ΠΓΔΜ: Επιμένει ο Ιβάνοφ - Κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΠΓΔΜ: Επιμένει ο Ιβάνοφ - Κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ ζήτησε από τους βουλευτές που ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό να απορρίψουν τη συνταγματική αναθεώρηση - «Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας”»

20500800
Κάλεσμα στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου προΐσταται ο Ζόραν Ζάεφ, να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, που όπως είπε «βάζει τέλος στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας", όπως την γνωρίζουμε», απηύθυνε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Ιβάνοφ, που έχει επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία του στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για «νομική και ιστορική διαγραφή του λαού της Μακεδονίας».

«Ελπίζω ακόμα ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αντλήσει δυνάμεις, θα ακούσει τη φωνή του λαού και θα απορρίψει τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις τροπολογίες για αλλαγή του Συντάγματος» είπε ο Ιβάνοφ από το βήμα του Κοινοβουλίου, κατά τη σημερινή ετήσια ομιλία του.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων έκανε λόγο για επίλυση του ζητήματος με δυσβάσταχτο τίμημα. «Όταν είστε έτοιμοι να επιλύσετε ένα ζήτημα με οποιαδήποτε τίμημα, τότε το τίμημα αυτό γίνεται δυσβάσταχτο. Το τίμημα για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος με αυτόν τον τρόπο είναι η νομική και ιστορική διαγραφή του λαού της Μακεδονίας» πρόσθεσε.

«Κανείς δεν διαθέτει τη λαϊκή εντολή να αλλάξει το Σύνταγμα»

Σύμφωνα με τον Ιβάνοφ, για την κατάρτιση του κειμένου της συμφωνίας δεν υπήρξε εθνική συναίνεση, αλλά ούτε και συγκατάθεση του ιδίου, που είναι και πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι «στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών, διά της αποχής, έλαβαν την ηχηρή απόφαση ότι κανείς δεν διαθέτει τη λαϊκή εντολή να αλλάξει το Σύνταγμα με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να διαπραγματεύεται για θέματα ταυτότητας».

Κλείσιμο
Ο Ιβάνοφ κατήγγειλε την πλειοψηφία ότι «όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά και ενεργεί αντίθετα με τη βούληση του λαού».

Μάλιστα, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

«Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζεται ο μακεδονικός λαός, ότι προστατεύεται η μακεδονική γλώσσα, ότι ενισχύεται η μακεδονική ταυτότητα. Η επίσημη Αθήνα διέψευσε όλες τις δηλώσεις της κυβέρνησής μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας σε πολλές περιπτώσεις υπογράμμισε ότι η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει μακεδονικό λαό και μακεδονική ταυτότητα. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαίωσε ότι δεν θα αποδεχθεί αυθαίρετη ερμηνεία της Συμφωνίας», ανέφερε ακόμη ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ανάμεικτες αντιδράσεις από τους βουλευτές

Ήταν η τελευταία ετήσια ομιλία του Γκιόργκι Ιβάνοφ στη Βουλή, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θητεία του, που λήγει τον ερχόμενο Μάιο και πλέον δεν έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.

Την ομιλία αυτή του Γκιόργκι Ιβάνοφ στη Βουλή χειροκρότησαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE (από το οποίο προέρχεται ο ίδιος), ενώ οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, την αποδοκίμασαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης