Κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστραλία

Κοντά στο σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστραλία

Δυο εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην Αυστραλία και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Δυο εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην Αυστραλία και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, φέρεται να έχει τώρα μικρό προβάδισμα, καθώς ένας ακόμη βουλευτής, ο ανεξάρτητος Άντριου Γουίλκι (Τασμανία) αποφάσισε να συντάξει τις δυνάμεις του με τους Εργατικούς, μετά τον βουλευτή των Πρασίνων Άνταμ Μπαντ (Adam Bandt).

Σύμφωνα με τον κ. Γουίλκι, καθοριστική στην απόφασή του στάθηκε η δέσμευση του Συνασπισμού για την αναμόρφωση του νοσοκομείου του Χόμπαρτ (μία από τις αξιώσεις του Wilkie) με κόστος 1 δισ. δολάρια Αυστραλίας, την οποία θεώρησε ανεδαφική, ενώ ενδοιασμούς του δημιούργησε η προέλευση του ποσού.

Από την πλευρά του, ο Συνασπισμός, μέσω του «σκιώδη» υπουργού Οικονομικών Τζο Χόκι (Joe Hockey), δήλωσε ότι το αμφιλεγόμενο ποσό ζητήθηκε από τον κ. Γουίλκι, ώστε να παράσχει τη συνεργασία του στη συντηρητική παράταξη. Σημειώνεται ότι ο Συνασπισμός κατηγορήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξέτασε την οικονομική βιωσιμότητα των προεκλογικών δεσμεύσεων των κομμάτων, για αδικαιολόγητα ελλείμματα στον προϋπολογισμό που κατέθεσε.

Με την προσχώρησή του στους Εργατικούς, ο κ. Γουίλκι εξασφάλισε τη δέσμευση για μεταρρύθμιση στο καθεστώς των τυχερών παιχνιδιών, καθώς και ποσό 340 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας για την ανακαίνιση του νοσοκομείου του Χόμπαρτ. Οι Εργατικοί έχουν προσθέσει στις 72 δικές τους έδρες δύο επιπλέον, με αποτέλεσμα να αριθμούν τώρα 74, μία περισσότερη από τον Συνασπισμό Φιλελεύθερων-Εθνικών.
Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων και των τριών ανεξάρτητων βουλευτών, Μπομπ Κάττερ (Bob Katter), Τόνι Γουίντσορ (Τοny Windsor) και Ρομπ Οκσοτ (Rob Oakeshott), καθώς στενεύουν τα περιθώρια για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας. Τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις τη Δευτέρα.
Oι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι που έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους είναι οι βουλευτές Στηβ Γεωργανάς των Εργατικών, στην έδρα του Χίντμαρς (Hindmarsh), Σοφία Παναπούλου-Μιραμπελα (Mirabella) των Φιλελεύθερων, στην έδρα του Ίντι (Indi) και Μαρία Βαμβακινού των Εργατικών, στην έδρα του Καλγουελ (Calwell). Επίσης, εξακολουθεί να εκπροσωπεί τη Νότιο Αυστραλία στη Γερουσία ως ανεξάρτητος, ο Νίκος Ξενοφών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kashoghi

Η Τσενγκίζ περιγράφει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις δραματικές στιγμές που περίμενε τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο και σύντροφό της να βγει από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

erdogan2323123-thumb-large

 Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του AKP στην τουρκική πρωτεύουσα, είπε ότι αυτό θα γίνει μόλις εγκαθιδρυθεί η ζώνη ασφαλείας στην βορειοανατολική Συρία, κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων