Ταϊλάνδη: Τέσσερα αγόρια διασώθηκαν από το σπήλαιο - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

rescue-kids_main01

Η επιχείρηση ενδέχεται να διαρκέσει πάνω από τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με επίσημους παράγοντες - Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της διάσωσης

Με ανακούφιση αλλά και αγωνία, ολόκληρος ο πλανήτης έχει το βλέμμα στραμμένο στην Ταϊλάνδη παρακολουθώντας την τιτάνια προσπάθεια απεγκλωβισμού 12 αγοριών και του προπονητή τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι επί δύο εβδομάδες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο σημείο αναμένουν ενημέρωση από τους αρμοδίους για να τους πουν αν ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επιχείρησης. Το γεγονός ότι εννιά ασθενοφόρα έχουν παραταχθεί κοντά στην είσοδο της σπηλιάς δείχνει ότι υπάρχει κινητικότητα.

Την Κυριακή ωρα Ελλάδος 15:47 (19:47 τοπική), ολοκληρώθηκε η διάσωση τεσσάρων από τα 12 παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας που έχει παγιδευτεί για 15 ημέρες στο σπήλαιο λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών διήρκεσε περίπου εννέα ώρες. Μετά το τέλος της πρώτης φάσης ανακοινώθηκε ότι τέσσερα από τα 12 παιδιά (δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι απεγκλωβίστηκάν έξι) διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο.Την πληροφορία ότι τέσσερα  παιδιά βγήκαν από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ ανακοίνωσαν οι Ταϊλανδοί  βατραχάνθρωποι -Thai Navy Seals- που συνδράμουν την επιχείρηση διάσωσης. Οι Ταϊλανδοί Seals ανακοίνωσαν στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook ότι στις 19:47 τοπική ώρα (15:47 ώρα Ελλάδος), τέσσερα από τα 12 παιδιά απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία. Στο τελευταίο τους μήνυμα, δε, ευχήθηκαν σε όλους να έχουν καλά όνειρα και καληνύχτα.Όπως ανέφεραν οι επίσημες αρχές, το κάθε παιδί συνόδευαν δύο έμπειροι δύτες. Στην πρώτη φάση της επιχείρηση συμμετείχαν 13 ξένοι δύτες, που συγκαταλέγονται στους καλύτερους στον κόσμο. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Ταϊλάνδη, ενώ ένας Βρετανός δύτης άφησε τη σύζυγο με το νεογέννητο παιδί του, προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά του στη διάσωση των αγοριών και του προπονητή τους.

Στις 21:00 ώρα Ταϊλάνδης (17:00 ώρα Ελλάδος) ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση σταματά για τις επόμενες 10-12 ώρες. Η παύση της προσπάθειας απεγκλωβισμού των άλλων οκτώ παιδιών που παραμένουν στο σπήλαιο αλλά και του προπονητή τους, αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τελείωσαν οι μπουκάλες οξυγόνου που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής και η ομάδα των 90 δυτών και εξειδικευμένων σπηλαιοδυτών πρέπει να τοποθετήσει νέες, ώστε σε περίπου 10-12 ώρες να ξαναρχίσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επόμενων τεσσάρων.

Η κατάσταση, ωστόσο, κάθε άλλο παρά απλή είναι, καθώς οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εκτιμούν πως συνολικά η διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους, ενδεχομένως να διαρκέσει πάνω από τέσσερις ημέρες. Με δεδομένο τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά και την παρουσία πολλών διασωστών, αλλά και τη βροχή που άρχισε να πέφτει στην περιοχή Τσιανγκ Ράι, η προσπάθεια διάσωσης μοιάζει όλο και περισσότερο με θρίλερ, καθώς η μάχη με τον χρόνο είναι άνιση και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους εγκλωβισμένους αυξάνονται κάθε στιγμή που περνά.

Το σχέδιο λειτουργεί

Δεν έχει διευκρινιστεί με ποια κριτήρια επελέγησαν τα πρώτα τέσσερα παιδιά που βγήκαν από το σπήλαιο. Στην προσπάθεια διάσωσης συμμετέχουν συνολικά 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί. 

Στην πρώτη επιχείρηση από την οποία απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς τα 4 από τα 12 παιδιά, έλαβαν μέρος 13 ξένοι δύτες και 5 Ταϊλανδοί.

Με βάση την εικόνα που διαμορφώθηκε από την πρώτη επιτυχή προσπάθεια και τη διάσωση τεσσάρων από τα 12 παιδιά, εικάζεται ότι για να βγουν και τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά θα χρειαστούν ακόμη δύο 24ωρα. 


Ξένα δίκτυα αναφέρουν ότι το ταξίδι της εξόδου των παιδιών επισπεύστηκε -διήρκεσε εννέα ώρες, αντί της αρχικά προβλεπόμενης διάρκειας των 11 ωρών- επειδή μεγάλο μέρος των υδάτων αντλήθηκε από τα πλημμυρισμένα σπήλαια και έτσι κατέστη δυνατό τα παιδιά να κάνουν μεγάλο μέρος της διαδρομής περπατώντας.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Daniel Shutton, απεσταλμένο του αυστραλιανού network ten, το πρώτο παιδί που απεγκλωβίστηκε από το σπήλαιο είναι ο Mongkol "Mark" Boonpiam, ηλικίας 14 ετών.

Την επιχείρηση διάσωσης της ποδοσφαιρικής ομάδας των 12 αγοριών με τον προπονητή τους, έχουν αναλάβει 13 ξένοι δύτες που θεωρούνται οι καλύτεροι στον κόσμο. Πρόκειται για σπηλαιοδύτες, εξειδικευμένους στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν εντός σπηλαίων, τους οποίους συνδράμουν πέντε δύτες από τις δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών - seals- της Ταϊλάνδης. Αυτοί οι 18 δύτες που έχουν αναλάβουν να απεγκλωβίσουν τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους, τις τρεις τελευταίες ημέρες προετοιμάζονταν εντατικά για την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το BBC δημοσίευσε βίντεο, όπου δείχνει τη μεταφορά των παιδιών με το ασθενοφόρο.
Το Γαλλικό Δίκτυο μετέδωσε βίντεο από ελικόπτερο που μεταφέρει τα δύο από τα τέσσερα παιδιά που διασώθηκαν στο νοσοκομείο.


Συγκλονίζουν οι  λεπτομέρειες της επιχείρησης

Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την επιχείρηση διάσωσης των τεσσάρων παιδιών. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα. Δέκα δύτες ξεκίνησε το ταξίδι των 3,2 χιλιομέτρων μέχρι το σημείο που είχαν εγκλωβιστεί τα παιδιά και ο προπονητής. Το απόγευμα ενισχύθηκαν με άλλους τρεις δύτες και ένα συνεργείο διάσωσης, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα δίκτυο από σκοινιά, τα οποία θα χρησίμευσαν για τη μεταφορά των παιδιών.

Το πλέον αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ο σχεδιασμός που έγινε για τον εξοπλισμό των  παιδιών. Κάθε παιδί θα φορούσε μία μάσκα κατάδυσης. κράνος, στολή κατάδυσης και μπότες. Κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες. Ο πρώτος είχε επωμιστεί την ευθύνη να κρατά την μπουκάλα οξυγόνου με το οποίο ανέπνεε το κάθε παιδί. Ο δύτης καθοδηγούσε το παιδί μέσω ενός στατικού σκοινιού οκτώ χιλιοστώn. Ακοούθως, κάθε παιδί παραλήφθηκε από έναν άλλον δύτη, ο οποίος το συνόδευσε μέχρι την έξοδο.

Το πρώτο παιδί βγήκε στις 17:40 τοπική ώρα, 7 ώρες και 40 λεπτά μετά και το δεύτερο παιδί βγήκε στις 17:50. Το τρίτο παιδί βγήκε στις 19:40 και το τέταρτο στις 19:50.
helicopter01
ambulance01

Αυτοί είναι οι Βρετανοί δύτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης: 

dytes

ΣΧΟΛΙΑ (15)

sam

Μα τοσα ζωαδια ελληναραδες εδω μεσα, γραφουν οτι τους κατεβει;

κοκος

Γελάει ο κόσμος με τα σχόλια που γράφουν οι ελληνάρες που το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να είναι οι κλόουν όλης της οικουμένης τη στιγμή που η λέξη έλληνας είναι συνώνυμο του απατεωνίσκου καραγκιόζη που θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη του ξένου και να του αρπάξει τα κέρματα. Α. και προσοχή στις χειραψίες με έλληνες. Μπορεί μετά να σας λείπει κανένα χέρι.

ΧχΧ

Φέρε το ρολόι του Μπους πίσω ρε. Κατσαπλια.

ευκαιρια

η σπηλια ζητα ατομα. στη θεση των παιδιων μπορουν οι δυτες να τοποθετησουν ολους τους βουλευτες μας. 300 ατομα και μετα να σφραγισουν η να πλημυρισουν την σπηλια. αντε μπας και γλυτωσουμε κι εμεις.

τι λεει ο ανθρωπος

Εδω βρηκες να γραψεις ,οτι σου εχει κατεβει στο κεφαλι;

Εμείς διασωθήκαμε?

Το παραπαίξατε ρε παιδιά. Εντάξει δωρεάν υλικό και μελόδραμα πουλάει λαικά, αλλά αρκετά. Πείτε μας και κάτι για το χαράτσι που έλεγε η Τρέμη. Να φορέσουμε μεταλική πανοπλία?

Απορία

Αφού λες πως ΔΕΝ σε αφορά γιατί μπαίνεις κ σχολιάζεις μικρόψυχο ανθρωπάκι;;;

dora

Μήπως γιατί έχει δικαίωμα λόγου μεγαλόψυχο ανθρωπάκι? Τι θα γίνει με τη βρωμογλωσσα μερικων εδώ μέσα δεν μπορείτε να σχολιάσετε χωρίς να προσβάλετε τον κόσμο?

Αισχίνης

Θα πάει και ο Καμμένος ντυμένος βατραχάνθρωπος...... έχει καζίνο εκεί κοντά.....

ρομποτ

καλά όλα αυτά αλλα, οι βατραχάνθρωποι όταν γυρίζουν πίσω στην σπηλιά γυρίζουν άδειοι; γιατί δεν παίρνουνε τον τσίπρα τον καμμένο τον γκοτζιά και όλους που ψηφίσανε συριζα να τους αφήσουν εκεί;

christos4

γελασαμεεεε τυχεροι οι φιλοι σου που εχεις τοσο χιουμορ

Μη ρομπότ

Γιατί δυστυχώς σε τέσσερις μήνες θα μπορούν να βγουν μόνοι τους . Και καλά ο Τσίπρας , δεν θα αντέξει χωρίς φαΐ , για τον Καμμένο όμως τι λες;

Ειδικός thai navy seal-από δω πέρασαν κι άλλοι

Ο χοντροκαμμένος το δαμάλι θα φραξει την έξοδο... Όσο για τον άλλο τον φελό δημιουργείται θέμα πλευστότητας!

@Ειδικός....

Έγραψες!!!!!!!!!

ένας άλλος

τον [...] που τους έβαλε εκεί μέσα θα τον κρεμάσουν μόλις βγει ή θα τον κρεμάσουν εκεί μέσα ή θα τον αφήσουν τελευταίο και όταν βγάλουν όλους τους μαθητές θα φύγουν και θα τον ξεχάσουν να ψοφήσει εκεί όπως του αξίζει; Τι λένε οι δημοσιοκαφρικές πληροφορίες;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

meng-wanzhou

«Θα συνεχίσουμε να ζητούμε την έκδοση της κυρίας Μενγκ Ουάνγκζου και θα τηρήσουμε τις προθεσμίες όπως ορίζονται από τη συμφωνία έκδοσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης

egypt

«Ένας αξιωματικός και έξι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, έγιναν μάρτυρες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και της εκκαθάρισης των εστιών των τρομοκρατών», ανέφερε o στρατός

Barley

«Δεν προοδεύουμε με αυτόν τον τρόπο» σχολίασε σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό για την πρόταση της Μέι, τονίζοντας πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχασε μια ευκαιρία να συγκεντρώσει υποστήριξη για την συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ για το Brexit

yulia-tymoshenko

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Ποροσένκο, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την υποψηφιότητά του, έρχεται δεύτερος μετά την Τιμοσένκο, η οποία ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2010 και του 2014

Nazli

Η Ναζλί Ιλιτσάκ, δημοσιογράφος, αρθρογράφος και πρώην βουλευτής, είχε επίσης καταδικασθεί πέρυσι σε φυλάκιση 14 μηνών για προσβολή του προέδρου, ένα αδίκημα που στην Τουρκία τιμωρείται με φυλάκιση έως τεσσάρων ετών

Uslu

Το άγριο έγκλημα στην επαρχία Αδριανούπολης αποκαλύφθηκε, όταν ένας περαστικός που μάζευε κουκουνάρια σε δάσος της περιοχής, εντόπισε τυλιγμένο σε εφημερίδα ένα βραχίονα του θύματος