Αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών στην τουρκική εθνοσυνέλευση: 103 βουλευτίνες σε σύνολο 600 εδρών

Αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών στην τουρκική εθνοσυνέλευση: 103 βουλευτίνες σε σύνολο 600 εδρών

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξέλεξε τις περισσότερες βουλευτίνες με 25 γυναίκες στο σύνολο των 67 εδρών που κατέλαβε

tyrk_par_0978
Περισσότερες γυναίκες θα καθίσουν στα έδρανα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» στις πρόσφατες εκλογές εξελέγησαν συνολικά 103 γυναίκες βουλευτές σε σύνολο 600 εδρών. Το ποσοστό τους ανέρχεται στο 17,1% σε σύγκριση με το 14,7% που ήταν στην προηγούμενη βουλή. Στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2015 και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους είχαν εκλεγεί 97 και 81 γυναίκες βουλευτές αντίστοιχα σε σύνολο 550 εδρών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξέλεξε τις περισσότερες βουλευτίνες με 25 γυναίκες στο σύνολο των 67 εδρών που κατέλαβε. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξέλεξε 53 γυναίκες σε σύνολο 295 βουλευτών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, CHP) διαθέτει πλέον 18 γυναίκες σε σύνολο 146 βουλευτών, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) έχει 5 βουλευτίνες σε σύνολο 49 εδρών και το νέο Καλό Κόμμα της «Γκρίζας Λύκαινας», Μεράλ Ακσενέρ, κατόρθωσε να εκλέξει 3 γυναίκες σε σύνολο 43 εδρών.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής το κόμμα του προέδρου Ερντογάν (ΑΚΡ) κατέλαβε στην τουρκική εθνοσυνέλευση 295 έδρες, δεύτερο ήρθε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 146 έδρες, τρίτο το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με 67 έδρες, τέταρτο το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί με 49 έδρες και τελευταίο το κόμμα της Ακσενέρ με 43 έδρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης