Η Μέρκελ αναλύει την πολιτική της στο προσφυγικό προσπαθώντας να καλμάρει τον Ζέεχοφερ

Η Μέρκελ αναλύει την πολιτική της στο προσφυγικό προσπαθώντας να καλμάρει τον Ζέεχοφερ

Υπό πίεση η Γερμανίδα καγκελάριος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε - Πλέον δεν εμπιστεύεται κανείς τη Μέρκελ, δηλώνει ο Βαυαρός εταίρος της, Χορστ Ζεεχόφερ

Angela
«Η Γερμανία πηγαίνει καλά μόνο όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά. Η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις με τον πιο συνεπή τρόπο», δηλώνει η Μέρκελ από το βήμα της Bundestag εξαίροντας παράλληλα την σπουδαιότητα του ΝΑΤΟ.

«Τον Ιούλιο η Συμμαχία θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για το προσφυγικό.

Σε επίδειξη δύναμης εξελίσσεται η σημερινή σύνοδος για τη Μέρκελ αφού ο Βαυαρός εταίρος την απειλεί ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το προσφυγικό μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα τινάξει στον αέρα τον «μεγάλο συνασπισμό».

Πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες,η Άνγκελα Μέρκελ δίνει εξηγήσεις στην ομοσπονδιακή βουλή για την στρατηγική του κόμματός της σε ότι αφορά την πολιτική ασύλου.Λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου, ο Βαυαρός εταίρος της, Χορστ Ζεεχόφερ, δήλωσε ότι πλέον κανείς δεν εμπιστεύεται την Άνγκελα Μέρκελ δίνοντάς της για μία ακόμη φορά διορία για την επίτευξη μιας ευρωπαικής συμφωνίας για το προσφυγικό.

Κλείσιμο
Ο Χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει προσδοκία ότι θα υπάρξει μία ευρωπαική λύση. Θα πρέπει να υπάρξει απόφαση μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Η διορία του ηγέτη των Βαυαρών εταίρων των Χριστιανοδημοκρατών απεικονίζει το εχθρικό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Η διαφωνία τους σε ότι αφορά την πολιτική ασύλου κοστίζει και δημοσκοπικά στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση - τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2017, δημοσκόπηση του περιοδικού «Stern» έδειξε ότι τα δύο κυβερνητικά κόμματα έπεσαν κάτω από το 30%.

Υπερασπίζεται την πολιτική της για τους πρόσφυγες

Η Μέρκελ υπερασπίζεται την πολιτική της για τους πρόσφυγες απαντώντας στους επικριτές της:

«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν θα υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, ωστόσο τόνισε ότι: «Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε. Από τα επτά σημεία του προγράμματος, δύο ήταν αμφιλεγόμενα. Πρόκειται για τα καθολικά πρότυπα ασύλου σε ολόκληρη την Ευρώπη και την κατανομή των προσφύγων». Σύμφωνα με τη Μέρκελ, το θέμα του προσφυγικού θα συζητηθεί σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Η γκάφα

«Πρέπει να ενισχύσουμε τη δευτερεύουσα μετανάστευση», εκστόμισε η Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της ομοσπονδιακής βουλής με το κοινό να ξεσπάει σε γέλια...

«Πρέπει να υπάρξει περισσότερος έλεγχος στη δευτερεύουσα μετανάστευση»,έσπευσε να διορθώσει η Γερμανίδα καγκελάριος μόλις συνειδητοποίησε τη γκάφα της ενώ οι βουλευτές συνέχιζαν τα γέλια.

«Θεέ μου...»,ακούστηκε τότε από τα χείλη της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό «Focus», η σημερινή ημέρα είναι μία δύσκολη μέρα για την Γερμανίδα καγκελάριο.«Το πρωί στη Bundestag ,το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για το προσφυγικό και το βράδυ στο Ευρωπαικό Συμβούλιο».

Tα κυριότερα σημεία της ομιλίας της Μέρκελ

- "Η μετανάστευση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μοιραίο θέμα για την ΕΕ". Κατέστησε επίσης σαφές ότι η απάντηση είναι μια συνολική λύση και όχι μονομερής.

- Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κενά στο γερμανικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο.
"Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε για το μεταναστευτικό".

- Σύμφωνα με την Μέρκελ, θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις σε τρεις τομείς.
Πρώτον, στην εξωτερική πολιτική: Οι έμποροι και οι διακινητές θα πρέπει να εντοπιστούν. Θα πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες με τα αφρικανικά κράτη. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Δεύτερον, σύμφωνα με τη Μέρκελ, θα πρέπει να ενισχυθεί η υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontext.
Τρίτον, η δευτερεύουσα μετανάστευση θα πρέπει να ελεγχθεί καλύτερα....

"Οι χώρες όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες αφίξεις δεν θα πρέπει να μείνουν μόνες", είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε:"Αυτό θα απαιτήσει περαιτέρω ανάπτυξη του Δουβλίνου-III". Η Καγκελάριος τόνισε επίσης ότι, ένας συνασπισμός χωρών θα πρέπει να κάνει καλύτερες ρυθμίσεις. Αυτό είναι δυνατό μόνο με κοινές αποφάσεις, σε συνολικό επίπεδο και όχι εις βάρος τρίτων.

Επιπλέον, παρά όλες τις διαφορές με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Μέρκελ εξήρε τη σπουδαιότητα της διατλαντικής συμμαχίας. "Είμαστε ...πεπεισμένοι ότι αυτή η συμμαχία παραμένει βασική στην ασφάλειά μας", ανέφερε.
Σε δύο εβδομάδες, η Μέρκελ και το Τράμπ θα συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ επέκρινε επίσης έντονα τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.
"Οι συνομιλίες μας με τις ΗΠΑ είναι απαραίτητες "προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω βήματα προς έναν εμπορικό πόλεμο.Αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών", υπογράμμισε.

-Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στη δολοφονία της Σουζάνας, το 2015. Το άτυχο κορίτσι δολοφονήθηκε από έναν πρόσφυγα.
"Η έρευνα είναι σε εξέλιξη", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε,
"Ούτε οι πρώην σωματοφύλακες του Μπιν Λάντεν (οι οποίοι βρίσκονται σε γερμανικές φυλακές) θα παραμείνουν για χρόνια στη Γερμανία".

Mέρκελ για ελληνικό πρόγραμμα

«Χρειάζεται περαιτέρω μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια», τόνισε η Μέρκελ σήμερα στην ομοσπονδιακή βουλή.

«Το ελληνικό πρόγραμμα όπως και τα άλλα, ήταν μία τεράστια πρόκληση αλλά μπορούμε να πούμε τώρα ότι το ευρώ είναι σταθερό,τα προγράμματα τελείωσαν, οι χώρες είναι ανταγωνιστικές. Aυτό ήταν μία καλή δουλειά και ένα καλό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε επίσης ότι, στην Ευρωζώνη όλοι πρέπει να μένουν προσηλωμένοι στους κανόνες, δεν θα υπάρξει μια ένωση χρέους.

Τέλος, υποστήριξε ότι: «Η απόφασή μας στη Γερμανία να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες το 2015 δεν ήταν μονομερής, ενεργήσαμε για να βοηθήσουμε την Αυστρία και την Ουγγαρία.Πρέπει να επιστρέψουμε στους κανόνες που ίσχυαν από πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς έχουν μειωθεί οι αριθμοί των μεταναστών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης