Bloomberg: EE και Βρετανία επεξεργάζονται σχέδιο για ενδεχόμενο τραπεζικό χάος ενόψει Brexit

Bloomberg: EE και Βρετανία επεξεργάζονται σχέδιο για ενδεχόμενο τραπεζικό χάος ενόψει Brexit

Βρυξέλλες και Λονδίνο επιχειρούν να αποτρέψουν ένα τραπεζικό χάος σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία –Ήδη πολλές βρετανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν να μεταφέρουν λειτουργίες τους σε άλλες χώρες της ΕΕ

20717448
Προετοιμασίες για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου τραπεζικού χάους που θα προκαλέσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία κάνουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία, ελάχιστο διάστημα πριν την 29η Μαρτίου, κι ενώ ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια συντεταγμένη αποχώρηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που αναφέρεται στην ύπαρξη του συγκεκριμένου σχεδίου, οι μακροχρόνιες εργασιακές σχέσεις μεταξύ του City και των ευρωπαϊκών εταιρειών στηρίζονταν έως τώρα σε δικαιώματα και προνόμια που υπόκεινται στις ίδιες δικαιοδοσίες.

Αρχικά, οι βρετανικές εταιρείες πίστευαν ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να διατηρήσουν πλήρη πρόσβαση στην ΕΕ. Ωστόσο οι ελπίδες τους εξανεμίστηκαν, με αποτέλεσμα πλέον τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες να πρέπει να λάβουν μία σειρά μέτρων ενόψει της επικείμενης αποχώρησης.

Μεταφέρουν λειτουργίες τους στη Φρανκφούρτη

Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες της Βρετανίας παίρνουν άδεια για να μεταφέρουν λειτουργίες τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στόχος είναι να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους και μετά την 29η Μαρτίου.

Πέντε από τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες σκοπεύουν να μεταφέρουν 750 δισ. ευρώ από το ενεργητικό τους στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες θα χρηματοδοτούνται επαρκώς και σύμφωνα με το αίτημα των εποπτικών αρχών όπως της ΕΚΤ.

Μετακινούνται 20.000 θέσεις εργασίας

Την ίδια ώρα, περίπου 20.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μετακινούνται. Παράλληλα, οι βρετανικές τράπεζες αναμένουν τις εξελίξεις για να προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις σχετικά με το προσωπικό τους.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι εταιρείες της Ε.Ε. να μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υποδομές του City αλλά και τις υπηρεσίες εκκαθάρισης χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Οι επιχειρήσεις, επίσης, ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίζουν να πουλούν και να αγοράζουν μετοχές και παράγωγα στα βρετανικά κέντρα συναλλαγών, ανεξαρτήτως της έκβασης του Brexit.

Ερώτημα παραμένει το μέλλον των συμφωνιών μεταξύ ευρωπαϊκών και βρετανικών τραπεζών, που αν και δεν είναι απαραίτητο να χάσουν την ισχύ τους, εντούτοις είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να δοθούν προσωρινές άδειες προκειμένου να αποτραπεί η λύση των συγκεκριμένων συμβολαίων. Αναφορικά με τη διακίνηση πληροφοριών και σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας δεδομένων, οι εταιρείες δεν μπορούν να στέλνουν προσωπικές πληροφορίες εκτός της Ένωσης. Εντούτοις, το ευρωπαϊκό πλαίσιο παρέχει πολλά εργαλεία για τη διασυνοριακή διακίνηση στοιχείων. Τέλος, σχετικά με την κεφαλαιακή έκθεση των τραπεζών και των δύο πλευρών, θα πρέπει να αποφασιστεί από κοινού ότι η έκθεση δεν αποτελεί αυξημένο κίνδυνο και επομένως δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη κεφαλαιακή κάλυψη ή αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος, αναφέρει το Bloomberg.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης