωσε ο στρατός της χώρας.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού του Πακιστάν, υποστράτηγος Ασίφ Γκαφούρ, τα δύο αεροσκάφη είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Πακιστάν πάνω από το Κασμίρ. Το ένα από αυτά έπεσε στην πλευρά που ελέγχεται από το Πακιστάν και το άλλο σε ινδικό έδαφος.


To δίκτυο SAMAA μεταδίδει βίντεο με την στιγμή της κατάρριψης του ινδικού MiG-21, η αυθεντικότητα του οποίου ωστόσο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί:


Κλείσιμο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υποστράτηγου Γκαφούρ, οι δύο Ινδοί πιλότοι των αεροσκαφών έχουν συλληφθεί και ένας εξ αυτών έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο.

«Δύο πιλότοι συνελήφθησαν. Ένας εξ αυτών ήταν τραυματισμένος. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Θα λάβει την απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Ο άλλος πιλότος είναι υπό κράτηση», δήλωσε ο Γκαφούρ, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι το Πακιστάν δεν επιθυμεί πόλεμο με την Ινδία. «Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι, δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση. Δεν επιθυμούμε να πάμε σε πόλεμο», διαβεβαίωσε ο υποστρατηγός.





air1



Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει τον έναν από τους αιχμάλωτους πιλότους


Εκτός από την επίσημη ανακοίνωση του πακιστανικού στρατού που κάνει λόγο για κατάρριψη δύο μαχητικών τζετ της Ινδίας, το Russia Today μεταδίδει πως στην ινδική πλευρά του Κασμίρ συνετρίβη σήμερα και ένα ελικόπτερο Mi-17 της Ινδικής Αεροπορίας.

Οι πρώτες επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για συντριβή από τεχνικά αίτια και όχι για κατάρριψη. Ωστόσο η πτώση του ελικοπτέρου μπορεί να σχετίζεται με τις άλλες επιθέσεις που πραγματοποίησε σήμερα το Πακιστάν στο έδαφος της Ινδίας. 



Δείτε παρακάτω εικόνες από το σημείο της συντριβής




pakistan4
pakistan3





Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία σε ινδικό έδαφος ο Γκάφουρ εξήγησε ότι το Πακιστάν «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να απαντήσει στη χθεσινή επίθεση της Ινδίας στο έδαφός του.

Τόνισε όμως ότι το Ισλαμαμπάντ δεν επιθυμεί να κλιμακώσει την κρίση και για τον λόγο αυτό τα πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη απέφυγαν να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους ή να προκαλέσουν θύματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού του Πακιστάν, τα πακιστανικά αεροσκάφη επέλεξαν έξι στόχους προκειμένου να δείξουν την ικανότητά τους να πλήξουν σημαντικές εγκαταστάσεις, όμως σκοπίμως απέφυγαν να προκαλέσουν ζημιές.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών που ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διεξήγαγε πλήγματα «στην άλλη πλευρά της Γραμμής Ελέγχου» εναντίον «μη στρατιωτικών στόχων, αποφεύγοντας τα ανθρώπινα θύματα και τις παράπλευρες ζημιές». «Μόνος στόχος ήταν να καταδείξουμε το δικαίωμά μας, την επιθυμία μας και την ικανότητά μας στην αυτοάμυνα», τόνισε το υπουργείο. «Δεν έχουμε κανέναν σκοπό κλιμάκωσης αλλά είμαστε απολύτως έτοιμοι να το κάνουμε, αν αναγκαστούμε», πρόσθετε η ανακοίνωση.


Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του ινδικού κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ είχε επισημάνει νωρίτερα ότι πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν για μικρό χρονικό διάστημα τη Γραμμή Ελέγχου, προτού απωθηθούν από την ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά την επίθεση αυτοκτονίας με αυτοκίνητο από αντάρτες του Πακιστάν στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ που είχε σαν αποτέλεσμα 40 Ινδοί αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους.




Κλείνει τον εναέριο χώρο του το Πακιστάν

Το Πακιστάν θα κλείσει τον εναέριο χώρο του «μέχρι νεοτέρας», ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας. «Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έκλεισε επισήμως τον εναέριο χώρο μέχρι νεοτέρας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «εξαιτίας των συνθηκών».

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί τις δύο χώρες ο Πομπέο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν με κάθε κόστος την κλιμάκωση, αφού το Πακιστάν εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο ινδικό Κασμίρ και σε χωριστό περιστατικό κατέρριψε δύο ινδικά πολεμικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον πακιστανικό εναέριο.

Σε ανακοίνωσή του ο Πομπέο επεσήμανε ότι έχει συνομιλήσει με τους ομολόγους του της Ινδίας και του Πακιστάν και τους «ενθάρρυνε να θέσουν ως προτεραιότητα την άμεση επικοινωνία και να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες».

Στο μεταξύ ινδικές αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν σήμερα τις πτήσεις τους προς τουλάχιστον έξι πόλεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ αρκετά αεροδρόμια έχουν κλείσει εξαιτίας της οξυμένης κατάστασης με το γειτονικό Πακιστάν.

Οι αεροπορικές εταιρείες IndiGo, GoAir, Jet Airways και Vistara ανακοίνωσαν ότι οι πτήσεις προς αρκετά αεροδρόμια έχουν ανασταλεί προσωρινά ή βρίσκονται σε αναμονή.

Οι αεροπορικές εταιρείες επεσήμαναν σε ανάρτησή τους στο Twitter ότι έχουν επηρεαστεί οι πτήσεις προς διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Αμριτσάρ, η Τσαντιγκάρθ, η Τζάμου, η Λεχ και Σριναγκάρ.

Παράλληλα οι αρχές της Ινδίας έκλεισαν σήμερα αρκετά αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας, αφού πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ινδικό εναέριο χώρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης