Κατρούγκαλος: «Ιστορικής σημασίας η καθιέρωση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ»

Κατρούγκαλος: «Ιστορικής σημασίας η καθιέρωση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ»

Υπογράμμισε επίσης την οικονομική διάσταση του στρατηγικού διαλόγου - «Θα συζητήσουμε για ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις, με έμφαση στην γνώση και στις τεχνολογίες αιχμής. Θέλουμε όχι απλώς να διατηρήσουμε, αλλά να δώσουμε νέα ώθηση στην πολύ θετική δυναμική της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης» είπε

Κατρούγκαλος: «Ιστορικής σημασίας η καθιέρωση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ»
Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζει την καθιέρωση του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, που εγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία ελληνοαμερικανική εφημερίδα Greek News.

«Έχει ιστορική σημασία και μάλιστα σε δύο επίπεδα: αφενός αντανακλά την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και αφετέρου της ανάδειξής της σε πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφάλειας -security provider- στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων» σημειώνει.

Ο κ. Κατρούγκαλος, που θα ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με την αμερικανική η οποία θα έχει επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, χαρακτήρισε σταθμό στην πολυδιάστατη αυτή πολιτική ειρήνης και εμπέδωσης σταθερότητας, τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τις πολλές πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως οι τριμερείς συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τετραμερείς στα Βαλκάνια.

«Το πόσο ψηλά είναι το διεθνές κύρος της Ελλάδας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης μας φαίνεται, άλλωστε, και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα διάλεξε την πατρίδα μας για την τελευταία, ιστορική του ομιλία και ο Πρόεδρος Μακρόν για την πρώτη σημαντική ομιλία του για την Ευρώπη» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην συνέντευξή του.

Υπογράμμισε επίσης την οικονομική διάσταση του στρατηγικού διαλόγου. «Θα συζητήσουμε για ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις, με έμφαση στην γνώση και στις τεχνολογίες αιχμής. Θέλουμε όχι απλώς να διατηρήσουμε, αλλά να δώσουμε νέα ώθηση στην πολύ θετική δυναμική της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης» είπε.

Αναφορικά με το πώς θα διεξαχθεί ο στρατηγικός διάλογος, υπογράμμισε πως έχει δύο διαδικαστικές οδούς. «Θα συναντηθώ στο State Department με τον κ. Πομπέο και θα ανταλλάξουμε απόψεις για τα στρατηγικά χαρακτηριστικά των διμερών μας σχέσεων. Στη συνέχεια, πολυμελείς αντιπροσωπείες και των δύο χωρών θα εξετάσουν αναλυτικά και σε συγκεκριμένους άξονες τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η συνεργατική μας σχέση. Οι άξονες αυτοί έχουν ως εξής: Περιφερειακή πολιτική και οικονομία, Άμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Εμπόριο-Επενδύσεις και Καινοτομία, Ενεργειακή συνεργασία και Επαφές των πολιτών».

Και διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν στη δομημένη συνέχιση της συνεργασίας τους, ούτως «ώστε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να συναντώνται αντιπροσωπείες από τις δύο πλευρές για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μας».

Την Τετάρτη το πρωί ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στην έδρα του διεθνούς οργανισμού με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις του κυπριακού, Τζέιν Χολ Λουτ.

Ερωτηθείς, με αφορμή τη συνάντησή του με την κ. Λουτ, αν θεωρεί ρεαλιστικό να έχουν συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη του έτους οι όροι αναφοράς για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως θέλουμε να προετοιμαστεί καλά η νέα διαπραγμάτευση, ώστε να έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Κλείσιμο
«Θα κάνουμε κάθε τι δυνατό προς την κατεύθυνση αυτή, δεν νομίζω όμως ότι επαρκεί ο χρόνος για την διαμόρφωση όρων αναφοράς μέχρι τέλους Δεκεμβρίου».

Σε ερώτηση για τη συζήτηση που γίνεται για πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της λύσης, διευκρίνισε ότι οποιοδήποτε σύστημα ασφαλείας καθιερωθεί στην επανενωμένη Κύπρο θα πρέπει να βασίζεται σε Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προφανώς προϋποθέτει ενεργό ρόλο του διεθνούς οργανισμού. «Θέματα που αφορούν στη σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΝΑΤΟ θεωρούμε ότι ανήκουν αποκλειστικά στην εθνική κυπριακή πολιτική σκηνή», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης