ΗΠΑ: Η ΕΕ «στέλνει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή» με την αναπτυξιακή βοήθεια στο Ιράν

ΗΠΑ: Η ΕΕ «στέλνει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή» με την αναπτυξιακή βοήθεια στο Ιράν

Η οικονομική βοήθεια «από τους ευρωπαίους φορολογούμενους διαιωνίζει την ικανότητα του (ιρανικού) καθεστώτος να αψηφά τις ανάγκες του λαού του και να καταπνίγει οποιαδήποτε ουσιώδη αλλαγή πολιτικής», υποστήριξε ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Ιράν, ο Μπράιαν Χουκ

ΗΠΑ: Η ΕΕ «στέλνει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή» με την αναπτυξιακή βοήθεια στο Ιράν
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν επέκρινε με έντονο τρόπο την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέσει 20,7 εκατομμύρια δολάρια για τη χορήγηση βοήθειας στο Ιράν την Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως η κίνηση αυτή στέλνει «το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή», και προτρέποντας τις Βρυξέλλες να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον προκειμένου να τερματιστούν αυτές που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια από μέρους της Τεχεράνης.

Η προσφορά οικονομικής βοήθειας «από τους ευρωπαίους φορολογούμενους διαιωνίζει την ικανότητα του (ιρανικού) καθεστώτος να αψηφά τις ανάγκες του λαού του και να καταπνίγει οποιαδήποτε ουσιώδη αλλαγή πολιτικής», υποστήριξε ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Ιράν, ο Μπράιαν Χουκ, σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Ο ιρανικός λαός αντιμετωπίζει πολύ πραγματικές οικονομικές πιέσεις που οφείλονται στη διαφθορά, την κακοδιαχείριση, και τις μεγάλες επενδύσεις στην τρομοκρατία και στις συρράξεις στο εξωτερικό από την κυβέρνησή του», συνέχισε ο Χουκ. «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα έπρεπε αντ' αυτού να εργάζονται από κοινού για την εξεύρεση διαρκών λύσεων που θα υποστηρίζουν αληθινά τον λαό του Ιράν και θα τερματίσουν τις απειλές του καθεστώτος του Ιράν εναντίον της περιφερειακής και παγκόσμιας σταθερότητας».

Η απόφαση της ΕΕ, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 18 εκατομμυρίων ευρώ (20,7 εκατ. δολαρίων) στο Ιράν, έχει σκοπό να μετριαστούν οι συνέπειες των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περισώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή, το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τον Μάιο και η κυβέρνησή του επιβάλλει εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί σε βάρος του Ιράν, παρότι τα άλλη μέρη πασχίζουν να βρουν τρόπο να τη διατηρήσουν σε ισχύ.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου 50 εκατ. ευρώ που προορίζεται για το Ιράν στον προϋπολογισμό της. Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι θα πάψει να εφαρμόζει το ΚΟΣΔ εάν διαπιστώσει ότι δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος ή ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν αίρονται.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτεί από τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμορφωθούν προς τις κυρώσεις της.

«Περισσότερα χρήματα στα χέρια των αγιατολάδων σημαίνει περισσότερα χρήματα για να διαπράττονται δολοφονίες ακριβώς σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες», υποστήριξε ο Χουκ στην ανακοίνωσή του.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η επαναφορά σε ισχύ των κυρώσεων των ΗΠΑ έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την οικονομία του Ιράν και επηρεάζει την κοινή γνώμη στη χώρα αυτή.

Κλείσιμο
Οι αμερικανικές κυρώσεις που επανήλθαν σε ισχύ αυτόν τον μήνα στοχοθετούν τη βιομηχανία αυτοκινήτων του Ιράν, το εμπόριο χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, καθώς και την αγορά δολαρίων—κάτι κρίσιμο για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, τις επενδύσεις και τις εμπορικές σχέσεις. Ακόμη πιο εκτεταμένες κυρώσεις, που θα πλήξουν τον τραπεζικό και τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν, θα επανέλθουν σε ισχύ τον Νοέμβριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης