Ταϊλάνδη: Τα παιδιά πρέπει να μάθουν κατάδυση ή να περιμένουν να τελειώσει η εποχή των μουσώνων!

Ταϊλάνδη: Τα παιδιά πρέπει να μάθουν κατάδυση ή να περιμένουν να τελειώσει η εποχή των μουσώνων!

Θα γίνει αύριο ή το αργότερο μεθαύριο μια επιχείρηση διάσωσης, πριν φέρουν νέες καταρρακτώδεις βροχές οι μουσώνες - Μία επιλογή είναι να τους στείλουν τρόφιμα ώστε να μείνουν εκεί που βρίσκονται - Ποια τα προβλήματα με τις επιλογές της κατάδυσης - Πώς αλλιώς μπορούν να βγουν

19739323
Ο δραματικός εντοπισμός το βράδυ της Δευτέρας των 12 αγοριών και του προπονητή ποδοσφαίρου τους που αγνοούνταν επί εννέα μέρες μέσα σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης συγκλόνισε όλον τον κόσμο. Οι διασώστες αποκάλεσαν το έργο τους «επικίνδυνες αποστολές» αλλά ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο και εντόπισαν την ομάδα των αγνοουμένων. Αυτό, ωστόσο, ήταν μια πρώτη ανάσα αισιοδοξίας καθώς το ενδιαφέρον όλων στρέφεται τώρα στην ασφαλή μεταφορά τους εκτός σπηλαίου. Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι Αρχές της Ταϊλάνδης για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των παιδιών και του προπονητή τους.

19738173


Πρέπει να μάθουν κατάδυση ή να περιμένουν να τελειώσει η εποχή των μουσώνων

«Τα αγόρια που είναι παγιδευμένα στη σπηλιά θα πρέπει να μάθουν είτε κατάδυση είτε να περιμένουν για μήνες εώς ότου οι πλημμύρες υποχωρήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο στρατός της Ταϊλάνδης.

19738254


Κλείσιμο
Ο υπουργός Εσωτερικών Ανουπόνγκ Παοτζίντα είπε ότι θα γίνει αύριο ή το αργότερο μεθαύριο μια επιχείρηση διάσωσης, πριν φέρουν νέες καταρρακτώδεις βροχές οι μουσώνες. «Καθώς προβλέπονται νέες βροχοπτώσεις το επόμενο διήμερο, η εκκένωση πρέπει να επιταχυνθεί. Θα χρησιμοποιηθεί καταδυτικός εξοπλισμός. Αν ανέβει η στάθμη των νερών, τότε το έργο θα είναι δύσκολο. Πρέπει να βγάλουμε έξω τα παιδιά νωρίτερα», δήλωσε.

19739272


Και πρόσθεσε: «Δεν είναι εύκολο πράγμα η κατάδυση. Όσοι δεν έχουν ξανακάνει θα δυσκολευτούν γιατί υπάρχουν πολύ στενά περάσματα μέσα στη σπηλιά. Πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιήσουν καταδυτικό εξοπλισμό. Αν χαθεί αυτός οποιαδήποτε στιγμή, μπορεί να κινδυνέψουν οι ζωές τους».

Για να γίνει, όμως η επιχείρηση διάσωσης, θα πρέπει πρώτα τα 11χρονα παιδιά κι ο 25χρονος προπονητής τους να εκπαιδευτούν σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα στις καταδύσεις, πράγμα λίαν δύσκολο, λόγω του ότι είναι εξασθενημένα. Ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να επιχειρήσουν άπειροι δύτες να προσανατολιστούν μέσα στα λασπωμένα νερά με συνθήκες μηδενικής ορατότητας για να περάσουν μέσα από τα στενά περάσματα του μήκους δέκα χιλιομέτρων σπηλαίου Ταμ Λουάνγκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας υγιής και εκπαιδευμένος δύτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ χρειάζεται έξι ώρες για να διανύσει αυτή τη διαδρομή!

19739273


Πολλά εξαρτώνται από το πόσο θα βρέξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λέει ο Ανμάρ Μίρζα, ο συντονιστής της Αμερικανικής Εθνικής Επιτροπής Διάσωσης Σπηλαίων. Η γρηγορότερη αλλά και πιο επικίνδυνη λύση είναι τα παιδιά να καταδυθούν. Ο Μίρζα αναρωτιέται: «Βρίσκονται σε ένα ασφαλές μέρος μέσα στο σπήλαιο ακόμη και αν η στάθμη του νερού συνεχίσει να ανεβαίνει; Αν είναι ασφαλείς, τότε η καλύτερη επιλογή πιθανόν να είναι να τους παρασχεθούν προμήθειες ώστε να επιζήσουν μέχρι να εξεταστούν άλλες λύσεις».

19739323


Ο Μπουτς Χέντρικς, ένας βετεράνος δύτης - διασώστης και πρόεδρος της εταιρείας Lifeguard Systems στις ΗΠΑ, εξηγεί ότι το σημαντικό στοιχείο είναι ότι κανένα από τα παιδιά δεν μπορεί να κολυμπήσει. Αν δεν φοβούνται το νερό, μπορεί να παρασχεθεί εξοπλισμός που να τους επιτρέπει να αναπνέουν και μάσκα που θα καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπό τους.

Πιθανόν να χρειαστούν ειδικά κατασκευασμένες στολές κατάδυσης ώστε να μην υποστούν υποθερμία σε τέτοιο βαθμό που να μη μπορούν να λειτουργήσουν. Επειδή είναι στενά τα περάσματα, τα παιδιά θα πρέπει να μεταφέρονται έξω από το σπήλαιο ένα-ένα. Και ο Χέντρικς εξηγεί ότι το σύστημα θα λειτουργήσει ως σκυταλοδρομία και κάθε αγόρι θα περνάει από τα χέρια του ενός διασώστη στου άλλου.

19739338


Ο Πίτερ Γουλφ, ο διευθυντής της Ένωσης Σπηλαιοδυτών Αυστραλίας, θεωρεί ότι η καλύτερη επιλογή είναι να τα αφήσουν τα αγόρια εκεί που βρίσκονται και να σταθεροποιήσουν το περιβάλλον τους ώστε να διασφαλίσουν ότι ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες.

Πότε θα γίνει η επιχείρηση και πόσο θα διαρκέσει

Οι βατραχάνθρωποι της Ταϊλάνδης είπαν ότι η επιχείρηση θα γίνει όταν τα παιδιά θα έχουν αναλάβει επαρκώς τις δυνάμεις τους. Στο μεταξύ επεξεργάζονται ένα σχέδιο μαζί με τη διεθνή ομάδα διασωστών, ενώ στο υπόγειο αρχηγείο τους εντός του σπηλαίου έχουν συγκεντρώσει φιάλες οξυγόνου, καταδυτικό εξοπλισμό, φάρμακα και τρόφιμα.

19739342


Ανάλογα με τη διαδρομή που τελικώς θα ακολουθήσουν, πιθανόν να χρειαστούν λίγες μέρες μέχρι και λίγες εβδομάδες αλλά ακόμη και δύο με τρεις μήνες, είπε ο Μίρζα.

Σύμφωνα με τον Χέντρικς, θα χρειαστούν πέντε με επτά μέρες μέχρι να βγει έξω ο πρώτος. Αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν, το πιθανότερο είναι να χρειαστούν από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα ή λίγο περισσότερο για την ολοκλήρωση της επιχείρησης. Ο Γουλφ είπε ότι συζητάται το να τα αφήσουν εκεί επί μήνες και εξέφρασε την άποψή του ότι δεν είναι βιώσιμη λύση να τα απομακρύνουν μέσω θαλάσσης. Ο παράγοντας κλειδί είναι αν η στάθμη του νερού μπορεί να μειωθεί είτε με φυσικό, είτε με τεχνητό τρόπο.

19740190


Ποιοι κίνδυνοι ελωχεύουν

Αν επιλεχθεί η λύση να καταδυθούν, ο συνδυασμός του διασώστη με κάποιον υποβρύχιο κολυμβητή χωρίς εκπαίδευση μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος και για τους δύο, επισημαίνει ο Μίρζα. Ήδη οι δύτες έχουν από μόνοι τους προβλήματα για την μεταφορά του εξοπλισμού τους.

19741123


Όπως εξηγεί ο Χέντρικς, τα υπερβολικά στενά περάσματα σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν σημεία όπου οι διασώστες θα πρέπει να βγάλουν τον εξοπλισμό τους, να τον εναποθέσουν μπροστά τους και στη συνέχεια να τον φορέσουν και πάλι.

Εξίσου επικίνδυνη είναι και η πλημμελής ορατότητα. Είναι σχεδόν μηδενική, που σημαίνει ότι οι δύτες βαδίζουν ουσιαστικά στα τυφλά. Οι διασώστες θα δίνουν οδηγίες για τον προορισμό τους και την ασφαλή τους έξοδο.

19741313


Οι εναλλακτικές

Σύμφωνα με το στρατό η άλλη εναλλακτική είναι να περιμένουν τα παιδιά αρκετούς μήνες -έως και τέσσερις- μέχρις ότου υποχωρήσουν τα νερά για να βγουν με ασφάλεια από τη σπηλιά. Λόγος για τον οποίο οι διασώστες θα μεταφέρουν επαρκείς προμήθειες, τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και ρούχα, ενώ καταβάλλονται και προσπάθειες για την εγκατάσταση γραμμών ηλεκτροδότησης και τηλεφωνικών γραμμών εντός της σπηλιάς, ώστε να μπορούν τα παιδιά να επικοινωνούν με τους γονείς τους.

Ακόμα μία εναλλακτική είναι να βγουν περπατώντας. Αυτός μπορεί να είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τη σωτηρία των παιδιών αλλά επί του παρόντος είναι αδύνατον γιατί κάποια τμήματα της διαδρομής παραμένουν πλημμυρισμένα. Επομένως, θεωρητικά μπορούν να περιμένουν αλλά αυτό μόνο με την ελπίδα να υποχωρήσουν τα νερά. Οι αντλίες νερού δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο προσπαθώντας να αντλήσουν τα νερά από το πλημμυρισμένο σπήλαιο αλλά οι βροχές δεν έχουν σταματήσει. Αν υπάρξει ύφεση της κακοκαιρίας τότε αυτή η επιλογή θα είναι η προτιμότερη. Ωστόσο σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού αναμένονται νέες βροχές καθώς ξεκινά η εποχή των μουσώνων.

Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, όπου έχουν εγκλωβιστεί τα παιδιά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος σπήλαια της χώρας (10 χλμ.) και ένα από τα πιο δύσκολα να πλοηγηθεί κάποιος καθώς οι διάδρομοί του είναι στενοί και ελικοειδείς.

19740289
19741311
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης