Οι επιλογές του «σουλτάνου» Ερντογάν προκάλεσαν κατάρρευση στην τουρκική λίρα

131D3A63-51E7-4797-9EAB-5BF1D3B2F7D2_cx0_cy7_cw0_w1023_r1_s

Ο πρόεδρος θα διορίζει στο εξής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής - Η ισοτιμία της νέας τουρκικής λίρας είχε υποχωρήσει στο 4,7:1 έναντι του δολαρίου 

Προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, πριν συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος και ανέλαβε την διακυβέρνηση της Τουρκίας με νέες, σαρωτικές εκτελεστικές εξουσίες, αναφέρει ότι ο πρόεδρος θα διορίζει εφεξής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τους αναπληρωτές του και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, για 4ετή θητεία.

Τρία προεδρικά διατάγματα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβέρνησης ορίζουν τη δομή του νέου προεδρικού συστήματος και τους κανόνες που θα διέπουν τον διορισμό αξιωματούχων από τον πρόεδρο.

Η τουρκική λίρα απώλεσε σχεδόν το 3,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου περί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση του διορισμού του γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον θώκο του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας.

Η ισοτιμία της νέας τουρκικής λίρας είχε υποχωρήσει στο 4,7:1 έναντι του δολαρίου περί τις 24:00 (ώρα Ελλάδας) εν σχέσει με την τιμή της μία ημέρα νωρίτερα, λίγες ώρες αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον διορισμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της νέας 17μελούς κυβέρνησής του.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε επίσης μετά τη δημοσιοποίηση, νωρίτερα τη Δευτέρα, ενός προεδρικού διατάγματος με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει αναπληρωτές του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η συναίνεση του διοικητή.

Ο Αλμπαϊράκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με τον πληθωρισμό αυξημένο, το νόμισμα να υφίσταται καθίζηση και μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών λογαριασμών, παρά τη στιβαρή ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Οι αγορές, που ανησυχούν για τις πιέσεις του Ερντογάν στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, μοιάζουν να εκδήλωσαν έτσι την αποδοκιμασία τους για τον διορισμό.

Το τουρκικό νόμισμα πέφτει εδώ κι εβδομάδες, με οικονομολόγους να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου υπερθέρμανσης της οικονομίας.

Ειδικοί κρίνουν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα πρέπει να πάρει μέτρα, ιδίως να αυξάνει πιο συχνά τα επιτόκιά της, όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται σθεναρά στην ιδέα αυτή.


Η νέα κυβέρνηση

Το νέο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
19769828


Ο Φουάτ Οκτάι, μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπουργός Εξωτερικών. (διατηρεί τη θέση του)

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Τούρκου προέδρου, υπουργός Οικονομικών.

Ο Χουλουσί Ακάρ, τέως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τουρκικού Στρατού, υπουργός Άμυνας.

Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Η Ρουσχάρ Πεκτζάν, υπουργός Εμπορίου.

Ο Μουσταφά Βαράνκ, υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας

Ο Καχίτ Τουράν, υπουργός Μεταφορών και Υποδομών.

Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, υπουργός Δικαιοσύνης (διατηρεί τη θέση του)

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπουργός Εσωτερικών.(διατηρεί τη θέση του)

Ο Ζιγιά Σελτζούκ, υπουργός Παιδείας

Ο Μπεκίρ Πακντεμιρλί, υπουργός Γεωργίας και Δασών

Ο Φαχρετίν Κότζα, υπουργός Υγείας

Ο Μουράτ Κουρούμ, υπουργός Περιβάλλοντος

Ο Μεχμέτ Ερσόϊ, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

Ο Μεχμέτ Κασαπογλού, υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού

Η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ, υπουργός Εργασίας, Κοιινωνικών Υπηρεσιών και Οικογενείας

ΣΧΟΛΙΑ (5)

zz

Αφήστε τον Ερτογαν και ασχοληθείτε με την ΕΛΛΑΔΑ , τι σας νοιάζει πως ορκίζεται η εκεί κυβέρνηση , τι σας νοιάζει εάν έχτισε παλάτι ,εμείς τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια αυτό να κοιτάτε , τον βρίζετε και από την άλλη εισάγουμε τα πάντα από την Τουρκία , τσίπα δεν έχετε υποδείξεις κάνετε στους άλλους , φυσικά αύριο θα κατηγορήσετε και τους Σκοπιανούς ότι εσείς είχατε την καλή πρόθεση αλλά οι Σλάβοι Σκοπιανοί σας ανάγκασαν να κάτσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με παραχωρήσεις ασύμφορες για την ΕΛΛΑΔΑ , και πάλη θα μας φταίει κάποιος , εάν δεν είναι ο Ερτογαν και ο Πουτιν θα είναι ο Κινέζος αλλά ποτέ οι Δυτικοί μας (σύμμαχοι) και τα κούφια κεφάλια μας , καλά κάνει ο Ερτογαν είναι πατριώτης σε σχέση με μας , δεν θέλει να είναι μια ζωή οδηγούμενος από άλλους τα συμφέροντα της χώρας του προασπίζει (άλλο εάν είναι λάθος ο τρόπος του) , για αυτό και έχουμε κυβέρνηση να το αντιμετωπίζει , αλλά εμείς κάνουμε μόνο καταγγελίες και αυτό σε λάθος μέρος και ώρα , συνδέουμε τα συμφέροντα της χώρας με τους άλλους τους τάχα μου σύμμαχους μας , με τέτοια πολιτική τέτοια αποτελέσματα θα έχουμε , δεν μας φταίνε οι άλλοι ,ούτε ο Ερτογαν ούτε ο μικροσκοπικός Ζαεβ , η μη αγάπη για την πατρίδα μας φταίει , όσο καιρό θα έχουμε αυτές τις κακές συνήθειες να γλύφουμε κώλους αυτό θα παθαίνουμε , οι άλλοι θα είναι κυρίαρχοι και εμείς υπόδουλοι , ΕΛΛΑΔΑ με τέτοια πλούτοι πρέπει να είναι οδηγός και όχι οδηγούμενος .

Ποια...

...¨πλούτοι ¨ ή πλούτη τέλος πάντων?

zz

Εντάξει εκεί κόλλησες και εσύ , (ΠΛΟΥΤΗ) ,ικανοποιήθηκες έγινες μέτοχος τώρα που έμαθες τι ήθελα να πω ?

Χώρα

80 εκατομμυρίων με 17μελες κυβερνητικό σχήμα και εμείς στα σχολεία έχουμε 15μελή..... Κυβέρνηση 40μελή σε χώρα 10 εκατομμυρίων. Και μετά γιατί πάμε κατά διαόλου....

Armenis

Στάχτη και μπούρμπερη να γινει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

folli-follie

Αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο για την πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής της λειτουργίας εκπονεί η εταιρεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τη νέα αιτηση υπαγωγής της σε καθεστώς προστασίας 

komision_arthro

«Η εισήγηση που έγινε δεκτή αφορούσε την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων», λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και συνεπώς το μέτρο καταργείται, δεν αναβάλλεται - Δεν υπήρξαν ενστάσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού του 2019 λένε οι ίδιες πηγές - Η τελική απόφαση αναμένεται στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου

182
apergia

Οι συνομιλίες ξεκινούν αύριο το μεσημέρι με την Συνομοσπονίδα να έχει αποφασίσει αποχή - Χαρακτηρίζει τον καθορισμό κατώτατου μισθού ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα