Ο Ελ Τσάπο θα κρατηθεί σε φυλακή από την οποία δεν έχει αποδράσει κανείς

Ο Ελ Τσάπο θα κρατηθεί σε φυλακή από την οποία δεν έχει αποδράσει κανείς

Η ADX Florence περιβάλλεται από φράχτη ύψους 4 μέτρων με αισθητήρες λέζιερ - Για τη φύλαξή φροντίζουν ένοπλοι φύλακες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ενώ υπάρχουν και 12 πύργοι επανδρωμένοι από ελεύθερους σκοπευτές

el-tsapo
Στη φυλακή ADX Supermax Florence, την φυλακή από την οποία δεν έχει αποδράσει κανείς στις ΗΠΑ, αναμένεται να οδηγηθεί ο Ελ Τσάπο, ο διαβόητος έμπορος ναρκωτικών Χοακίν Γκουζμάν, μετά την καταδίκη του από το δικαστήριο, με την οριστική απόφαση επί της ποινής να αναμένεται στις 25 Ιουνίου.

Η ADX Florence βρίσκεται σε μια απομονωμένη περιοχή σε απόσταση 185χλμ. από την πόλη του Ντένβερ με πολλούς να την αποκαλούν «Alcatraz of the Rockies».

Στη φυλακή αυτή κρατούνται, ήδη, ορισμένοι από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες των ΗΠΑ όπως ο βομβιστής του μαραθωνίου της Βοστώνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο Unabomber Τεντ Καζίνσκι και ένας από τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου, Ζακαρίας Μουσάουι.

Η ADX Supermax άνοιξε τις πύλες της το 1994 και έκτοτε κανείς δεν έχει καταφέρει να δραπευτεύσει από εκεί. Όπως λένε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είναι το ιδανικό περιβάλλον για τον Γκουζμάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποδράσει δύο φορές από φυλακές στο Μεξικό - την πρώτη μέσα σε καλάθι για τα άπλυτα και τη δεύτερη μέσω ενός τούνελ με μια μοτοσικλέτα.

Το εν λόγω σοφρωνιστικό κατάστημα περιβάλλεται από έναν φράχτη με συρματόπλεγμα ύψους 4 μέτρων, που διαθέτει αισθητήρες λέιζερ και πίεσης. Για τη φύλαξή του φροντίζουν ένοπλοι φύλακες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ενώ υπάρχουν και 12 πύργοι επανδρωμένοι από ελεύθερους σκοπευτές.

Life in a Supermax prison cut off from the world
Κλείσιμο


Στα κελιά πάντως υπάρχει τηλεόραση στην οποία ο κρατούμενος μπορεί να δει επιμορφωτικά ή θρησκευτικού περιεχομένου προγράμματα αλλά και εκπομπές για την ψυχολογική στήριξή τους.

Το μοναδικό σημείο, δε, από το οποίο μπαίνει φυσικό φως είναι ένα παράθυρο διαμέτρου 107 εκατοστών που «κοιτάει» στον ουρανό ώστε οι κρατούμενοι να μην έχουν καμία οπτική επαφή ο ένας με τον άλλο.

Συνολικά στη φυλακή υπάρχουν 1.400 αυτόματες πόρτες που ελέγχονται εξ απόστασεως με το σύστημα να προβλέπει το ταυτόχρονο κλείσιμο και κλείδωμά τους σε περίπτωση απόπειρας απόδρασης.

Ένας πρώην δεσμοφύλακας της συγκεκριμένης φυλακής έχει δηλώσει ότι ο θάνατος είναι καλύτερος από τη ζωή στην ADX Supermax. Κι αυτό γιατί οι κρατούμενοι ζουν σε πλήρη απομόνωση για 23 ώρες το 24ωρο και έχουν την ελάχιστη δυνατή διάδραση με άλλους άνθρωπους. Τα γεύματα τους χορηγούνται μέσα στο κέλι και είναι υποχρεωμένοι να τα φάνε σε ελάχιστη απόσταση από την τουαλέτα.

Τη μοναδική «ελεύθερη» ώρα οι κρατούμενοι την περνούν σε έναν τσιμεντένιο λάκκο που μοιάζει με άδεια πισίνα. Όταν και αν έχουν τη δυνατότητα να γυμναστούν για μια ώρα αυτό συμβαίνει σε ένα κυκλικό «κλουβί» διαμέτρου 31 βημάτων και αυτό είναι το πιο κοντινό σε επαφή με τον ελεύθερο κόσμο για τους κρατούμενους.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων στη συγκεκριμένη φυλακή - το 90% σε σύνολο 400 κρατουμένων - εκτίει την ποινή του εκεί μετά από επίθεση είτε σε βάρος συγκρατούμενο είτε σε βάρος σοφρωνιστικού υπαλλήλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης