Le Monde: Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο πασάς της τουρκικής οικονομίας

Le Monde: Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο πασάς της τουρκικής οικονομίας

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει τη θεαματική άνοδο του Αλμπαϊράκ, καθώς είναι ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και έχει πλέον «αναρριχηθεί στο νούμερο 2 αξίωμα του τουρκικού κράτους»

alb
Πορτρέτο του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ φιλοξενεί η γαλλική «Le Monde», υπό τον τίτλο «ο πασάς της τουρκικής οικονομίας».

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει τη θεαματική άνοδο του Αλμπαϊράκ μετά την αλλαγή του πολιτεύματος, καθώς είναι ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και έχει πλέον «αναρριχηθεί στο νούμερο 2 αξίωμα του τουρκικού κράτους».

Επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας, ο Αλμπαϊράκ θα πρέπει να ξαναδώσει πνοή σε μια οικονομία που έχει εξασθενήσει με την κατάρρευση της λίρας, γράφει η Le Monde.

O Αλμπαϊράκ ακολουθεί τον Τούρκο Πρόεδρο στα ταξίδια του, μαζί με δύο άλλα μέλη του στενού κύκλου του Ερντογάν: τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, τονίζει η Le Monde.

H εφημερίδα γράφει οτι ο Αλμπαϊράκ έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε εκπαιδευτήριο της κοινότητας του Γκιουλέν, το οποίο έκλεισε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Αν δεν ήταν ο γαμπρός, θα σάπιζε στη φυλακή όπως όλοι εκείνοι που δικάστηκαν μετά το πραξικόπημα για δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν», λέει ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ. «Ήμουν σε εκπαιδευτήριο της κοινότητας, αλλά δεν ήμουν ποτέ υπό την επιρροή του», απαντά ο Αλμπαϊράκ.

Ως αποτέλεσμα της θρησκευτικής εκπαίδευσής του, δεν δίνει ποτέ το χέρι σε γυναίκα, σχολιάζει η Le Monde, θυμίζοντας περιστατικό του 2016 όπου ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ απέφυγε να πιάσει το τεταμένο χέρι της συζύγου του τότε πρωθυπουργού A. Νταβούτογλου.

Ως προς την αρμοδιότητά του Αλμπαϊράκ, η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώ απέναντι στους επενδυτές υποστηρίζει τη νομισματική ορθοδοξία, αυτό δεν τον εμποδίζει να προσχωρεί στην άποψη του πεθερού του, ότι τα επιτόκια αποτελούν αμαρτία που καταδικάζει η ισλαμική πίστη. Εξ ου και η διάσταση που διαπιστώνεται μεταξύ λόγων και των πράξεων. Δεν προλαβαίνει να ανακοινωθεί ο έλεγχος των δημόσιων δαπανών και ακολουθούν διπλάσιες υποσχέσεις φοροαπαλλαγών. Και αυτή η τάση είναι πιθανό να ενισχυθεί καθώς πλησιάζουν οι περιφερειακές εκλογές, τον Μάρτιο του 2019, ακριβώς τη στιγμή που η οικονομία ασθμαίνει -με αναμενόμενη από το ΔΝΤ ανάπτυξη 0,4% έναντι 3,5% το 2018, γράφει η Le Monde.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης