Αυστραλία: Ο Σκοτ Μόρισον ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός

morison

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών πήρε τη σκυτάλη από τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ο οποίος παραιτήθηκε - Επτά πρωθυπουργοί σε 11 χρόνια στη μεγάλη χώρα της Ωκεανίας

Ο Σκοτ Μόρισον ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο έβδομος μέσα σε 11 χρόνια, μετά την εκδίωξη του Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Μια σειρά από εσωτερικά «πραξικοπήματα» στους κόλπους των κυβερνώντων κομμάτων είχαν ως αποτέλεσμα κανένας πρωθυπουργός να μην έχει εκτίσει πλήρη θητεία από το 2007 και η άνοδος του Μόρισον συνεχίζει αυτή την παράδοση.

«Είστε τώρα ο 30ός πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας», είπε στον Μόρισον ο Γενικός Κυβερνήτης Πίτερ Κόσγκροουβ μετά την ορκωμοσία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κανμπέρα.

Νωρίτερα σήμερα ο Μόρισον πήρε τα ηνία του κυβερνώντος Κόμματος των Φιλελευθέρων κερδίζοντας μια εσωτερική ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος. Ο Τέρνμπουλ εκδιώχθηκε από την ηγεσία του κόμματος, και άρα και την πρωθυπουργία, έπειτα από μια εξέγερση συντηρητικών βουλευτών.

Πριν από την τελετή ορκωμοσίας ο Μόρισον υποσχέθηκε να ενώσει το «τραυματισμένο» κόμμα των Φιλελευθέρων και να κερδίσει και πάλι την εμποστοσύνη του αυστραλιανού λαού.

Είπε ότι θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του την ερχόμενη εβδομάδα και ότι πρώτη προτεραιότητά του θα είναι η αντιμετώπιση της ξηρασίας που πλήττει μεγάλες περιοχές της χώρας.

Ο 50χρονος Σκοτ Μόρισον είναι ένας ευαγγελικός συντηρητικός που «διακρίθηκε» στην εφαρμογή μιας πολιτικής «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν με πλοιάρια (boat people) στην Αυστραλία. ‘Ηταν υπουργός Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Θεωρείται πιστός χριστιανός και οικογενειάρχης, άνθρωπος που κρατάει τις υποσχέσεις του. Τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν η Αυστραλία ήταν αντιμέτωπη με μια μεγάλη αύξηση των αφίξεων μεταναστών χωρίς χαρτιά στις ακτές της, και με δραματικά ναυάγια πλοιαρίων, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ είχε κερδίσει τις εκλογές απέναντι στους Εργατικούς με την υπόσχεση να «σταματήσει τα πλοιάρια».

Ο Μόρισον ανέλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης το οποίο μετονομάστηκε σε υπουργείο "Προστασίας των Συνόρων».

Τότε ήταν που ξεκίνησε η «Επιχείρηση Κυρίαρχα Σύνορα» προκειμένου να αποτραπεί η άφιξη προσφύγων στη χώρα διά θαλάσσης.

Τα πλοιάρια που μετέφεραν μετανάστες απωθούνταν συστηματικά από σκάφη του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού σε επιχειρήσεις στην ανοικτή θάλασσα για τις οποίες τηρείτο άκρα μυστικότητα.

Ο Μόρισον θεωρείται πολύ λιγότερο προοδευτικός από τον Τέρνμπουλ σε κοινωνικά θέματα. Είχε αντιτεθεί πέρυσι στη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Όμως, στην προσπάθεια να «μαλακώσει» την εικόνα του έχει επίσης συμμετάσχει σε μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής όπως και άλλοι πολιτικοί.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syria-refugee-thumb-large

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ανήκουν σε οικογένειες ξένων ανδρών τζιχαντιστών και οι χώρες προέλευσης τους έχουν μπλοκάρει την επιστροφή τους επικαλούμενες φόβους εθνικής ασφάλειας

roma

Η Βιρτζίνια Ράτζι δήλωσε πως θέλει «να διαγράψει τα ονόματα δρόμων που ντροπιάζουν τη χώρα» - Πολιτικοί του Κινήματος Πέντε Αστέρων, από το οποίο προέρχεται η δήμαρχος, δεν έχουν καταδικάσει το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας

2