«Kοκορομαχία» Σαλβίνι - Μακρόν ενόψει Ευρωεκλογών

«Kοκορομαχία» Σαλβίνι - Μακρόν ενόψει Ευρωεκλογών

Ξεσπαθώνει ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας κατά του Γάλλου προέδρου  - Τον αποκάλεσε «πολύ κακό πρόεδρο» - Με κλήση του Ιταλού πρέσβη απάντησε το Παρίσι

em_salv
Μαίνεται η πιο καυτή κόντρα στην Ευρώπη ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον ισχυρό άνδρα της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι.

Σήμερα ο εθνικιστής υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας εξέφρασε την ελπίδα οι Γάλλοι να γυρίσουν την πλάτη στο κόμμα του Μακρόν στις ευρωεκλογές.

Oι δηλώσεις Σαλβίνι αντανακλούν το τεταμένο κλίμα μεταξύ Ρώμης και Παρισιού, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Ελπίζω ότι οι Γάλλοι θα μπορέσουν σύντομα να κάνουν άλλες επιλογές, είπε, προσθέτοντας ότι η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου είναι λιγότερο από 20%.

Μακρόν και Σαλβίνι αντιπροσωπεύουν τις δύο δυνάμεις που παρατάσσονται για να καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης εν όψει της ευρωκάλπης του Μαίου.

Χθες ο ακροδεξιός Ιταλός υπουργός Εσωτερικών αποκάλεσε τον Μακρόν έναν «πολύ κακό πρόεδρο» και σήμερα κάλεσε τους Γάλλους να του γυρίσουν την πλάτη στις ευρωεκλογές του Μαίου.

Κλείσιμο
Οι επιθέσεις εναντίον του Γάλλου προέδρου πολλαπλασιάζονται μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού του εταίρου και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, εναντίον της «αποικιοκρατικής» όπως την χαρακτήρισε Γαλλία.

«Αν σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, ουδέποτε έπαψαν να αποικίζουν δεκάδες αφρικανικές χώρες», επέμεινε ο Ντι Μάιο, ο οποίος είναι υπουργός Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης.

Η Γαλλία αντέδρασε άμεσα καλώντας για εξηγήσεις, στο υπουργείο Εξωτερικών, την πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα.

Το χαρτί του προσφυγικού παίζουν με διαφορετικό τρόπο οι δύο ηγέτες

Tο προσφυγικό έχει διχάσει τους φιλοευρωπαίο και φιλελεύθερο Μακρόν και τον εθνικιστική και ξενοφοβικό Σαλβίνι. Από τον Ιούνιο του 2018 ξεκίνησαν οι λεκτικές επιθέσεις μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι δυο άνδρες συγκρούστηκαν έντονα μετά τη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, ενώ λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Σαλβίνι που μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντα του κατηγορούσε τον Μακρόν «για υποκρισία» στο συγκεκριμένο θέμα.

Ενισχύοντας την κόντρα με τον Μακρόν,Ντι Μάιο και Σαλβίνι εξέφρασαν πρόσφατα την αμέριστη υποστήριξή τους προς τα «Κίτρινα Γιλέκα»,το κοινωνικό κίνημα που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στη γαλλική προεδρία. Στις 15 Ιανουαρίου, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, γνωστός για την σκληρή του στάση κατά της μετανάστευσης, είχε προηγουμένως έντονη λογομαχία με τον πρόεδρο της Γαλλίας για την άρνηση εισόδου πλοίου με εκατοντάδες μετανάστες που βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.Ο Σαλβίνι κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να θέσει υπό κράτηση και να παραδώσει Ιταλούς φυγόδικους εξτρεμιστές που πιστεύεται ότι κρύβονται στη Γαλλία για δεκαετίες.

«Πιστεύω ότι είναι ώρα να γράψω στον πρόεδρο της Γαλλίας για να του ζητήσω να σταματήσει να επιτρέπει σε τρομοκράτες που σκότωσαν Ιταλούς να τριγυρνούν ελεύθεροι και να πίνουν σαμπάνια στη Γαλλία» δήλωσε ο Σαλβίνι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης