Ισπανία: Την Παρασκευή θα κριθεί το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Ραχόι

19461458

Για να έχει αποτέλεσμα η πρόταση μορφής θα πρέπει να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία 176 βουλευτών πίσω από τον υποψήφιο που θα παρουσιάσει το κόμμα για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση

Αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Ραχόι. O Iσπανός πρωθυπουργός και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα των Σοσιαλιστών,η μεγαλύτερη δύναμη αντιπολίτευσης στην Ισπανία. Η πρόταση μομφής θα συζητηθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο την Παρασκευή,ήρθε λίγες ώρες μετά την δικαστική καταδίκη του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Ραχόι για υπόθεση διαφθοράς.

Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής κρίσης, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες την ίδια στιγμή που έχουν να αντιμετωπίσουν και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην ακυβέρνητη για 85η ημέρα Ιταλία.

Για να έχει απτό αποτέλεσμα η πρόταση μορφής των Σοσιαλιστών, θα πρέπει την Παρασκευή να συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία 176 βουλευτών πίσω από τον υποψήφιο που θα παρουσιάσει το κόμμα για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Η απόλυτη πλειοψηφία είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί από μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση καθώς, για να εξασφαλίσουν αρκετή υποστήριξη και να ανατρέψουν τον Ραχόι,οι Σοσιαλιστές θα χρειαστούν την υποστήριξη των αριστερών Podemos και των Ciudadanos. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι διαθέτει 134 έδρες στην 350μελή βουλή.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος κατάφερε να καταστείλει την «ανταρσία» των Καταλανών,να διατηρήσει την οικονομία της χώρας του σε τροχιά ανάπτυξης και να διασφαλίσει, έστω και δύσκολα, την αναγκαία πλειοψηφία για την έγκριση του επόμενου προϋπολογισμού,φαίνεται όμως ότι θα είναι δύσκολο να αντέξει το σκάνδαλο της διαφθοράς που συγκλονίζει το Λαϊκό Κόμμα.

Οι Σοσιαλιστές από την πλευρά τους προσπαθούν να αλιεύουν ψήφους έτσι ώστε η πρόταση μομφής να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 176 ψήφους για να εγκριθεί. Για να συμβεί αυτό, οι Σοσιαλιστές πρέπει να βρουν τουλάχιστον 92 υποστηρικτές από τα υπόλοιπα κόμματα κάτι που δεν θα είναι εύκολο.

Για την ώρα, υπέρ θα ταχθεί σίγουρα ο συνασπισμός των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά, που διαθέτει 67 έδρες,ενώ πολύ πιθανό είναι το ίδιο να πράξουν και οι αυτονομιστές της Καταλονίας αλλά και της Χώρας των Βάσκων.Κατά συνέπεια,θα είναι καθοριστικής σημασίας η στάση των Ciudadanos, του δυναμικά ανερχόμενου κόμματος στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας το οποίο, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, φαίνεται να προηγείται.

Από την πλευρά του,ο ηγέτης του Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα,τάχθηκε υπέρ της άμεσης διεξαγωγής εκλογών ξεκαθαρίζοντας στον Μαριάνο Ραχόι ότι εάν δεν τις προκηρύξει ο ίδιος,τότε αυτό θα γίνει μέσω έγκρισης πρότασης μομφής.Την ίδια ώρα όμως εμφανίστηκε επικριτικός έναντι των Σοσιαλιστών και απρόθυμος να υπερψηφίσει τη δική τους πρόταση, με το αιτιολογικό ότι στηρίζουν τους αυτονομιστές.

Η υπόθεση που απειλεί τον πρωθυπουργό Ραχόι

Η υπόθεση που «στοιχειώνει» τον Ραχόι αφορά τη χρήση κατά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές του 2000 από τους Συντηρητικούς ενός μυστικού ταμείου για να χρηματοδοτούν παράνομα τις προεκλογικές εκστρατείες τους. Αποκαλύφθηκε όταν ο ηγέτης του Λαικού Κόμματος ανέβηκε στην εξουσία το 2011.Ο ίδιος αρνείται πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο,ο Ραχόι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας που κατέθεσε σε δίκη όταν κλήθηκε ως μάρτυρας στην υπόθεση, με αποτέλεσμα να ακούγονται «φωνές» περί παραίτησής του.

Συνολικά 29 πρόσωπα που σχετίζονται με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ανάμεσα στα οποία κι ένας ταμίας του κόμματος και άλλα ανώτερα στελέχη,καταδικάσθηκαν για αδικήματα που περιλαμβάνουν πλαστογράφηση λογαριασμών,αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά αδικήματα.Συνολικά καταδικάστηκαν σε 351 χρόνια στη φυλακή.

Στην απόφασή του, ο δικαστής αναφέρει πως υπήρξαν αποδείξεις ότι το κόμμα διέθετε επί πολλά χρόνια ένα μυστικό ταμείο και ότι η αξιοπιστία της κατάθεσης του Ραχόι ο οποίος το αρνήθηκε,«θα πρέπει να αμφισβητηθεί».«Η κατάθεσή του δεν είναι αρκετά πειστική για να αντικρούσει τα ισχυρά στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη ενός μυστικού ταμείου στο κόμμα», τόνισε ο δικαστής.Το Λαικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι ανακοίνωσε αμέσως ότι έφεση στην απόφαση που το καταδικάζει να καταβάλει το ποσό των 245.492 ευρώ για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σ΄ένα πολύπλοκο σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων. Οι δύο βασικοί υπεύθυνοι του δικτύου,ο πρώην ταμίας του Λαικού Κόμματος, Λουίς Μπάρθενας και ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορέα, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 33 ετών και τεσσάρων μηνών και 51 ετών και 11 μηνών αντίστοιχα.

Ο Λουίς Μπάρθενας, υπεύθυνος αυτού του «μαύρου ταμείου», ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε και να απέκρυψε μια περιουσία,καταδικάστηκε σε πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ.Η «υπόθεση Γκουρτέλ», όπως ήταν η κωδική ονομασία που της είχαν δώσει οι ερευνητές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που αμαυρώνουν εδώ και χρόνια την εικόνα του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι.

Το σκάνδαλο αυτό,μαζί με την πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας που ακολούθησε προκειμένου η χώρα να εξέλθει από την κρίση,του κόστισε την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του 2015.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόι είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία.Ο συντηρητικός ηγέτης είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τον απασχόλησε «ποτέ» «κανένα ζήτημα λογιστικής».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gvygew

Φόβοι για τη ζωή του νεαρού ποδοσφαιριστή που μόλις είχε υπογράψει συμβόλαιο ρεκόρ  ύψους 17 εκατ. ευρώ με την Κάρντιφ - Το μικρό αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ όταν βρισκόταν σε απόσταση 20 χλμ από το νησί Γκέρνζι