Οι ειδικοί μιλούν για τις φράουλες στην Αυστραλία: Γιατί κάποιος μπορεί να «χώνει» βελόνες σε φρούτα

Σαδισμός, έγκλημα ή απλά... θέλουν να τραβήξουν την προσοχή - Ψυχολόγοι και εγκληματολόγοι δίνουν τις δικές τους απαντήσεις για το θέμα - Αυστηρότερες ποινές έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση της χώρας

Η Αυστραλία ακόμη αναζητά τον σαμποτέρ ή τους σαμποτέρ που τοποθετούν βελόνες ραψίματος μέσα σε φράουλες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Σε μία, μάλιστα, περίπτωση ένας άνθρωπος που κατάπιε βελόνα μέσω φράουλας χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο, ενώ παιδιά και δεκάδες ακόμη πολίτες γλίτωσαν στο παρά 5.

Από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα περιστατικά την προηγούμενη εβδομάδα, οι αρχές ενέτειναν τις προειδοποιήσεις για ατυχήματα και φάρσες.

Η αστυνομία δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το πώς ξεκίνησε αυτός ο τρόμος, λέγοντας μόνο ότι συνεργάζονται μέσω αλυσίδων της βιομηχανίας προμηθειών.

Γιατί όμως κάποιοι να προβαίνουν μία τέτοια πράξη; Ψυχολόγοι και εγκληματολόγοι δίνουν τις δικές τους απαντήσεις επί του θέματος.

Σύμφωνα με το BBC, αυτού του είδους το έγκλημα μέσω των τροφίμων είναι εξαιρετικά σπάνιο και εντελώς ανοίκειο σαν σκέψη, λένε οι ειδικοί.

«Για αυτό θεωρώ ότι υπάρχει και τέτοιο αίσθημα οργής σχετικά με αυτό το θέμα. Παίρνει κανείς φράουλες, κάτι τόσο νόστιμο και ασφαλές προϊόν, και ΄ερχεσαι αντιμέτωπος με κάτι τέτοιο», δήλωσε η εγκληματολόγος - ψυχολόγος, Ανίτα ΜακΓκρέγκορ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Μπορεί να είναι μία πράξη τρέλας ή κακίας, ή και τα δύο», επεσήμανε.

«Μπορεί απλώς να ενεργούν έτσι ενάντια σε κάτι που συμβαίνει στην προσωπική τους ζωή ή έχοντας την ψευδαίσθηση ότι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κάτι, αλλά όχι απαραίτητα από εγκληματικό αίσθημα», πρόσθεσε η ΜακΓκρέγκορ.

Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος

Οι εγκληματολόγοι επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά κίνητρα. «Οι σαμποτέρ δεν έχουν απαραίτητα πρόθεση να βλάψουν ανθρώπους», όπως σημείωσε ο καθηγητής Μάρεϊ Λι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Θα ήθελε κανείς να γνωρίζει πώς δικαιολογούν τις ενέργειές του. Ίσως να έχουν απογοητευτεί από συγκεκριμένους καλλιεργητές ή επιχειρήσεις και να θέλουν να πάρουν ένα είδος εκδίκησης. Όμως μπορεί να είναι και μία σκόπιμη, κακόβουλη πράξη που στοχεύει να σπείρει τον τρόμο», πρόσθεσε.

«Μπορεί να εξισώσει κανείς αυτήν την εκδοχή με είδη τρομοκρατίας όπως με εκείνους που χρησιμοποιούν αυτοκίνητα και αεροπλάνα ως όπλα. Προφανώς και δεν είναι το ίδιο, αλλά θα μπορούσε να αποτελεί μία μικρότερης κλίμακας εκδοχή τρομοκρατίας».

Πάντως, ανεξαρτήτως κινήτρων, οι εγκληματολόγοι λένε ότι τα σαμποτάζ γίνονται με πρόθεση.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ δεν είναι ατύχημα. Μπορούμε να προσπαθήσουμε και να κατανοήσουμε γιατί οι άνθρωποι εισβάλλουν σε σπίτια ή κάνουν επιθέσεις, όμως εδώ δεν υπάρχει πράξη που δηλώνει πάθως. Είτε πρόκειται για αυθεντικό έγκλημα, είτε για μιμητές, φάρσες ή λάθος συναγερμό, όλες είναι πράξεις ελεύθερης βούλησης», δήλωσε ο εγκληματολόγος Δρ. Ντάνιελ Χάρις από το Πανεπιστήμιο Griffith.

«Η κάθε υπόθεση που γίνεται γνωστή δημιουργεί έναν νέο... ενθουσιασμό. Μπορεί, λοιπόν, να φανταστεί κανείς κάποιοιν που είναι χαλαρός και θέλει να δημιουργήσει ειδήσεις γύρω από το όνομά του. Είναι αυτό που λέμε ότι αποζητούν να τραβούν την προσοχή, όπως κάνουν τα τρολ του διαδικτύου», πρόσθεσε ο εγκληματολόγος.

«Δεν είναι μία πράξη σαδισμού. Δεν είναι κάποιος που θέλει να προκαλέσει πόνο στον άλλον που θα δαγκώσει τη φράουλα. Δεν υπάρχει τέτοια σύνδεση», κατέληξε.

Πάντως η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει προαναγγείλει ότι θα εισάγει αυστηρότερες ποινές σε αυτούς που τοποθετούν βελόνες σε φρούτα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr