ΗΠΑ: Η Μαρία Μπούτινα ομολόγησε στο δικαστήριο ότι είναι κατάσκοπος της Ρωσίας

ΗΠΑ: Η Μαρία Μπούτινα ομολόγησε στο δικαστήριο ότι είναι κατάσκοπος της Ρωσίας

Η 30χρονη Μαρία Μπούτινα παραδέχθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι μετείχε σε συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ – Υποστήριξε ότι έδρασε «υπό την καθοδήγηση» Ρώσου αξιωματούχου για να αποκτήσει επιρροή στην αμερικανική πολιτική

butina_arthro
Την ανάμειξή της σε συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ ομολόγησε επίσημα η Μαρία Μπούτινα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Η 30χρονη έχει κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να διεισδύσει σε πολιτικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, μέσω διάφορων ομάδων με στόχο να ενισχύσει τα ρωσικά συμφέροντα.

Η Μπουτίνα υποστήριξε ότι έδρασε «κάτω από την καθοδήγηση» Ρώσου αξιωματούχου, τον οποίο το CNN έχει προσδιορίσει ως Αλεξάντερ Τόρσιν. Σύμφωνα εμ τον εισαγγελέα, η «Μπουτίνα προσπάθησε να δημιουργήσει ανεπίσημες γραμμές επικοινωνίας με Αμερικανούς που έχουν εξουσία και επηρεάζουν την αμερικανική πολιτική».

Πώς η Μπούτινα έφτασε να ομολογήσει

Η Μαρία Μπούτινα ομολόγησε μία ημέρα αφότου οι δικηγόροι της και η αμερικανική εισαγγελίας κατέθεσαν από κοινού αίτηση προς τη δικαιοσύνη και ζητούσαν από το δικαστήριο να ορίσει ημέρα διεξαγωγής ακροαματικής διαδικασίας.

Είχε προηγηθεί συμφωνία των δύο πλευρών, όπως προκύπτει και από δικαστικά έγγραφα. Οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ερμηνεία ότι η από κοινού αίτηση των δύο πλευρών θα οδηγούσε στην ομολογία της Μπούτινα.

Η δράση της κράτησε για δύο χρόνια

Με βάση την ομολογία, η Μπούτινα παραδέχθηκε ότι συνωμότησε ως πράκτορας του Κρεμλίνου κατά των ΗΠΑ από το 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, οπότε και έγινε η σύλληψή της. Η 30χρονη υποδυόταν την ακτιβίστρια υπέρ της οπλοκατοχής, για να διεισδύσει στους Ρεπουμπλικανικούς κύκλους.

Κλείσιμο
Μετά τη σημερινή εξέλιξη η Μπούτινα γίνεται η πρώτη υπήκοος της Ρωσίας που καταδικάζεται επειδή προσπάθησε να επηρεάσει την Αμερικανική πολιτική κατά τη διάρκεια τόσο της προεκλογικής περιόδου που οδήγησαν στις προεδρικές εκλογές του 2016 ως ξένη κατάσκοπος. Η συμφωνία της θα της επιτρέψει να εκτίσει μικρότερο χρόνο ποινής.

Η καθ' ομολογίαν κατάσκοπος παραδέχθηκε ότι συνεργάστηκε με έναν Αμερικάνο πολιτικό λειτουργό, υπό την καθοδήγηση ενός πρώην Ρώσου γερουσιαστή για να δημιουργήσει δεσμούς με αξιωματούχους της National Rifle Association, του ισχυρότερου λόμπι οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, με συντηρητικούς ηγέτες και προεδρικούς υποψηφίους του 2016, συμπεριλαμβανομένου και του Ντόναλντ Τραμπ.

Τι αναφέρει στην ομολογία της

Όταν η Μπούτινα εμφανίστηκε μπροστά στη δικαιοσύνη δήλωσε «Ένοχη» με μια ελαφριά προφορά.

Ως μέρος της συμφωνίας, παραδέχθηκε και προσπάθησε να εγκαθιδρύσει και να χρησιμοποιήσει «ανεπίσημες γραμμές επικοινωνίας με Αμερικανούς που έχουν επιρροή στην αμερικανική πολιτική» προς όφελος της Ρωσικής κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής, το δικαστήριο δεν καθόρισε την ημερομηνία που θα καταδικαστεί η Μπούτινα, λόγω της συνεργασίας της με τους εισαγγελείς, ωστόσο διέταξε νέα ακρόαση στις 12 Φεβρουαρίου.

Το επόμενο διάστημα, η Μπούτινα αναμένεται ότι θα παράσχει στοιχεία εναντίον ενός Ρεπουμπλικανού συμβούλου, με τον οποίο διέθετε προσωπική σχέση και με τον οποίο συναντήθηκαν όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα το 2013. Ο σύμβουλος, που έχει κατονομαστεί ως Πολ Έρικσον, είναι ένας πολιτικός σύμβουλος των Ρεπουμπλικάνων από τη Νότια Ντακότα, που διεύθυνε την προεκλογική εκστρατεία του Πατ Μπουκάναν το 1992.

«Ο Πολ Έρικσον είναι καλός Αμερικανός. Δεν έκανε ποτέ τίποτα για να πληγώσει τη χώρα μας και ποτέ δεν θα έκανε», δήλωσε ο δικηγόρος του.

Στα έγγραφα που ανέγνωσαν οι εισαγγελείς ενώπιον του δικαστηριου, η Μπούτινα παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε πολυετή εκστρατεία επιρροής που συντόνησε ο Τόρσιν, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος διπλωματίας.

Ζητώντας 125.000 δολάρια από έναν Ρώσο δισεκατομμυριούχο και αναφέροντας την επιρροή της NRA στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, η Μπούτινα ταξίδεψε σε συνέδρια για να κάνει επαφές με προεδρικούς υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων, να διοργανώσει «φιλικά δείπνα» με πλούσιους Αμερικανούς, να αποκτήσει σχέσεις με επικεφαλής της NRA.

Οι προσπάθειές της, που συνεχίστηκαν και αφότου μετακόμισε στην Ουάσινγκτον ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια το 2016. Μάλιστα, ρωτούσε εάν η Ρωσική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να συναντήσει τις επαφές της.

Πώς αποκαλύφθηκε η δράση της

Η δράση της Μπούτινα άρχισε να αποκαλύπτεται όταν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έκαναν μια συντονισμένη προσπάθεια για να διαπιστώσουν εάν υπήρξε απόπειρα της κυβέρνησης Πούτιν να βοηθήσει στην εκλογή Τραμπ, με ενέργειες όπως το χακάρισμα και η δημοσιοποίηση e-mails που έκλεψαν από τους Δημοκρατικούς.

Τα βήματα της Μπούτινα συναντήθηκαν με τον Τραμπ τον Ιούλιο του 2015, όταν συζήτησε με τον προεδρικό υποψήφιο για τη Ρωσία και τις κυρώσεις σε δημόσια εκδήλωση στο Λας Βέγκας. «Συνεργαζόμαστε με τον Πούτιν. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστείτε τις κυρώσεις, φέρεται ότι της είπε ο Τραμπ.

Συμφώνησε να συνεργαστεί πλήρως

Όπως προβλέπει η συμφωνία, η Μπούτινα καλείται να συνεργαστεί πλήρως και ευθέως με τις αμερικανικές αρχές για όλα τα θέματα. Αν και για το αδίκημα προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη, με τη συνεργασία της μπορεί να μειώσει την ποινή από μηδέν έως έξι μήνες.

Πριν την ομολογία, το Ρωσικό ΥΠΕΞ συνέχισε να στηρίζει την Μπούτινα και σχεδίαζε να στείλει προσωπικό της πρεσβείας, ενώ η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα απαίτησε την τήρηση των δικαιωμάτων της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης