Brexit: Πιθανή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βρετανίας μέσα στην εβδομάδα

Brexit: Πιθανή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Βρετανίας μέσα στην εβδομάδα

Παρά τα εμπόδια, οι δύο πλευρές διατηρούν επιφυλακτική αισιοδοξία ότι βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το Brexit – «Αγκάθι» το ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας 

20117535
έα ώθηση φαίνεται να υπάρχει στις συνομιλίες του Brexit, έπειτα από το χαμηλό των σχέσεων των δύο πλευρών στο Σάλτσμπουργκ, στην Αυστρία, με τις συνομιλίες να καταρρέουν και την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να απαιτεί σεβασμό μπροστά στις κάμερες φαίνεται πως υπάρχει μια νέα ώθηση στις συνομιλίες του Brexit.


Αν και παραμένουν εμπόδια, υπάρχει τώρα μια επιφυλακτική αισιοδοξία πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου, με εξαίρεση βέβαια από μια λύση στο ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.


Φαίνεται πως υπάρχει απτή πρόοδος σε σημεία όπως το πώς θα αντιμετωπιστούν πιθανές μελλοντικές διαφωνίες που απορρέουν από την ίδια την συμφωνία και ποια τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο.


Σχετικά με το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας, η εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης από Βρυξέλλες, Λονδίνο και Βόρεια Ιρλανδία, (οι βουλευτές της συντάσσονται με τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι), εξακολουθεί να είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά το γεγονός ότι οι συνομιλίες έχουν συγκεντρώσει ένα momentum σε άλλες πτυχές εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό.


Κλείσιμο
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παρουσιάσει νέες εναλλακτικές προτάσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία μέσα στις επόμενες ημέρες που αποσκοπεί στην αποφυγή δημιουργίας ενός σκληρού συνόρου μεταξύ Βορρά και Νότου.


Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα έρθει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο με ένα τελικό προσχέδιο της συμφωνίας. Θα υπάρξει επίσης και μια πολιτική δήλωση που θα ορίζει σε γενικές γραμμές τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ. Αν γίνουν αυτά, θα οργανωθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 17 και 18 Νοεμβρίου για να κλείσει το θέμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης