Μέρκελ-Τσαβούσογλου μαζί στην εκδήλωση μνήμης για τις πέντε Τουρκάλες που κάηκαν ζωντανές από Γερμανούς νεοναζί

Μέρκελ-Τσαβούσογλου μαζί στην εκδήλωση μνήμης για τις πέντε Τουρκάλες που κάηκαν ζωντανές από Γερμανούς νεοναζί

«Όσοι σπέρνουν τη βία έστω και με τα λόγια, θα πρέπει να θυμούνται ότι ενδέχεται να θερίσουν τη βία με πράξεις» είπε η καγκελάριος της Γερμανίας που τίμησε τη μνήμη των θυμάτων 25 χρόνια μετά το φρικτό γεγονός που θεωρείται η χειρότερη ρατσιστική επίθεση στην μεταπολεμική Γερμανία

merkerr
Τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου 1993 τέσσερεις Γερμανοί, ένας 23χρονος και τρεις ανήλικοι, έβαλαν φωτιά στο σπίτι μιας πολυμελούς τουρκικής οικογένειας στο Σόλινγκεν στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Πέντε γυναίκες, δύο ενήλικες και τρεις ανήλικες βρήκαν τραγικό θάνατο. Ένας 15χρονος τραυματίστηκε βαρύτατα και ένα βρέφος έξι μηνών κινδύνεψε σοβαρά. Εικοσιπέντε χρόνια μετά την ρατσιστική επίθεση στο Σόλινγκεν που χαρακτηρίζεται ως το αποκορύφωμα της ξενοφοβικής βίας στη μεταπολεμική Γερμανία, η χώρα τιμάει τη μνήμη των θυμάτων με τον πολιτικό κόσμο να επιλέγει τις δημόσιες τοποθετήσεις και όχι τη λήθη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα πέντε θύματα της επίθεσης στο Ζόλινγκεν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκαν στο Ντίσελντορφ για την τελετή στη μνήμη των θυμάτων, παρουσία της 75χρονης Μεβλουντέ Γκεντς, η οποία στην πυρκαγιά έχασε δύο κόρες, δύο εγγόνια και μία ανιψιά. Η Καγκελάριος Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, δήλωσε ότι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός δεν θα μπορούσαν να έχουν θέση στη σύγχρονη Γερμανία και μίλησε για την ευθύνη της χώρας για την καταπολέμηση αυτών των δεινών, δεδομένης της ιστορίας της με το ναζιστικό Ολοκαύτωμα.

Η Καγκελάριος Μέρκελ αναφέρθηκε, χωρίς ωστόσο να το κατονομάσει, και στη ρητορική του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Afd), λέγοντας ότι «όσοι σπέρνουν τη βία έστω και με τα λόγια, θα πρέπει να θυμούνται ότι ενδέχεται να θερίσουν τη βία με πράξεις».

Παρόλο που Βερολίνο και Άγκυρα προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους οι οποίες είχαν φθάσει στο ναδίρ μετά τη σύλληψη και κράτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Die Welt», Ντενίζ Γιουτζέλ, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών προκαλεί αντιδράσεις στη Γερμανία. Λίγο καιρό πριν τις εκλογές στην Τουρκία, η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτηρίζεται από αρκετούς αναλυτές στη χώρα, ως μια ευκαιρία για να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 εκ. Μέλη της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές στη γείτονα. Το Βερολίνο, όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει απαγορεύσει σε αξιωματούχους της Τουρκίας να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης