Ζάεφ: Με τον Τσίπρα διαχωρίσαμε την ελληνική Μακεδονία από τη δική μας

tsipr-Zae12

«Ζόραν, η ιστορία μετράει για μας. Μπορεί να χάσουμε, αλλά η νέα γενιά θα εκτιμήσει όλα όσα κάνουμε», μου έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας

«Ο Αλέξης Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε μια ιστορική συμφωνία. Δείξαμε ότι μπορούμε να σπάσουμε τα πολιτικά στερεότυπα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι για τη χώρα του «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε. και δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια.

Φέρνουμε θετικές ειδήσεις «από μια περιοχή που στο παρελθόν ήταν προβληματική. Η περιοχή μας όμως άλλαξε, χάρη στην διάθεσή μας να γίνουμε μέρος της Ευρώπης (…), αλλά κυρίως χάρη στον νότιο γείτονά μας, την Ελλάδα, που βρήκε τρόπο να βρει λύση σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα και να στείλει ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα στην περιοχή, κυρίως σε εμάς στα δυτικά Βαλκάνια που σκοπεύουμε να γίνουμε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο κ. Ζάεφ και εξέφρασε την ελπίδα η Συμφωνία των Πρεσπών να αποτελέσει παράδειγμα και για την επίλυση διαφορών σε άλλα σημεία του πλανήτη.

«Ήμασταν αποφασισμένοι να βρούμε λύση, αξιοπρεπή και αποδεκτή και για τις δύο πλευρές, να συμβιβαστούμε», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και ανέφερε ότι μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του «επιλέξαμε να αποφασίσουμε, όχι να καθυστερήσουμε», ενώ είχαν απόλυτη, όπως είπε, επίγνωση ότι ρίσκαραν τις πολιτικές καριέρες τους. «Όταν στην άλλη πλευρά του τραπεζιού βλέπεις ένα πρόσωπο αποφασισμένο για λύση, ένα πρόσωπο με το οποίο μοιράζεσαι τις ίδιες πολιτικές αξίες, έχεις όλα τα απαραίτητα συστατικά για φιλική σχέση και ατμόσφαιρα προκειμένου να φτάσεις σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Βάλαμε την φιλική μας σχέση στα θεμέλια της φιλικής σχέσης των δύο χωρών μας. Αυτό είναι το πολυτιμότερο όφελος», πρόσθεσε, για να σημειώσει ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια απόφαση, όταν όλοι ισχυρίζονταν ότι ήταν απίθανο. «Για μας δεν υπάρχει εναλλακτική από την ενσωμάτωση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη θα δώσει αποφασιστική συνεισφορά στην εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας. Σήμερα είμαστε έτοιμοι - πολιτικά και θεσμικά. Αποκτήσαμε έναν καλό φίλο, που ήταν ακόμη και πριν καλός φίλος. Τώρα όμως θα έχουμε τον καλύτερο φίλο», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η χώρα του βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κριτηρίων της Ε.Ε. και ότι ελπίζει τον Ιούνιο να λάβει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στους ανθρώπους που τον ενεθάρρυναν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ο κ. Ζάεφ μίλησε ονομαστικά για τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε, του έλεγε: «Ζόραν, η ιστορία μετράει για μας. Μπορεί να χάσουμε, αλλά η νέα γενιά θα εκτιμήσει όλα όσα κάνουμε». «Ξέρω ότι κάναμε το καλύτερο για τους νέους για τις επόμενες γενιές. Χάνει (ενν. ο κ. Τσίπρας) πολιτικές μονάδες, χάνω πολιτικές μονάδες. Θα τις κερδίσουμε σύντομα πίσω. Οι πολίτες μας θα δουν μόνο τα οφέλη της συνεργασίας των δύο χωρών», επισήμανε ο Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε ότι προχωρά κανονικά η εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας, με την αλλαγή του ονόματος της χώρας στις πινακίδες στα σύνορα, στα δημόσια κτίρια, στις πρεσβείες κλπ, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί ο ΟΗΕ και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και τα 193 μέλη του ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας.

«Το να είσαι το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει διαρκή ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και εν τέλει περισσότερες επενδύσεις. Αμέσως μετά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης από την Ελλάδα πέντε εταιρίες, από την Ιταλία, την Γερμανία και τον Καναδά μας ενημέρωσαν για την απόφασή τους να επενδύσουν στην χώρα μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και αφιέρωσε την συμφωνία στους νέους, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα έκανε λόγο για «ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια, καθώς είναι το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή» και τόνισε ότι αναμένει εντατική συνεργασία και βοήθεια από την ελληνική πλευρά, «για καλύτερα Βαλκάνια, καλύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη». «Βρήκαμε τρόπο να διαχωρίσουμε την ελληνική Μακεδονία από την δική μας. Διότι, πραγματικά, είμαστε το βόρειο τμήμα της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας. Τώρα μιλάμε για ενέργεια, υποδομές, πολιτισμό, οικονομικές σχέσεις. Είναι πολλά να γίνουν, θα τα κάνουμε και μετά από μας σίγουρα θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Μόσχα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χώρες που βρίσκουν τέτοιες λύσεις, δεν έχουν εχθρούς», για να προσθέσει: «Είμαστε φιλικές χώρες και θέλουμε καλή συνεργασία με όλους - και με την Ρωσία. Αλλά για μας δεν υπάρχει εναλλακτική από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να είμαστε ασφαλείς, να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη. Η σταθερότητα και η ασφάλεια σημαίνει για μας και οικονομική ανάπτυξη. Η φίλη χώρα Ρωσία δεν ήταν πολύ ευτυχής. Αλλά όχι για μας ή για την Ελλάδα. Είναι επισήμως ενάντια στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αλλά δεν έχουμε αρκετές πέτρες για να επιτεθούμε στην Ρωσία. Είμαστε φιλική και ειρηνική χώρα. Θέλουμε συνεργασία».

Αναφερόμενος, τέλος, στον ρόλο του ΟΗΕ, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη που παρείχε ο Οργανισμός, αλλά και για τις προσπάθειες του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, Μάθιου Νίμιτς.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Θρασύτατοι

βρωμύλοι υπό την αιγίδα του γερμανικού αποβράσματος! Τι καλύτερο μπορείς να περιμένεις από δαύτους!

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Ο Ιούδας πρόδωσε το Χριστό για 30 αργύρια τα οποία εισέπραξε κρυφά. Τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ την πρόδωσαν και τα αργύρια δινονται φανερά και με τιμές . Πως αλλάζουν οι καιροί. Το ξεπούλημα έγινε χωρίς δημοψήφισμα και όλοι γίναμε μάρτυρες με τι συνθήκες έγιναν διαδικασίες στη βουλή , και το κυριότερο η υφαρπαγή και η διάλυση του κόμματος της συγκυβέρνησης πρωτοφανές στα Ευρωπαϊκά χρονικά τι να πει κανείς το βραβείο μας έλειπε.

Κρητικός

Δεν έκλεψαν καμία ιστορία. Παραδέχονται ότι η Αρχαία Μακεδονία δεν είναι μέρος της ιστορίας τους αλλά μέρος της ελληνικής ιστορίας. Παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι που ήρθαν στην περιοχή πολλούς αιώνες μετά την εποχή του Μέγα Αλεξάνδρου. Ποια ιστορία κλέβουν; Ξέρω τι έλεγαν κάποτε αλλά όλα αυτά τελείωσαν και με την υπογραφή τους. Έχουν κράτος στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, δικαιούνται να το ονομάζουν με ένα γεωγραφικό προσδιορισμό!!

Νίκος Χ.Ν

@ Κρητικός 16/02/2019, 22:53. Κάποτε η Κρήτη έβγαζε ΚΡΗΤΙΚΑΡΟΥΣ, τώρα βγάζει απορρίμματα.... Και δε μου λες ρε Κρητικέ η ιστορία αυτού του νεότερου κράτους ποια είναι ξέρεις; Μπήκες στον κόπο να την αναγνώσεις; Τα περίφημα Ίλιντεν που διακηρύττει ο Σλάβος με τους Εφιάλτες της χώρας μας τα έχεις αναγνώσει; Και για πες μας Κρητικέ - ασχέτως των συμφωνιών που εν κρυπτώ προώθησαν Εφιάλτες του Ελληνικού κοινοβουλίου - η αλφαβήτα των Σλάβων γιατί δε μοιάζει με τον ΚΑΤΑΔΕΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ; Και Κρητικέ αν αυτοί είναι Μακεδόνες στην Βόρεια Ελλάδα ποιοι κατοικούν... και κυρίως στην Κρήτη ποιοι κατοικούν. Μη μου πεις εσύ είσαι Κρητικός.... ή Έλληνας ή μήπως ο Κρητικός μπορεί να ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ή μήπως θα γράψεις καμία χονδράδα και πεις κάτι διαφορετικό. Μαζέψου Κρητικέ και διάβασε την ιστορία των συμπατριωτών σου ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΑΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ! ΜΑΖΕΨΟΥ

Την

τύφλα σου ξέρεις.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ = ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΑΔΑ = ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ- προπαγανδα εσειs , αληθεια εμειs ...

Για εναν ΕΝΦΙΑ !

Ο Γυφτος με τον Προδοτη (αγκαλια)

Χχχχ

Ποια Μακεδονια διαχωρισατε με το Σταλινοκουμμουνι τον φιλο σου Κλεφτομακεδονα Ζαεφ? Που δεν ειναι δικια σου? Που εκλεψες την ιστορια μας με το ετσι θελω? Δεν μοιραζουμε τιποτα σε εσας γιατι η Μακεδονια ειναι μονο των Ελληνων. Και ο Μεγας Αλεξανδρος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης