«Χολή» για τον Μακρόν μετά το... «Manu»: Πώς ένας χαρισματικός πολιτικός γίνεται βαθύς πουριτανός

«Χολή» για τον Μακρόν μετά το... «Manu»: Πώς ένας χαρισματικός πολιτικός γίνεται βαθύς πουριτανός

Άρθρο γνώμης στον Independent αποδομεί το προβαλλόμενο προοδευτικό προφίλ του Γάλλου προέδρου, έπειτα από το επεισόδιο με τον μαθητή που τον αποκάλεσε φιλικά «Manu»

manu
Ο τρόπος που ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αντιμετώπισε έναν νεαρό μαθητή που τον αποκάλεσε χαϊδευτικά «Manu», προκάλεσε αντιδράσεις, χωρίς ωστόσο να λείψουν και οι «υποστηρικτές του».

Σε άρθρο που φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Independent, αποδομείται αυτό το νεανικό, προοδευτικό προφίλ που επέδειξε και επιδεικνύει ο Μακρόν,   έπειτα από τη σκληρή «νουθεσία» του σε έναν έφηβο.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής, όμως υπήρξε μεγάλη έκπληξη για το γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του στο Twitter για να επιπλήξει ένα νεαρό αγόρι νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα», σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει: 

Ο νεαρός, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, εμφανίζεται στο βίντεο να χαιρετά τον Μακρόν λέγοντάς του: «Όλα καλά, Μανού;», αποκαλώντας χαϊδευτικά το όνομα του Γάλλου προέδρου.

Η χρήση του υποκοριστικού του πρώτου ονόματος ενός πολιτικού είναι αποδεκτό τόσο στη Βρετανία, όσο και στις ΗΠΑ, του τύπου «Πώς είσαι Τες; (σσ. Τερέζα Μέι) ή «Πώς πας Ντον;» (σσ. Ντόναλντ Τραμπ). Όμως, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έδειξε την ίδια «ανοχή», δείχνοντας ένα ημι-μοναρχιακό στάτους.

«Κύριος Πρόεδρος ή απλώς Κύριος είμαι για σένα» απάντησε ο Μακρόν στο νεαρό, τον οποίο χαρακτήρισε «ανόητο» και ότι θα έπρεπε πρώτα να πάρει το πτυχίο του, να εργαστεί και να βγάλει χρήματα και στη συνέχεια να κάνει επαναστάσεις.

Διάφοροι αντιδραστικοί -και είναι πολλοί στη Γαλλία- εξήραν τον Μακρόν για την ασυμβίβαστη στάση του. Το περιστατικό έλαβε χώρα σε εκδήλωση για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και, ο πολιτικός ισχυρίστηκε, ότι αυτοί που έδωσαν μάχη για την ελευθερία θα πρέπει να λαμβάνουν όχι κάτι λιγότερο από σεβασμό για έναν απευθείας διάδοχο του στρατηγού Σαρλ ντε Γκολ.

Η λέξη «σεβασμός» χρησιμοποιείται ως ευφημισμός για την αδιαμφησβήτητη εκτίμηση στη Γαλλία. Οι λίγοι Γάλλοι, οι οποίοι πήραν τα άρματα ενάντια στους Ναζί, ήταν αντικαθεστωτικοί. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονταν κομμουνιστές και πολοί άλλοι, οι οποίοι είχαν αηδιάσει από τους προβατοιποιημένους συμπολίτες τους που συναργάζονταν τόσο εύκολα με τους Γερμανούς κατακτητές.

Ο Μακρόν κέρδισε πέρυσι τον προεδρικό θώκο, ως μία δύναμη αντίστασης. Κέρδισε τους συντηρητικούς, αλλά και τους Σοσιαλιστές, με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από το "αριστεερό χαβιάρι".

Κλείσιμο
Ωςε ανεξάρτητος της γενιάς 30 και κάτι, ο Μακρόν παρουσίασε τον εαυτό του ως ένας δυναμικός ιδεαλιστής, στον οποίο θα ήθελαν να μοιάσουν οι νέοι. Όλοι γνωρίζουν για τα επαναστατικά εφηβικά χρόνια του στην γενέτειρά του την Αμιέν, και ειδικότερα για το πολυσυζητημένο ειδύλλιο και μετέπειτα γάμο του με την καθηγήτριά του, Μπριζίτ Οζιέρ (Τρονιέ) 25 χρόνια μεγαλύτερή του.

Έγινε δακτυλοδεικτούμενος και πολλοί προσπάθησαν να τον κάνουν να νιώσει ντροπή, τόσο ο ίδιος, όσο και η Μπριζίτ, που πλέον είναι η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας. Ο νεαρός «Μανού» τότε ήταν ένας ταλαντούχος ηθοποιός στην θεατρική ομάδα του σχολείο, κάποιος που επαναστάτησε με πάθος, περιπέτεια και τέχνη.

Ακόμη και τον περασμένο Μάρτιο, ο Μακρόν ενθάρρυνε τους Ινδούς φοιτητές να «να μην σέβονται τους κανόνες», ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ένα μήνα αργότερα, μιλώντας στο ακροατήριο του Πανεπιστημίου «Τζορτζ Ουάσινγκτον», είχε πει: Ας καταρρίψουμε το σύστημα μαζί, χρησιμοποιώντας μάλιστα εκφράσεις που συχνά αποφεύγουν οι πολιτικοί, όπως «μ...κίες», εμφανιζόμενος ως ένας μοντέρνος άνθρωπος του λαού.

Αντιθέτως, η μεταχείρισή του απέναντι στον νεαρό φοιτητή στο Mont Valérien,  το προπύργιο όπου οι μαχητές της αντίστασης εκτελέστηκαν, ήταν ένα μεγάλο βήμα πίσω. Απευθύνθηκε στον φοιτητή στον ενικό και το φιλικό «εσύ», αντί του αρμόζοντος «εσείς» για να επιπλήξει τον νεαρό με τον πιο σκληρό γαλλικό τρόπο του.

Αντί για έναν αξιόλογο ηγέτη, ο Μακρόν έδωσε την εντύπωση ενός μικροπρεπή και εμπαθή ανθρώπου. Αυτό λέει τα πάντα για τον τρόπο που η απόλυτη εξουσία στη Γαλλία μπορεί να μετατρέψει έναν χαρισματικό πολιτικό σε έναν πομπώδη πουριτανό...

Πηγή: Independent

"CA VA MANU ?!" IL SE FAIT RECALER PAR MONSIEUR EMMANUEL MACRON !!!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης