Ταϊλάνδη: Κακά μαντάτα για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών ο θάνατος ενός διασώστη

Ταϊλάνδη: Κακά μαντάτα για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών ο θάνατος ενός διασώστη

Ο 38χρονος εθελοντής δεν είχε αρκετό οξυγόνο για να επιστρέψει  - Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των παιδιών- Όλα τα σενάρια για τη διάσωσή τους - Τι υποστηρίζουν οι διασώστες και σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μικρά αγόρια

tai_09
Σε θρίλερ δίχως τέλος έχει εξελιχθεί ο απεγκλωβισμός των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που εδώ και 12 ημέρες παραμένουν σε υπόγειο σπήλαιο της  Ταϊλάνδης, με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν τεράστια μάχη με το χρόνο και τα νερά για τη διάσωσή τους καθώς υπάρχει η πρόβλεψη των μετεωρολόγων ότι τις επόμενες ώρες αναμένονται μεγάλες ποσότητες βροχής.

Το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο ο θάνατος ενός Ταϊλανδού διασώστη κατά την αποχώρησή του από το σημείο που βρίσκονται τα μικρά αγόρια με τον προπονητή τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο 38χρονος πρώην καταδρομέας Σαμάν Κουράν έχασε τις αισθήσεις του επιστρέφοντας από την παράδοση προμηθειών στους εγκλωβισμένους.

«Ένας πρώην πεζοναύτης που βοηθούσε εθελοντικά πέθανε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα (ώρα Ταϊλάνδης). Αποστολή του ήταν να μεταφέρει οξυγόνο αλλά όπως προέκυψε ο ίδιος δεν είχε αρκετή ποσότητα οξυγόνου για να επιστρέψει» εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής στην οποία έχουν εγκλωβιστεί τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους.

Ο θάνατος του 38χρονου επαναφέρει τους προβληματισμούς για την ήδη πολύ δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών που δεν γνωρίζουν κολύμπι και μόλις τις τελευταίες 24 ώρες έκαναν το πρώτο μάθημα καταδύσεων.

Τα παιδιά είναι ζωντανά αλλά μπορεί να μείνουν παγιδευμένα για μήνες στη σπηλιά

«Τα αγόρια που είναι παγιδευμένα στη σπηλιά θα πρέπει να μάθουν είτε κατάδυση είτε να περιμένουν για μήνες εώς ότου οι πλημμύρες υποχωρήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του στρατού της Ταϊλάνδης που ετοιμάζεται για το χειρότερο χρονικά σενάριο ειδικά σε περίπτωση που οι βροχές των επόμενων ωρών ανεβάσουν σε τέτοιο ύψος τη στάθμη του νερού που θα κάνει πρακτικά αδύνατη ακόμα και την προσέγγιση των αγοριών.

Ομάδες ξένων ειδικών που έχουν έρθει από Αυστραλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, καθώς και περίπου 30 αμερικανοί στρατιώτες ενισχύουν τις προσπάθειες των περίπου 1.000 Ταϊλανδών διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί για τον απεγκλωβισμό των παιδιών, ενώ όλοι μαζί δεν σταματούν να προμηθεύουν τους παγιδευμένους με τρόφιμα και ιατρικά εφόδια.


Rescuers find Thai boys who were trapped in cave for nine days


Τα παιδιά θα εφοδιαστούν με τρόφιμα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το στρατό.

Κλείσιμο
Οι ιατρικές ομάδες που προσέγγισαν τα παιδιά υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία, που σημαίνει ότι είναι ελαφρά τραυματισμένα. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν δύο γιατροί που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μείνουν δίπλα στα παιδιά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Την ομάδα των παιδιών εντόπισαν δύο Βρετανοί δύτες. Ο Ρικ Στάντον, είναι πυροσβέστης από το Κόβεντρι και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς δύτες με ειδίκευση στα σπήλαια στη Βρετανία καθώς έχει 35 χρόνια εμπειρίας.

Ο Τζον Βολάντεν, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Μπρίστολ, έχει ειδικευτεί στην ανάπτυξη εξοπλισμού που επιτρέπει στους δύτες να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερα βάθη.

Το επικίνδυνο λάθος των διασωστών και ο φύλακας-άγγελος προπονητής

Μπορεί τα σωστικά συνεργεία, να δίνουν πραγματική μάχη για να απεγκλωβίσουν τα παιδιά που παραμένουν επί 12 ημέρες σε βαθύ σπήλαιο της Ταϊλάνδης μαζί τον προπονητή τους, η εποχή των μουσώνων, όμως, αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επιχείρηση διάσωσης.

Τα νέα, επομένως, δεν είναι ευχάριστα, καθώς οι δύτες εκτιμούν πως είναι πολύ επικίνδυνο να επιχειρηθεί τώρα ο απεγκλωβισμός τους. Επιπλέον, η κατάσταση της υγείας δύο εκ των παιδιών και του προπονητή τους δεν είναι καλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατρικής εξέτασης στην οποία υποβλήθηκαν, όπως αναφέρει το CNN. Ιατρική αναφορά κάνει λόγο για εξάντληση δύο παιδιών και του προπονητή τους από υποσιτισμό.
image-a-22_1530726538877

Πριν από τρία 24ωρα, τα αγόρια, ηλικίας 11 έως 16 ετών, εμφανίστηκαν να δηλώνουν ότι είναι υγιή σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Κάθονταν στο σκοτεινό σπήλαιο με Ταϊλανδούς δύτες του πολεμικού ναυτικού (Navy Seals) με τα φανερά αδυνατισμένα πρόσωπά τους να φωτίζονται από κάποιον φακό. Σε όλα τα βίντεο τα παιδιά έμοιαζαν να είναι σε καλή διάθεση και στο τελευταίο βίντεο ένας δύτης του πολεμικού ναυτικού εμφανίστηκε να περιποιείται κάποιους μώλωπες στα πόδια των παιδιών με αντιβιοτική αλοιφή.

Το Σαββατοκύριακο αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επιχείρηση απεγκλωβισμού τους. Μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις μήνες για να απεγκλωβιστούν τα παιδιά, λένε οι ειδικοί. Ο δραματικός εντοπισμός τους συγκλόνισε όλον τον κόσμο και τώρα η προσοχή είναι στραμμένη στον τρόπο με τον οποίο θα δουν το φως της ημέρας, σώοι και αβλαβείς.

«Επικίνδυνη αποστολή» το έργο διάσωσης

Οι διασώστες αποκάλεσαν το έργο τους ως μία «επικίνδυνη αποστολή». Στην πραγματικότητα δεν είναι αρκετές οι επιλογές των διασωστών και πολλά εξαρτώνται από το πόσο θα βρέξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λέει ο Ανμάρ Μίρζα, συντονιστής της Αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής Διάσωσης Σπηλαίων.

«Η γρηγορότερη αλλά και πιο επικίνδυνη λύση είναι τα παιδιά να καταδυθούν. Ωστόσο η καλύτερη επιλογή πιθανόν να είναι να τους παρασχεθούν προμήθειες ώστε να επιζήσουν μέχρι να εξεταστούν άλλες λύσεις».

Και σαν να μη έφταναν τα βάσανα των παιδιών, ένα λάθος των διασωστών ανάγκασε τα παιδιά να κινηθούν ακόμα πιο μέσα στο σπήλαιο! Τα παιδιά βρήκαν το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή του σπηλαίου «Γυναικεία Στήθη».Έτσι ονομάζεται το σημείο στο οποίο αναγκάστηκαν να μετακινηθούν αφού ορισμένοι εθελοντές, συμμετέχοντας στις προσπάθειες αποστράγγισης των υδάτων, ανέβασαν από λάθος τη στάθμη του νερού!
 
1_1530777348406
 
Πάντως σήμερα, οι διασώστες άρχισαν να αναζητούν μια «τρύπα καμινάδας» από την επιφάνεια. Αυτό συνέβη επειδή τα αγόρια υποστήριξαν ότι μπορούσαν να ακούσουν τους σκύλους να γαβγίζουν από τα 800 μέτρα. Οι δώδεκα νεαροί και ο προπονητής τους έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιοχή «Pattaya Beach» του σπηλαίου στο Τσιάνγκ Ράι και τώρα είναι σκαρφαλωμένοι σε ένα ανώμαλο σημείο, στα «Γυναικεία Στήθη». Η στάθμη του νερού ανέβηκε επικίνδυνα από λάθος των εθελοντών στην «Pattaya Beach».

Όπως έσπευσε να επισημάνει ο διοικητής της επιχείρησης Tham Luang Narongsak Osotthanakorn, το λάθος έγινε από μη καταγεγραμμένους εθελοντές. «Μπορεί να πιστεύουν ότι η τεχνική τους είναι αποτελεσματική για την αποστράγγιση των υπόγειων υδάτων, αλλά οτιδήποτε δεν υπάρχει στο σχέδιο πρέπει να συζητηθεί πρώτα μαζί μας», είπε.

Πάντως τα παιδιά έχουν ήδη κάνει το πρώτο μάθημα κατάδυσης. Τώρα οι γιατροί θα πρέπει να τα εξετάσουν προκειμένου να αποφανθούν για το αν θα μπορούν να αντέξουν την επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης.

Ο φύλακας-άγγελος των παιδιών είναι μοναχός
76_1530761606150

Ο αφανής ήρωας στο πλευρό των παιδιών είναι ο προπονητής τους, ο οποίος είναι και μοναχός! Ο παγιδευμένος προπονητής ποδοσφαίρου της Ταϊλάνδης έχασε όλη την οικογένειά του μετά από ασθένεια. Τότε αποφάσισε να γίνει μοναχός. Ο Ekkapol Chantawong, 25 ετών, βρίσκεται αυτή τη στιγμή παγιδευμένος στη σπηλιά μαζί με τους 12 νεαρούς παίκτες. Σε ηλικία μόλις 12 ετών, έχασε τον επτάχρονο αδελφό του, τη μητέρα και τον πατέρα του από μία μεταδοτική ασθένεια. Όπως δηλώνει η θεία του στους δημοσιογράφους, ήταν ένα «στεναχωρημένο και μοναχικό» αγόρι μέχρι που πήγε σε μοναστήρι βουδιστών κι εκεί απέκτησε ψυχική δύναμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 25χρονος προπονητής προτρέπει τα αγόρια να κάνουν διαλογισμό για να τα βοηθήσει να διατηρήσουν την ψυχραιμία ενώ παραμένουν εγκλωβισμένα στο σπήλαιο.

Tα αγόρια εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα στο σπήλαιο, αλλά τώρα έχουν κουβέρτες, φαγητό, φως, ιατρική περίθαλψη και γιατρούς που τους κάνουν παρέα.

«Τρέχουν» να προλάβουν τις βροχές του Σαββάτου - Τα σενάρια για τον απεγκλωβισμό των 12 μαθητών

Το τελευταίο σενάριο θέλει τους 12 μαθητές να μπορέσουν να κολυμπήσουν μέχρι να βγουν σε σημείο που δεν θα υπάρχουν πλέον νερά.
thia-newi1


Το σενάριο αυτό απέκτησε υπόσταση μετά την απομάκρυνση του 40% του νερού μέσα στο σπήλαιο που επιτρέπει στους διασώστες να διασχίουν περίπου 1,5χλμ. χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό. Οι διασώστες που εξετάζουν αυτό το σενάριο ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να απομακρύνουν και άλλες ποσότητες νερού ώστε τα τελευταία 2,5χλμ. μέχρι το σημείο που έχουν βρει καταφύγιο τα 12 μικρά αγόρια να μπορεί να γίνει κολυμπώντας και όχι με χρήση καταδυτικού εξοπλισμού.

Το δεύτερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να βρεθεί κάποια άλλη είσοδος - πιθανότατα με γεώτρηση - στο σημείο που βρίσκονται τα 12 παιδιά και ο καθηγητής τους κι αυτό γιατί όπως εξήγησε ο κυβερνητής της περιοχής οι διασώστες χρειάζονται 11 ώρες μέχρι να φτάσουν κοντά στα παιδιά. Το σενάριο αυτό ενισχύει το γεγονός ότι κατά την εκτίμηση του κυβερνήτη υπάρχει ένα σημείο από το οποίο μπαίνει οξυγόνο για τους μαθητές και ίσως από εκεί να μπορεί να υπάρξει κάποια δίοδος για τα σωστικά συνεργεία.

Το τρίτο σενάριο που δεν έχει εγκαταλειφθεί είναι αυτό της κατάδυσης. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον κυβερνήτη της περιοχής τα παιδιά έχουν ξεκινήσει ήδη μαθήματα. Σε αυτό το σενάριο προκρίνεται τα παιδιά να μην φέρουν μπουκάλες οξυγόνου αλλά να παίρνουν οξυγόνο με τις ειδικές full face μάσκες που θα χρησιμοποιήσουν από τους δύτες που θα τους μεταφέρουν στην έξοδο. Το ίδιο σενάριο προβλέπει ένα σκοινί που θα καθοδηγεί τα παιδιά και τους δύτες κατά μήκος της διαδρομής αλλά και ειδικές δεξαμενές οξυγόνου στις οποίες θα μπορούν να καταφύγουν τα αγόρια αν το χρειαστούν κατά τη διάρκεια της μήκους 2,5 χλμ. διαδρομής.

thia-newi2


Όπως επιβεβαίωσε, τέλος, ο κυβερνήτης στην τελευταία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους τα παιδιά δεν θα σωθούν όλα μαζί. Θα φεύγει μόνο όποιος είναι σε 100% σωματική κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση όπως είπε χαρακτηριστικά «δίνουμε μάχη με το χρόνο».

Τα παιδιά έπιναν νερό από τους σταλακτίτες για να ζήσουν

Tα παιδιά πριν τον εντοπισμό τους έπιναν νερό από τους σταλακτίτες για να ζήσουν.

Ένας από τους γιατρούς, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει,δήλωσε ότι για την επιβίωσή τους χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα. Για να ενυδατώνουν τον οργανισμό τους, τα παιδιά όπως και ο προπονητής τους έπιναν νερό από τους σταλακτίτες.

Δύο γιατροί προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους. Και οι δύο είναι γιατροί στο Ναυτικό της Ταϊλάνδης.Προσφέρθηκαν να παραμείνουν με τα παιδιά όσο χρειαστεί ακόμη κι αν ο απεγκλωβισμός τους διαρκέσει μήνες.

Τα απαραίτητα τρόφιμα και τα ιατρικά εφόδια - συμπεριλαμβανομένων ζελέ υψηλής θερμιδικής αξίας και της παρακεταμόλης - έφθασαν στη σπηλιά με την βοήθεια των δυτών.

Οι διασώστες «έχουν δώσει στα αγόρια φαγητό, τρόφιμα που χωνεύονται εύκολα και είναι υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως χοιρινό και ρύζι.


Τα 12 παγιδευμένα παιδιά γνωρίζουν κολύμπι, υποστηρίζει 13χρονος φίλος τους


thai-kids01Ένας από τα δύο παιδιά που έμειναν πίσω και δεν ακολούθησαν τους υπόλοιπους που πήγαιναν για πικ νικ στο σπήλαιο, ο 13χονος Τhaweechai Nameng, διαψεύδει τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως τα 12 παιδιά δεν γνωρίζουν κολύμπι και μιλώντας στον Guardian δείχνει και μια πρόσφατη φωτογραφία της ομάδας σε πισίνα όπου τα παιδιά κολυμπούν με τις αθλητικές τους φανέλες.

Ο Thaweechai Nameng, ανέφερε επίσης, πως γνωρίζει καλά το σπήλαιο επειδή το έχει επισκεφθεί με ομάδα προσκόπων. «Όταν ξεκίνησε η βροχή και το νερό αρχίζει να πλημμυρίζει (το σπήλαιο), θα είχαν προχωρήσει πολύ βαθιά μέσα. Όταν είσαι μέσα στο σπήλαιο δεν μπορείς να ακούσεις τη βροχή», δήλωσε το 13χρονο αγόρι.

Το ιστορικό του εγκλωβισμού

Το Σάββατο 23 Ιουνίου τα αγόρια της νεανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Wild Boar, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, αφού τελείωσαν την προπόνηση αποφάσισαν μαζί με τον 25χρονο προπονητή τους να πάνε για πικ νικ στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στα σύνορα της Ταϊλάνδης με τη Μιανμάρ και το Λάος.

Όμως, δύο 13χρονα αγόρια, ο Songpol Kanthawong και ο Thaweechai Nameng, έμειναν πίσω για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Όπως δήλωσε ο Kanthawong στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα) της 23ης Ιουνίου ο θείος του, που είναι και ένας από τους προπονητές της ομάδας, του τηλεφώνησε και τον ρώτησε μήπως γνωρίζει πού είναι ο 25χρονος βοηθός προπονητή, που έχει παγιδευτεί μαζί με τα 12 αγόρια στο σπήλαιο.

Όταν έμαθαν πως η ομάδα είχε πάει στο Ταμ Λουάνγκ οι οικογένειες των παιδιών και μέλη της ομάδας άρχισαν τις έρευνες για τον εντοπισμό τους ενώ την ίδια μέρα στις 11:30 το βράδυ (τοπική ώρα) ο θείος του Kanthawong τηλεφώνησε πάλι και ενημέρωσε την μητέρα του πως βρέθηκαν τα ποδήλατα των παιδιών στην είσοδο του σπηλαίου.

Το επόμενο πρωί ο Kanthawong πήγε μαζί με τους γονείς του έξω από την είσοδο του σπηλαίου και οι τρεις τους έμειναν εκεί αρκετές ώρες προσευχόμενοι για την τύχη των 12 παιδιών και του προπονητή τους. «Ήμουν τόσο σοκαρισμένος και ανησυχώ και δεν νομίζω πως είμαι ο μόνος. Όλοι ανησυχούν», δήλωσε ο 13χρονος στον Guardian.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης