Αντίποινα της ΕΕ στον Τραμπ: Στο εμπορικό δικαστήριο για να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση των δασμών

Αντίποινα της ΕΕ στον Τραμπ: Στο εμπορικό δικαστήριο για να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση των δασμών

«Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε ο Γιούνκερ - «Αντίθετη με τους διεθνείς κανόνες» η απόφαση Τραμπ, τόνισε η επίτροπος Εμπορίου

junker
Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ανανεώσει την εξαίρεση στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και Μεξικό, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Βρυξελλών. Η Κομισιόν προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων, ως αντίποινα, αλλά και την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επί της ουσίας το «εμπορικό δικαστήριο», προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση του Ντόνανλντ Τραμπ, ο οποίος, στην ουσία, «σέρνει» τον κόσμο σε έναν εμπορικό πόλεμο, με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Είναι μια άσχημη ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη. Αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Επομένως, αμέσως θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου» για την επίλυση της διένεξης και θα ανακοινώσουμε αντίμετρα εντός των επόμενων ωρών. Είναι απόλυτα απαράδεκτο το γεγονός ότι η μια χώρα επιβάλλει μονομερώς μέτρα όταν έχει να κάνει με το παγκόσμιο εμπόριο».

Υψηλόβαθμός Ευρωπαίος αξιωματούχος έστειλε μήνυμα μέσω των ΜΜΕ στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «αυτός δεν είναι ο τρόπος που κάνουμε εμείς τις δουλειές μας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέβαλλε τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, προκειμένου να «εκβιάσει» και να «τραυματίσει» οικονομικά την Ευρώπη.

Η επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε πως «η σημερινή είναι μία κακιά μέρα» και τόνισε ότι η σημερινή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς νόμους εμπορίου, αλλά και με όσα είχαν ήδη συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις που είχαν προηγηθεί σε διπλωματικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πλευρών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης