Ταϊλάνδη: Από τη «νόσο των σπηλαίων» κινδυνεύουν τα 12 παιδιά και ο προπονητής

Ταϊλάνδη: Από τη «νόσο των σπηλαίων» κινδυνεύουν τα 12 παιδιά και ο προπονητής

Σε καραντίνα τα αγόριαστην Ταϊλάνδη τουλάχιστον για μία εβδομάδα 

hospital-thailand
Υπό το φόβο να έχουν προσβληθεί από τη «νόσο των σπηλαίων», οι γιατροί παρακολουθούν νυχθημερόν την κατάσταση της υγείας των δώδεκα αγοριών που είχαν εγκλωβιστεί επί 18 ημέρες σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, τις πρώτες εννέα ημέρες που ήταν εγκλωβισμένα εν αγνοία των σωστικών συνεργείων, τα παιδιά δεν έτρωγαν καλά.Όταν όμως εντοπίστηκαν από τους διασώστες, άρχισαν να τρέφονται σωστά.

Τα παιδιά θα παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Σύμφωνα με γιατρούς, έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν «ιστοπλάσμωση» ή αλλιώς τη «νόσο των σπηλαίων». Πρόκειται για μία αναπνευστική νόσο, που προκαλείται από την εισπνοή των σπόρων του μύκητα «Histoplasma capsulatum». Για το λόγο αυτό τα δώδεκα παιδιά βρίσκονται σε καραντίνα σε νοσοκομείο της περιοχής, προκειμένου να εξακριβωθεί το εάν έχουν νοσήσει. Ο μύκητας αυτός εντοπίζεται στο χώμα που έχει μολυνθεί από περιττώματα πουλιών και νυχτερίδων. Όταν δηλαδή κάποιος ανακατέψει ή αναταράξει μολυσμένο χώμα και σκόνη, μπορεί να εισπνέει τους σπόρους οι οποίοι εισέρχονται στο σώμα μέσω των πνευμόνων.

Η «ιστοπλάσμωση» μπορεί να είναι από ήπιας μορφής, έχοντας ομοιότητες με το κοινό κρυολόγημα έως και σοβαρή, σαν να είναι χρόνια φυματίωση. Το χειρότερο σενάριο είναι η νόσος να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα με συμπτώματα λοίμωξης σε ολόκληρο το αναπνευστικό σύστημα, όπως διόγκωση σπλήνα και πρήξιμο λεμφαδένων. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα συμπτώματα εμφανίζονται κλινικά από τρεις έως 17 ημέρες μετά την έκθεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν απλώς λίγο πυρετό και βήχα, συμπτώματα τα οποία υποχωρούν μόνα τους χωρίς να χρειαστεί ιατρική αγωγή. Νεαρά ή ηλικιωμένα άτομα όπως και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τις σοβαρές μορφές της νόσου, οι οποίες μάλιστα μπορούν να αποβούν μοιραίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης