Τουρκία: Άρωμα οικογενειοκρατίας και... ανώνυμης εταιρείας στην κυβέρνηση Ερντογάν

tourkia_arthrooo

Εκτός από την επιλογή του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται κριτική και για τους υπουργούς που προέρχονται από επιχειρήσεις

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του νέου «σουλτάνου» της Τουρκίας είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο της γείτονας.

Η επιλογή του που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις ήταν αυτή του υπουργού Οικονομικών καθώς στην «ηλεκτρική καρέκλα» διόρισε έναν δικό του άνθρωπο:τον 40χρονο γαμπρό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η είδηση του διορισμού του γαμπρού του Ερντογάν στο νευραλγικό υπουργείο προκάλεσε νευρικότητα στην αγορά της Τουρκίας με τη λίρα να κατρακυλά και τους πολιτικούς αναλυτές να τονίζουν ότι ο Σουλτάνος του Βοσπόρου είναι πλέον ο απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής οικονομίας.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με τον πληθωρισμό αυξημένο, το νόμισμα να υφίσταται καθίζηση και μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών λογαριασμών, παρά τη στιβαρή ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας. Ο διορισμός του σημαίνει ότι η οικονομία περνάει αποκλειστικά στα χέρια του προέδρου, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια στις αγορές.

Πριν από ένα χρόνο, ως υπουργός Ενέργειας τότε, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δηλώσει ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες και σε κυπριακά ύδατα. «Θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση για υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο πριν από το τέλος αυτού του χρόνου. Σχεδιάζουμε να κάνουμε την πρώτη μας βαθιά γεώτρηση το 2018», ανέφερε σε ομιλία του ο γαμπρός του Ερντογάν. Θα ξεκινήσουμε να ανοίγουμε «"πηγάδια" σε τουρκικά και κυπριακά νερά», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ- σύμφωνα με το Reuters- δήλωσε ότι γεωτρήσεις θα γίνουν και στη Μαύρη Θάλασσα.

ypoyrgiko-erdogan-1
Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ερντογάν


Το who's who του γαμπρού του Ερντογάν

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ παντρεύτηκε το 2004 την Έσρα Ερντογάν υπό την παρουσία πολλών ξένων ηγετών.

Το 2007, τρία μόλις χρόνια μετά τον γάμο του, ανέλαβε χρέη διευθύνοντα συμβούλου στον τουρκικό πολυεθνικό επιχειρηματικό όμιλο Calic. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 2011 καθώς αργότερα άρχισε να τον απασχολεί περισσότερο η πολιτική.

Σε ηλικία μόλις 29 ετών, ο Μπεράτ ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της «Calik Holding»-της τουρκικής ταιρείας κλωστοϋφαντουργίας, ενέργειας και κατασκευών. Ένα χρόνο αργότερα,η εταιρεία αυτή εξαγόρασε την τουρκική ημερήσια εφημερίδα και την επώνυμη αυτοκρατορία των μέσων μαζικής ενημέρωσης "Sabah". Από τότε, ο γαμπρός του Ερντογάν είχε και πολιτική εξουσία. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να δημοσιεύει άρθρα γνώμης σε εφημερίδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, τροφοδοτώντας τις φήμες για μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για μια υπουργική θέση.

Ως επικεφαλής της Calik Holding μέχρι το 2013, ο Αλμπαϊράκ εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 2015.

Ύστερα από μια διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων του από τα Wikileaks, φούντωσαν οι καταγγελίες ότι ο ίδιος έπαιζε ρόλο επί μακρόν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS, αλλά το θέμα σιγά-σιγά μπήκε στις καλένδες…Ωστόσο, πέρυσι το Μάιο, μέσα από τα περίφημα «Malta Files», ήρθε στην επιφάνεια ένα άλλο καυτό ζήτημα που τον αφορά: Το γερμανικό «Der Spiegel» είχε γράψει ότι ο γαμπρός του Ερντογάν όσο εργαζόταν στην Calik προσπάθησε να μεταφέρει από λογαριασμό του στο Ντουμπάι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία, χωρίς να δώσει 20% φόρο ως όφειλε, κάτι που δεν κατάφερε τελικά.

Ο Αλμπαϊράκ προσπάθησε να πάει τα χρήματά του στη Μάλτα και από εκεί στην Ελβετία, μέσω εταιρειών offshore, από τις οποίες θα έστελνε τα χρήματα στην Τουρκία.

Ο Τούρκος οικονομολόγος συμπεριλήφθηκε στις εκλογικές λίστες του AKP, του κόμματος του πεθερού τους, για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου το 2016. Τότε ο Αλμπαϊράκ κατάφερε να κερδίσει μία από τις 550 θέσεις της Εθνοσυνέλευσης.

«Ανώνυμη εταιρεία» το υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν

Το υπουργικό σχήμα που παρουσίασε τη Δευτέρα ο Ερντογάν απαριθμεί μόλις 14 άνδρες και δύο γυναίκες.

Η τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» σχολιάζει ότι το νέο υπουργικό είναι σαν ανώνυμη εταιρία καθώς μοιάζει περισσότερο με οικογενειακή επιχείρηση παρά με υπουργικό.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις όχι μόνο για το διορισμό του Αλμπαιράκ αλλά και για το ότι ο νέος υπουργός Τουρισμού είναι πρώην ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης εταιρείας τουρισμού στην Τουρκία, ο υπουργός Υγείας είναι πρώην ιδιοκτήτης αλυσίδας ιδιωτικών νοσοκομείων και ο υπουργός Παιδείας πρώην ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου. Ο Χουλουσί Ακάρ από αρχηγός στρατού της Τουρκίας, ανέλαβε το Υπουργείο Άμυνας.

Ο Φουάτ Οκτάι, ανέλαβε την αντιπροεδρία της Τουρκίας,ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν κουνήθηκε από τη θέση του παραμένοντας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Φατίχ Ντονμέζ διορίστηκε στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, η Ρουσχάλ Πεκτζάν αναλαμβάνει το υπουργείο Εμπορίου, ο Μουσταφά Βαράνκ διορίστηκε στο υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας. Ο Καχίτ Τουράν αναλαμβάνει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ παραμένει στο πόστο του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Σουλειμάν Σοιλού, διατηρεί στη θέση του στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Ζιγιά Σετλζούκ τοποθετήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, ο Μπεκίρ Πακντεμιρλ στο υπουργείο Γεωργίας και Δασών.

Ο Φαχρετίν Κότζα διορίστηκε στο υπουργείο Υγείας, ο Μουράτ Κουρούμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Μεχμέτ Ερσόϊ στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο Μεχμέτ Κασαπογλού αναμβάνει ττο υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού και η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οικογενείας.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Kostas

Μα κ στην Ελλάδα έχουμε οικογενειοκρατία ..πρωταθλητές κιόλας.. ο παππούς Μητσοτάκης διόρισε την κόρη του υπουργό πολιτισμού τότε, ενώ κ τώρα ο Κυριάκος κάπου θα βάλει την ντορα,(ναι ,αυτή που πήγε στην ορκωμοσία του ρετζεπ ενώ ταυτόχρονα έκρινε την κυβέρνηση επειδή ο ερντογαν ήρθε στην Αθήνα!!!χαχα,για γέλια αλλά τέλος πάντων), κ θα διορίσω κ τον ανιψιό του κάπου όπως τον γαμπρό του ισιδωρΑ,κ την αδερφή του αλεξια .. για γέλια κ κλάμματα

Φαγκοτ

Τελικά οι Τούρκοι είναι όντως Έλληνες μουσουλμάνοι για αυτό κάνουν ότι κάνουμε και εμείς εδώ βολεύουμε τους δικούς μας

Γιαννης

Ειναι φυσικο να διορησει δικους του. Αυτο κανουν ολοι. Το σιγουρο ειναι οτι δεν διορησε ασχετους μονο και μονο επειδη τον γλυφουν στο κομα. Το οτι εβαλε ανθρωπους της αγορας ειναι προς το συμφερον των τουρκων. Το οτι δεν υπαρχουν καρανικες και κουβεληδες, σκουρλετες και τασιες δειχνει οτι οι τουρκοι ειναι σοβαροι και εχουν οραμα για τη χωρα τους, οχι σαν τα αριστερα τρολλ που εχουμε εμεις. Το οτι καποιοι βουτηξαν το δαχτυλο στο μελι ειναι πταισμα μπροστα σε αυτα που εχουν καταφερει για την τουρκια. Το ερωτημα ειναι τι θα κανουν στο μελον. Θα γλυφουν απλα το δαχτυλο με το μελι η θα κανουν βουτια στο βαζο και οσο αντεξουν.

Οικογενειοκρατης

Σκουρλετης, Καρανικας, Κουνελης (κλπ) ειναι γνωστοι οικογενειοκρατες. Καμμια σχεση δλδ με το Μητσοτακεικο ενα πραμα (μακρια απο αυτους οι οικογενειοκρατια), που εστειλε απεσταλμενο στο σουλτανο (παρακαμπτωντας την επισημη θεση του ελληνικου κρατους) τη Ντορουλα να υπαβαλλει τα σεβη του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης