Τουρκία: Με αυτούς θα κυβερνήσει ο Ερντογάν - Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «προβιβάζεται» σε υπουργό Άμυνας

Kabinet

Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών - Ο Χουλουσί Ακάρ υπουργός Άμυνας

Ο Ερντογάν ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και στη συνέχει εκφώνησε ομιλία ενώπιον πολλών ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην προεδρική κατοικία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, την Κυριακή, που κόστισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Μάλιστα, κάλεσε τον αρχιμουφτή να προσευχηθεί για αυτούς. Λίγη ώρα αργότερα, ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο, φροντίζοντας, όπως φαίνεται να προωθήσει... ημέτερους.

Ο Φουάτ Οκτάϊ, μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπουργός Εξωτερικών. (διατηρεί τη θέση του)

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου, υπουργός Οικονομικών.

Ο Χουλουσί Ακάρ, τέως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού, υπουργός Άμυνας.

Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Η Ρουσχάρ Πεκτζάν, υπουργός Εμπορίου.

Ο Μουσταφά Βαράνκ, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας

Ο Καχίτ Τουράν, υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, υπουργός Δικαιοσύνης (διατηρεί τη θέση του)

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπουργός Εσωτερικών.(διατηρεί τη θέση του)

Ο Ζιγιά Σελτζούκ, υπουργός Παιδείας

Ο Μπεκίρ Πακντεμιρλί, υπουργός Γεωργίας και Δασών

Ο Φαχρετίν Κότζα, υπουργός Υγείας

Ο Μουράτ Κουρούμ, υπουργός Περιβάλλοντος

Ο Μεχμέτ Ερσόϊ, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

Ο Μεχμέτ Κασαπογλού, υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού

Η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ, υπουργός Εργασίας, Κοιινωνικών Υπηρεσιών και Οικογενείας

Ο Τούρκος πρόεδρος αρχίζει μια νέα θητεία πέντε ετών, με ευρείες εξουσίες, βάσει του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, ο 64χρονος Ερντογάν επανεξελέγη με άνεση στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, κερδίζοντας από τον πρώτο γύρο το 52,6% των ψήφων.

Με την ορκωμοσία του Ερντογάν η Τουρκία αλλάζει οριστικά σελίδα. Η θέση του πρωθυπουργού καταργείται και ο πρόεδρος θα συγκεντρώνει πλέον όλες τις εκτελεστικές εξουσίες και θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα. Επίσης θα διορίζει έξι από τα δεκατρία μέλη του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK), αρμόδιου να διορίζει και να αποπέμπει το δικαστικό προσωπικό.

Η προεδρία θα βασίζεται επίσης σε «επιτροπές» και γραφεία αρμόδια για διάφορους διοικητικούς τομείς, αν και προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι δικαιοδοσίες τους.

Μαλιστα

Απλα ........απογοητευση.Η Τουρκια 60 εκ. 16 υπουργους.Ελλαδα 10 εκ. ....45 υπουργους.

Απορια

Με τοσο λιγους ολοκληρη Τουρκια 60εκατομιριων;Καλα δεν ρωτησε τους δικους μας τους προοδευτικους ποσοι χρειαζοντε;

Αλέξη ζήτουλα

συνέχισε να μαζεύεις ματανάστες. Ο ανθρωπισμός θα σε σώσει.

Giannis

Που πας ρε καραμητρο με μονο 14 υπουργους? Αναπληρωτες υπουργους και υφυπουργους δεν εχει? Αφου δεν ξερεις να μοιραζεις καρεκλες, δες και τους δικους μας να παρεις ιδεες. Ειναι ετη φωτος πιο μπροστα. Ο καθε κολλητος και παρατρεχαμενος, η καθε γκομενα του παρατρεχαμενου εχει και υπουργειο. Κι αν δεν εχει υπουργειο γινεται τουλαχιστον συμβουλος στρατηγικου σχεδιασμου. Ετσι ειναι ολοι ευχαριστημενοι και η πιτα αρμονικα μοιρασμενη.

19308343

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε νομοσχέδιο που θεσπίζει 10ήμερη αργία για την αυτοκρατορική διαδοχή που θα γίνει το 2019 – Η διαδοχή του αυτοκρατορικού θρόνου θα γίνει την 1η Mαΐου