Βολιβία: Οργή για το νέο προεδρικό παλάτι με πισίνα και τζακούζι που έφτιαξε για τον εαυτό του ο Έβο Μοράλες

Βολιβία: Οργή για το νέο προεδρικό παλάτι με πισίνα και τζακούζι που έφτιαξε για τον εαυτό του ο Έβο Μοράλες

Casa Grande del Pueblo  - Σουίτα 1.068 τετραγωνικών με ιδιωτικό ασανσέρ, τζακούζι, σάουνα, γυμανστήριο και αίθουσα μασάζ - Για τον Έβο Μοράλες και τους οπαδούς του αντιπροσωπεύει τη νέα Βολιβία, που αφήνει πίσω της το επώδυνο αποικιακό παρελθόν, για τους περισσότερους ελίναι απλά ένα ματαιόδοξο σχέδιο 

anakt_arthroos1
Από την πλεονεκτική θέση, στην οποία δεσπόζει, δύσκολα κανείς μπορεί να το χάσει από τα μάτια του. Ο ουρανοξύστης των 29 ορόφων υψώνεται πάνω από το ιστορικό κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας.

Για τον πρόεδρο της χώρας, Έβο Μοράλες και τους υποστηρικτές του αντιπροσωπεύει τη νέα Βολιβία, μακριά από το επώδυνο αποικιακό παρελθόν. Για άλλους, πάλι, είναι ένα πανάκριβο, ματαιόδοξο σχέδιο με στόχο να πλέξει το εγκώμιο του μακροβιότερου προέδρου της Λατινοαμερικανικής χώρας.

Τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Μοράλες απολαμβάνει μία σουίτα 1.068 τετραγωνικών με ιδιωτικό ασανσέρ, τζακούζι, σάουνα, γυμανστήριο και αίθουσα μασάζ προκάλυσε δημόσια δυσθυμία.

Η υπουργός Επικοινωνιών της Βολιβίας, Γκιζέλα Λόπζ, αρνήθηκε, τόσο να επιβεβαιώσει, όσο και να διαψεύσει τα δημοσιεύματα, ωστόσο τόνισε ότι το κτίριο αυτό οικοδομήθηκε για το λαό χωρίς να ξεπεράσει τον προϋπολογισμό των 34 εκατ. δολαρίων.

Ωστόσο, ο ουρανοξύστης βρέθηκε και στο επίκεντρο μίας αυξανόμενης οργής για την άρνηση του Μοράλες να αφήσει την εξουσία έπειτα από 12 χρόνια και να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στις εκλογές του 2019.

Εν μέσω λοιπόν, αυτής της γενικότερης αντίδρασης και διαδηλώσεων στους δρόμους του Λα Παζ, την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Βολιβίας πραγματοποίησε τα εγκαίνια του νέου προεδρικου΄μεγάρου.

Κλείσιμο
Bolivia inaugura su nueva sede de  Gobierno, la Casa Grande del Pueblo


«Αφήνουμε πίσω μας το μέγαρο ενός αποικιακού κράτους και ερχόμαστε εδώ στον Μεγάλο Οίκο του Λαού του πολυεθνικού κράτους της Βολιβίας», δήλωσε κατά την ομιλία του, στην οποία ανέφερε αρκετούς από τους προέδρους και ηγέτες της ανεξαρτησίας της χώρας, που σκοτώθηκαν μέσα ή κοντά στο παλιό προεδρικό μέγαρο.

«Είναι ένα ακόμη ιστορικό βήμα χάρη στον αγώνα του βολιβιανού λαού», πρόσθεσε.


Το Casa Grande del Pueblo υψώνεται στα 120 μέτρα και αντικαθιστά το Palacio Quemado, το οποίο είχε παραδοθεί δύο φορές στις φλόγες, και που τώρα θα γίνει μουσείο.

Αν και ο δήμος του Λα Παζ δεν προβλέπει δόμηση πολύ υψηλών κτιρίων, ο Μοράλες χρησιμοποίησε την πλειοψηφία του στη βουλή, ώστε να υπερπηδήσει την απαγόρευση.

Η κίνησή του αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τους πολιτικούς αναλυτές.

«Είναι ύβρις για τη χώρα. Ο Μοράλες θέλει να μείνει στην ιστορία με ένα κτίριο, το οποίο όχι μόν είναι αντιαισθητικό, αλλά και ανήθικο, καθώς στη Βολιβία δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουμε», δήλωσε ο αναλυτής Κάρλος Τοράνθο, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας υγείας της χώρας με τα νοσοκομεία να υποφέρουν από έλλειψη πόρων.

visita exclusiva al nuevo Palacio  "La casa Grande del Pueblo"


Από την πλευρά του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Σαμουέλ Ντορία, ανέφερε ότι το νέο αυτό κτίριο θα μπορούσε να μετατραπεί σε νοσοκομείο για τον καρκίνο, το οποίο -όπως ισχυρίζεται- είναι επιτακτική ανάγκη για τη χώρα, που παραμένει από τις φτωχότερες στη Νότια Αμερική

Ωστόσο, ο Μοράλες δεν έδειξε να πτοείται από τις επικρίσεις, λέγοντας ότι το Μέγαρο θα εξοικονομήσει κρατικές δαπάνες, καθώς θα στεγάσει προεδρικά και κυβερνητικά γραφεία και υπουργεία, των οποίων το κόστος ενοικίασης έφτανε τα 20 εκατ. δολάρια το χρόνο.

Με ελικοδρόμιο στην οροφή του και με τρία υπόγεια, ο γυάλινος αυτός πύργος έχει αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που παραπέμπυν στο Tiwanaku, τον αρχαιολογικό χώρο της Βολιβίας, με χαρακτηριστικά σύμβολα στα τζάμια του, όπως ο Σταυρός των Άνδεων.

Δείτε βίντεο: Η νέα προεδρική κατοικία με την πισίνα και το τζακούζι που δίχασε τη Βολιβία
Η νέα προεδρική κατοικία με την πισίνα και το τζακούζι που δίχασε τη Βολιβία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης