Άρση της απαγόρευσης του νικάμπ στη Γαλλία ζητάει ο ΟΗΕ: Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Άρση της απαγόρευσης του νικάμπ στη Γαλλία ζητάει ο ΟΗΕ: Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Επιτροπή που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που επιβλέπουν τη συμμόρφωση των χωρών με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, έδωσε στη Γαλλία προθεσμία 180 ημερών για να απαντήσει σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει

niqab
Η απαγόρευση του νικάμπ στη Γαλλία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Το νικάμπ είναι η παραδοσιακή ισλαμική ενδυμασία η οποία καλύπτει το πρόσωπο και αφήνει εκτεθειμένα μόνο τα μάτια και έχει απαγορευθεί στη Γαλλία, η οποία όμως δεν έχει αιτιολογήσει την απαγόρευση και σύμφωνα με τον ΟΗΕ πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της.

«Συγκεκριμένα, η Επιτροπή δεν πείστηκε από τον ισχυρισμό της Γαλλίας ότι η απαγόρευση της κάλυψης του προσώπου ήταν απαραίτητη και ανάλογη από άποψη ασφαλείας ή για την επίτευξη του στόχου της κοινωνικής συνύπαρξης «, ανέφερε.

Η Επιτροπή που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που επιβλέπουν τη συμμόρφωση των χωρών με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, έδωσε στη Γαλλία προθεσμία 180 ημερών για να απαντήσει σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Επιτροπή δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά υπόκεινται σε ένα προαιρετικό πρωτόκολλο του Συμφώνου. Η Γαλλία ωστόσο έχει τη διεθνή νομική υποχρέωση να συμμορφώνεται «καλή τη πίστη».

Τα πορίσματα της Επιτροπής προκύπτουν έπειτα από τις καταγγελίες δύο Γαλλίδων, οι οποίες είχαν καταδικαστεί το 2012 με βάση νόμο του 2010 για το νικάμπ που ορίζει ότι «κανένας δεν θα πρέπει να φοράει σε δημόσιο χώρο ένδυμα που στοχεύει στην κάλυψη του προσώπου».

Κλείσιμο
Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση βλάπτει δυσανάλογα το δικαίωμά τους να εκδηλώνουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω και μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό τους στο σπίτι και στην περιθωριοποποίησή τους. Επίσης καλεί τη Γαλλία να αποζημιώσει τις δύο γυναίκες.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Γιουβάλ Σάνι ξεκαθάρισε πάντως ότι η απόφαση αυτή δεν συνιστά δημόσια στήριξη του νικάμπ και πως ο ίδιος και πολλοί άλλοι στο 18μελές πάνελ το θεωρούν μια μορφή καταπίεσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης