Από τα έγκατα της γης στις αγκαλιές των ανθρώπων τους!

Από τα έγκατα της γης στις αγκαλιές των ανθρώπων τους!

…αλλά και στην αγκαλιά της δημοσιότητας αφού ολόκληρος ο πλανήτης σήμερα μετράει… μεταλλωρύχους!

Από τα έγκατα της γης στις αγκαλιές των ανθρώπων τους!
Λίγο πριν τον Αύγουστο του 2010, κανείς από τους 33 μεταλλωρύχους δεν φανταζόταν ούτε στους πιο τρελούς του εφιάλτες αυτό που τους περίμενε. Βρέθηκαν θαμμένοι στα 700 μέτρα κάτω από τη γη και εκεί που νόμιζαν ότι όλοι τους είχαν ξεγράψει, τελικά τους ανακαλύψαμε. Και όχι μόνο τους ανακαλύψαμε αλλά στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση, στην οποία πήρε μέρος ακόμα και η NASA, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να καταφέρουν να δουν το φως ξανά.

Από το πρωί αυτή η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και οι σκηνές που ζουν όσοι είναι εκεί αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης που παρακολουθεί live τον απεγκλωβισμό είναι συγκλονιστικές. Από τα έγκατα της γης, αυτοί οι άνθρωποι πέφτουν στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων, με κλάματα, με γέλια, με… σοκ!



Και ενώ τα σωστικά συνεργεία είχαν πει ότι ο απεγκλωβισμός όλων των μεταλλωρύχων θα διαρκούσε περίπου δύο μέρες, οι δηλώσεις του προέδρου της Χιλής, λίγο μετά την διάσωση του 15ου άντρα από τα έγκατα της γης, άλλαξαν τα δεδομένα.

Ο Χιλιανός  πρόεδρος είπε ότι είναι πολύ πιθανό, η διάσωση να ολοκληρωθεί σήμερα.

Κλείσιμο

"Το πρόγραμμα έχει γίνει πιο σφιχτό επειδή στην αρχή η επιχείρηση διάσωσης του κάθε μεταλλωρύχου διαρκούσε μία ώρα. Τώρα έχουμε προοδεύσει σε έναν ρυθμό των 40 λεπτών ανά διάσωση", σημείωσε ο πρόεδρος της Χιλής.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από τους μισούς μεταλλωρύχους, έχουν ανελκυσθεί σώοι και αβλαβείς στην επιφάνεια της γης, μετά την άνοδο και του τελευταίου, του 48χρονου Ντάρβο Σεγκόβια Ρόχο.

Ο Ρόχο, φανατικός οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας «Colo Colo», ο είναι ο 20ος μεταλλωρύχος ο οποίος απεγκλωβίστηκε.


Η ψυχολογική υποστήριξη που θα τους προσφερθεί για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών θα είναι εκτεθειμένη σε πλήθος παρεμβολών, από τους συγγενείς, από τα μέσα ενημέρωσης, και στην εφήμερη διασημότητα.

"Η προηγούμενη ζωή τους έχει τελειώσει", λέει ο Ενρίκε Τσία, ψυχολόγος του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής, σύμφωνα με τον οποίο οι μεταλλωρύχοι θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της αναπροσαρμογής κατά τη διάρκειά μιας μετα-τραυματικής περιόδου "γεμάτης κινδύνους".

"Οταν σου αλλάζουν ξαφνικά όλες τις συνθήκες ζωής, πρέπει να ξαναπροσαρμοσθείς και να ανακαλύψεις τις δεξιότητες που σε βοηθούν να το αντιμετωπίσεις.


"Ενας άνθρωπος που έχει βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο έχει σκεφτεί την προσωπική του κατάσταση... τι έχει κάνει στη ζωή του και τι δεν έχει κάνει, και αυτό θα πρέπει επίσης να τους συνοδεύσει", επισημαίνει από την πλευρά της η Μαργκαρίτα Λούμπατ, ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Χιλής.

Οι 33 μεταλλωρύχοι διαχειρίσθηκαν με μεγάλη επιτυχία τον εφιάλτη επί σχεδόν δύο μήνες μέχρι τη σωτηρία τους.



Τώρα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία τους, όπως κακώσεις των οφθαλμών, δερματικά προβλήματα, οδοντικοί πόνοι. Οι διασωθέντες μεταφέρονται στο νοσοκομείο όπου θα νοσηλευθούν επί 48 ώρες και θα υποβληθούν σε μία σειρά προγραμματισμένων εξετάσεων.

Παράλληλα, οι 33 θα δεχθούν ψυχολογική υποστήριξη επί τουλάχιστον έξι μήνες " κατά τη διάρκεια των οποίων είναι πιθανόν να υπάρξουν στιγμές θλίψης ή κατάθλιψης", σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Χάιμε Μανάλιτς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης