Ποιοι είναι οι «πιο αινιγματικοί άνθρωποι του πλανήτη» που σκότωσαν τον Αμερικανό ιεραπόστολο

Ποιοι είναι οι «πιο αινιγματικοί άνθρωποι του πλανήτη» που σκότωσαν τον Αμερικανό ιεραπόστολο

Οι Σεντινελέσε απολαμβάνουν ειδικής προστασίας από το ινδικό δίκαιο προκειμένου να μην έρχονται σε επαφή με ξένους - Η οικογένεια του 27χρονου, πάντως, τους συγχώρεσε

foto-sineten_1
Μελη μιας από τις πιο μυστηριώδεις φυλές του πλανήτη ήταν οι ιθαγενείς που σκότωσαν τον Αμερικανό ιεραπόστολο Τζον Άλεν Τσάου στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ της Ινδίας.

Οι Σεντινελέσε, όπως είναι το όνομα της εν λόγω φυλής, τυγχάνουν ειδικής προστασίας από το ινδικό δίκαιο σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ο τρόπος ζωής τους και να προστατευθούν από «μοντέρνες» ασθένειες, όπως η γρίπη και η ιλαρά, στις οποίες δεν έχουν ανοσία.

foto-sineten_1


Όσοι επιχειρούν να φτάσουν το νησί που μένει η συγκεκριμένη φυλή πρέπει να σταματήσουν πέντε ναυτικά μίλια από το νησί προκειμένου να προστατευθούν και οι ίδιοι καθώς για χιλιάδες χρόνια οι κάτοικοι του νησιού απωθούν βιαίως τους επίδοξους επισκέπτες.

Ο πραγματικός αριθμός των Σεντινελέσε παραμένει μυστήριο καθώς μέχρι στιγμής η παρατήρησή τους γίνεται μόνο από απόσταση λόγω των κινδύνων όσων επιχειρούν να τους πλησιάσουν. Η τελευταία απογραφή των ινδικών αρχών, το 2011, έκανε λογο για μόλις 15 Σεντινελέσε.

Κλείσιμο
Η Νορβηγίδα γενετιστής Έρικα Χάγκελμπεργκ έχει περιγράψει τους κατοίκους των νησιών της ευρύτερης περιοχής ως τους «πιο αινιγματικούς ανθρώπους στον πλανήτη».

foto-sineten-3


Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη επαφή των κατοίκων των νησιών με κάποιο άτομο που δεν ανήκει στις φυλές τους έγινε στο τέλος του 19ου αιώνα όταν Βρετανοί κατάφεραν να αρπάξουν έξι Σεντινελέσε με δύο εξ αυτών να πεθαίνουν απο κάποια ασθένεια και τέσσερα παιδιά να επιστρέφονται στη φυλή πιθανότατα και αυτά έχοντας προσβληθεί από κάποια ασθένεια.

Μέχρι τις αρχές του 1990 η φυλή αντιστάθηκε με μανία ενάντια σε κάθε απόπειρα προσέγγισης μέχρι που το 2004, μετά το τσουνάμι που σάρωσε τα νησιά στην περιοχή, ένα μέλος της φυλής φωτογραφήθηκε να ρίχνει βέλη σε ένα ελικόπτερο που αναζητούσε επιζήσαντες από την καταστροφή.

Δύο χρόνια αργότερα οι Σεντινελέσε σκότωσαν δύο λαθροκυνηγούς που εντόπισνα να ψαρεύουν στα νερά γύρω από το νησί τους.

Τελευταίο θύμα τους φέρεται να είναι ο 27χρονος ιεραπόστολος, ο οποίος ζήτησε από ψαράδες να τον μεταφέρουν κοντά στο νησί.


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Kayaking the tropics in this endless summer. #offseason #adventure #tropics #orukayak #perkyjerky #wild #theoutbound #origamikayak #neverstopexploring

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη John Chau (@johnachau) στις



Σύμφωνα με τους ψαράδες ο Τσάου επιχείρησε να προσεγγίσει το νησί με κανό στις 16 Νοεμβρίου επιστρέφοντας με τραύματα από βέλη. Απτόητος, όμως, ο νεαρός ιεραπόστολος πήρε τη μοιραία απόφαση να επιστρέψει στο νησί μια ημέρα αργότερα χωρίς ποτέ να επιστρέψει. Οι αρχές της Ινδίας υποστηρίζουν ότι οι ψαράδες είδαν μέλη των Σεντινελέσε να σέρνουν τη σορό του Τσάου.

foto-sineten-4


Φίλος του 27χρονου ιεραπόστολου δηλώνει στο CNN ότι Τσάου γνώριζε πως το νησί ήταν απαγορευμένη περιοχή αλλά, όπως είπε, δεν σταματούσε να συζητά, μετά από επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει πριν αρκετά χρόνια, για τα σχέδιά του να δώσει δώρα στους Σεντινέλεσε, να γνωρίσει τον τρόπο ζωής του και να τους διδάξει τις αρχές του Χριστιανισμού.

Οι ινδικές αρχές έχουν συλλάβει τους επτά ψαράδες που βοήθησαν τον Τσάου προσθέτοντας ότι «θα χρειαστούν αρκετές ημέρες» για να ανακτήσουν τη σορό του. Στην επιχείρηση έχουν επιστρατευτεί επίσης ανθρωπολόγοι και άλλοι ειδικοί προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί.

Η οικογένενεια του 27χρονου πάντως, με ανάρτησή της στο Instagram, συγχώρεσε τους ανθρώπους που τον σκότωσαν ζητώντας την απελευθέρωση των φίλων του Τσάου στα νησιά Ανταμάν. «Πήγε μόνος του στην περιοχή και οι σύνδεσμοί του εκεί δεν πρέπει να τιμωρηθούν για τις πράξεις του» προστίθεται στο κείμενο της οικογένειας του Αμερικανού ιεραπόστολου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

John Allen Chau

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη John Chau (@johnachau) στις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης