Deutcshe Welle: Χιλιάδες πρόσφυγες «εγκλωβισμένοι» στα Βαλκάνια - Αυξήθηκαν οι ροές προς Ελλάδα

metanastes

Αυξημένες οι ροές και από τον Έβρο - Σύμφωνα με τον Γκέραλντ Τάτσγκερν από την Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος της Αυστρίας ο οποίος ειδικεύεται στη δίωξη διακινητών, περίπου 60.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα «εγκλωβισμένοι» στα Βαλκάνια

Παρά την πρόσφατη μετατόπιση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς την Ισπανία, ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατάσταση στις χώρες των Βαλκανίων παραμένει τεταμένη.


Σύμφωνα με τον Γκέραλντ Τάτσγκερν από την Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος της Αυστρίας ο οποίος ειδικεύεται στη δίωξη διακινητών, περίπου 60.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα «εγκλωβισμένοι» στα Βαλκάνια. «Πρόκειται εν μέρει για ανθρώπους που μένουν εκεί μεγάλο διάστημα αλλά και για μετανάστες που κατέφθασαν προσφάτως μέσω Ελλάδας», αναφέρει ο ειδικός, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, από τις αρχές του χρόνου έφτασαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη περίπου νέοι 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οκτώ φορές περισσότεροι απ΄ ότι το 2017. Μόνον τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των νεοαφιχθέντων ξεπέρασε τις 3.000. Οι αρχές της χώρας μιλούν την ίδια ώρα για 3.000 με 4.000 ανθρώπους.

Περισσότερες αφίξεις μέσω Έβρου


Στην Ελλάδα καταγράφηκαν μέχρι και τις 8 Ιουλίου 24.000 νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, ένας αριθμός αυξημένος κατά 122% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, αναφέρει ο Τάτσγκερν στο dpa. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσφυγικές ροές δια μέσω του Έβρου παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Από τις αρχές του χρόνου έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που επιχείρησαν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του συγκεκριμένου ποταμού.

Σύμφωνα με το dpa, πρόσφατα, κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης παρέπεμπαν στο ότι η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπεγράφη το 2015 δεν συμπεριλαμβάνει τα σύνορα στον Έβρο. Οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία αφορούν μόνον ανθρώπους που έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης. Δεδομένου ότι η συμφωνία δεν ισχύει για την περιοχή του Έβρου, η Άγκυρα δεν έχει ουσιαστικά κίνητρο να εμποδίσει τους πρόσφυγες από το επικίνδυνο ταξίδι μέσω του ποταμού, φέρεται να αναφέρει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον αυστριακό ειδικό ο οποίος αγωνίζεται εδώ και 17 χρόνια κατά των διακινητών και του εμπορίου λευκής σαρκός, η κατάσταση ενδέχεται να κλιμακωθεί εκ νέου εάν επιδεινωθεί η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που σήμερα εργάζονται στην Τουρκία, χάσουν τη δουλειά τους. «Στην περίπτωση αυτή εκατοντάδες χιλιάδες θα ήταν στο δρόμο και θα επιχειρούσαν να έρθουν στην Ευρώπη».

Άμεση προσαρμογή των διακινητών σε νέα δεδομένα


Και στο άμεσο μέλλον η Ισπανία θα συνεχίσει να δέχεται μεγάλα προσφυγικά κύματα εκτιμά ο ειδικός Τάτσγκερν

Οι διακινητές προσαρμόζονται γρήγορα σε κάθε αλλαγή. Από τον Ιούνιο υπάρχει μια σαφής μετατόπιση των προσφυγικών ροών, με την Ισπανία να εξελίσσεται πλέον σε κύριο προορισμό. «Η φιλελεύθερη στάση της Μαδρίτης που λέει ότι δεν θα στείλει πλοία πίσω, κάνει αμέσως το γύρο του κόσμου», λέει ο Αυστριακός. Η Ιταλία από την άλλη, έκλεισε ουσιαστικά όλα τα λιμάνια της για πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης, τον Ιούνιο κατέφτασαν στην Ιταλία μόλις 3.100 πρόσφυγες και μετανάστες, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί Ιούνιο μήνα από το 2014.

Ο αυστριακός ειδικός στην καταπολέμηση των διακινητών εκτιμά ότι ο αριθμός των πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες «εξαρτάται άμεσα» από την παρουσία των ΜΚΟ που σπεύδουν για βοήθεια. «Όσο περισσότερα πλοία των ΜΚΟ υπάρχουν σε μια περιοχή, τόσο περισσότερα και τα πλοιάρια με πρόσφυγες», υποστηρίζει ο Τάτσγκερν, προβλέποντας ότι και στο άμεσο μέλλον η Ισπανία θα συνεχίσει να δέχεται μεγάλα προσφυγικά κύματα.

Ο ίδιος προτείνει να αξιοποιηθεί το διάστημα αυτό που, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, καταγράφονται συνολικά στην Ευρώπη μικρότερες προσφυγικές ροές, για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει, χρειάζεται αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, παροχή βοήθειας στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών αλλά και περισσότερες νόμιμες δυνατότητες μετανάστευσης. «Τα αντιπλημμυρικά έργα φτιάχνονται όταν έχει καλοκαιρία και όχι αντίθετα…», λέει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Tony G

Αν ήταν πρόσφυγες, όπως γράφετε, δε θα βλέπαμε στις φωτογραφίες και στα videos που κυκλοφορούν ΜΟΝΟ νεαρούς μουσουλμάνους στη συντριπτική πλειοψηφία από Πακιστάν και Αφγανιστάν. Εδώ πρόκειται για μετανάστες που φεύγουν οικειοθελώς για να διαδώσουν απλόχερα τα φώτα του πολιτισμού τους. ΥΓ. Στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι χωμένη ανάμεσά τους μια κοπέλα από ΜΚΟ που δέχεται μαζικό μουσουλμανικό κ@υλάντισμα..

ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΒΆΛΑ

@Tony G.Και εγώ κάτι τέτοιο βλέπω.Μάλλον τα μάτια μας αρχίζουν να γίνονται φασίστες.Η μήπως βλέπουν τα πράγματα όπως είναι;

καλά, ποιόν νομίζεις ότι δουλεύεις ρε μίστερ;

Άκουσον, άκουσον, 60 χιλιάδες λέει ο μίστερ πως είναι οι "εγκλωβισμένοι" πρόσφυγες-μετανάστες. Κατ' αρχάς, τα εισαγωγικά επίτρεψέ μου να τα βάλω αλλοιώς, εγκλωβισμένοι "πρόσφυγες-μετανάστες", κοινώς ΛΑΘΡΟ, χωρίς εισαγωγικά. Τώρα αυτόν τον αριθμό, τις 60.000 πού τον βρήκε ο άνθρωπος; Εδώ έχουμε πνιγεί στους λάθρους, ένας Θεός ξέρει πόσα εκατομμύρια έχουν μπουκάρει από ξηράς και θαλάσσης, μυριάδες καταφθάνουν καθημερινά και ασταμάτητα και ο κύριος αυτός μας λέει κάτι γιά 60 χιλιάδες. Προφανώς για να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει την πραγματική διάσταση του πρωτοφανούς ισλαμοεποικισμού της Ευρώπης. Εκατομμύρια Αφροασιάτες μπουκάρουν ή ετοιμάζονται να μπουκάρουν και αυτός ο κύριος τους μέτρησε και τους βρήκε 60.000. Εκτός και έχει δίκιο η μούμια η δική μας, δηλαδή λιάζονται και μετά ...εξαφανίζονται.Οπότε ο αριθμός 60χιλ είναι πέρα για πέρα σωστός. Αφού οι υπόλοιποι εξαφανίζονται... Το ότι, βεβαίως, αυτή η "εξαφάνιση" λαμβάνει χώρα μέσα στις πόλεις, στα χωριά, τις μη ελέγξιμες πλέον, και τελείως αλλοιωμένες συνοικίες των πόλεών μας, το ότι ο εποικισμός καλά κρατεί και φουντώνει, το ότι κανείς δεν ξέρει ποιός είναι ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ αριθμός των λάθρων, ίσως είναι ήδη κάποια εκατομμύρια μέσα στον κοινωνικό ιστό, αυτό δεν έχει καμμία σημασία. Σημασία έχει πως "εξαφανίζονται", οπότε, όλα καλά 60.000 είναι μόνον για τα μάτια του κόσμου. Αφού το λέει και ο κύριος "ειδικός", ε, δεν μπορεί, έτσι θα είναι. Ουφφφ, ησύχασα τώρα, εγώ που νόμιζα πως είναι πλέον μιλλιούνια! Θα κοιμάμαι ήσυχος από δω και πέρα!

jordan

sto ...... OLOI MAZI me tin kibernisi toy pinokio ...

Anemos

Αποθηκη μεταναστων. 1-πολεμοι και καθεστωτα τυραννιας. 2-τους θελουν αναλογικα για εκμεταλλευση,χτυπημα δικαιωματων και εκφοβισμο των λαων τους. 3-τωρα ομως που αφησαμε πισω τη διπλωματια της κοτας και ακολουθουμε τη διπλωματια της μαριονετας .....ολα θα λυθουν!!!!!!!!!!

Νέες αφίξεις

Καταλαβαίνω ότι κάποιο ακροδεξιοί και λοιπά ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτούς τους ανθρώπους που ας ήμαστε ειλικρινής αν ήσασταν στην θέση τους τα ίδια και χειρότερα θα κάνατε και εσείς και θα παρανομούσατε και θα πληρώνατε τους διακινητές για να σας πάνε μέχρι Ελλάδα με σκοπό να πάτε γερμάνια η Σουηδία μετά.......... Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι αυτοί άλλα οι πολίτικη της ΕΕ, η μάλλον η ανικανότητας να διαχειριστή το θέμα αυτό. Η ακόμα καλύτερα η συνείδητη επιλογή της για αθρόα παράνομη μετανάστευση με σκοπό να να ρίξει και άλλο τους μισθούς, να βοηθήσει το Συνταξιοδοτικό και δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης και φυσικά να ενισχυσή και την αγορά με νέους καταναλωτές..................... Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να ζήσω με αυτούς τους ανθρώπους, Πρόβλημα έχω με κάτι άλλες βαλκανιες και ενγχωριες Κ...φαρες όπως κρητικούς, πελλοπονήσιους, αρβανίτες.

b

Τελικα το προβλημα της Ελλαδας ειναι οι ελληνοφωνοι σαν εσενα που την μισουν! Γιατι δεν πας καπου αλλου να ζήσεις με αυτούς τους ανθρώπους και να μην εχεις προβλημα με ενγχωριες Κ...φαρες όπως κρητικούς, πελλοπονήσιους, αρβανίτες??

Σαββιδης Γιαννης

Μας κουρασες κοπανε.

ΕΛΛΗΝΑΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΧΑΣΑΝ

ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΗΡΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ. ΟΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΠΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ , ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΣΤΑΝ ΑΠΟ ΣΥΡΙΑ, ΛΙΒΥΗ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΣΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΤΙ.

ΕΛΛΗΝΑΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

stavros

@Από τις αρχές του χρόνου έχει πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που επιχείρησαν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του συγκεκριμένου ποταμού.Το <παράνομα> είναι γραμμένο λάθος γιατί γίνεται με την εγκριση και την ανοχή της προδοτικής κυβέρνησης που με την πολιτική των ανοικτών συνόρων εχει κάνει μπάχαλο ολη την Ευρώπη! Ας είναι καλά Μέρκελ και Σόϊμπλε που προώθησαν αυτό το αριστερό μόρφωμα!

Π. Κώστας: Λέμε ναι στη συνύπαρξη, όχι στην αγραμματοσύνη και στο φασισμό

Η Ελλάδα έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας και οι μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αλγερία, το Μαρόκο, τη Γκάνα, τη Νιγηρία, το Κογκό και από τα υπόλοιπα 51 κράτη που έρχονται εδώ, είναι η λύση σε αυτό. Εδώ στη Λέσβο που ζω, νησί που τελευταία αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας και μετανάστευσης των νέων, ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος με τους κοντά 18 χιλιάδες μετανάστες και υπαλλήλους των ΜΚΟ που ήδη ζουν στο νησί και ονειρεύεται πλέον τη μόνιμη συμβίωση μαζί τους. Αυτοί που δεν τους θέλουν είναι αυτοί που δεν έβαλαν τον κWλο τους κάτω (ή που δε κόβει το μυαλό τους ή είναι αγράμματοι) να μάθουν Αγγλικά, μιας και τα Αγγλικά είναι πλέον η δεύτερη γλώσσα στο νησί και σε λίγα χρόνια θα είναι και η κύρια, και κάτι φασιστοειδή ανάξια λόγου. Οι περισσότεροι όμως κάτοικοι, ιδίως όσοι είναι από 45 και κάτω, γνωρίζουν καλά Αγγλικά, οπότε δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συμβιώσουν με τους μετανάστες για πάντα. Γιατί το επόμενο πλάνο της κυβέρνησής μας, και φυσικά των ΜΚΟ που βρίσκονται το νησί, είναι η μόνιμη συμβίωση με τους υπάρχοντες μετανάστες, αλλά και όσους από δω και πέρα καταφτάνουν στο νησί. Από γνωστό που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα άκουσα πως μέχρι το 2025 υπολογίζουν πως ο αριθμός στο νησί θα έχει ξεπεράσει τους 50 χιλιάδες ξένους μόνιμους κατοίκους που δε θα ζουν πια σε κέντρα φιλοξενίας (hotspots), αλλά σε σπίτια που θα χτιστούν γι' αυτό το λόγο (ή θα επισκευαστούν τα εγκαταλελειμένα σε διάφορα χωριά), ενώ θα τους δωθεί και γη για να την καλλιεργούν καθώς και νέες θέσεις εργασίας στο Δήμο, κλπ, για να εργάζονται. Η Λέσβος λοιπόν είναι ο ηγέτης στη νέα εποχή, την εποχή της πολυπολιτισμικότητας, με ανθρώπους από όλο το πλανήτη να ζουν μαζί ειρηνικά και αγαπημένα.

Φασιστοειδες αναξιος λογου

Κωστα της Λεσβου αν πραγματι το νησι σας αντιμετωπιζει υπογεννητικοτητα και ο λαμπρος εγκεφαλος σου πιστευει οτι οι μεταναστες θα ειναι η λυση τοτε γιατι τους εχετε στην Μορια να ζουν κατω απο αυτες τις απαραδεκτες συνθηκες και δεν χτιζετε αμεσως σπιτια και δεν επισκευαζετε τα εγκαταλελειμενα;Γιατι δεν τους παραχωρητε γη και θεσεις εργασιας στο Δημο;Ενα ομως δεν καταλαβαινω.Γιατι ολα αυτα δεν τα κανατε για να μην φυγουν οι συντοπιτες σου;

Είσαι

Ντροπή τών προγόνων σου.

ΒΑΓ

Μαλλον πακιστανικα θα ειναι η πρωτη γλωσσα και ενδεχομενως τουρκικα η επισημη γλωσσα ! Οσο για την αποψη σου οτι θα ζουν μαζί ειρηνικά και αγαπημένα μαλλον δεν εχεις μαθει για τους αλληλοσκοτωμους μεταξυ των αγαπημενων σου πολυπολιτισμενων!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης