Νέες «στοχευμένες» κυρώσεις της ΕΕ κατά Μαδούρο για τις εκλογικές παρατυπίες

maduro_101

Η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις τον Ιανουάριο σε επτά αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αντιδρώντας στις πολλές παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στις προεδρικές εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος καταδίκασε αμέσως το μέτρο αυτό.

«Η ΕΕ σκοπεύει να αντιδράσει γρήγορα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται, για να επιβάλει νέα περιοριστικά, στοχευμένα και αναστρέψιμα μέτρα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην βλάπτουν τον πληθυσμό της Βενεζουέλας, τα βάσανα του οποίου θέλει να ανακουφίσει η ΕΕ», ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε δήλωσή τους που υιοθετήθηκε στη σύνοδο που είχαν χθες στις Βρυξέλλες.

«Δεν ήταν ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μίχαελ Ροτ.

«Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για να περιληφθούν κι άλλα άτομα στο πρόγραμμα των κυρώσεων, προκειμένου να μπορέσουν να αποφασιστούν επισήμως τα μέτρα τον Ιούνιο», διευκρίνισε.

Από το Καράκας, ο πρόεδρος Μαδούρο αντέδρασε έντονα επίσης χθες και ζήτησε από την ΕΕ «να σταματήσει να χώνει τη μύτη της» στις υποθέσεις της χώρας του.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί «έχουν την αναιδή πρόθεση να χώνουν την μύτη τους (...) και η Βενεζουέλα οφείλει να πει τώρα: ΕΕ στοπ στην παρέμβαση! Στοπ στον επεμβατισμό», υπογράμμισε μιλώντας ενώπιον των περιφερειαρχών και των δημάρχων της χώρας του.

Η ΕΕ είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις τον Ιανουάριο σε επτά αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την καταστολή των διαδηλώσεων που είχε διοργανώσει η αντιπολίτευση μεταξύ του Απριλίου και του Ιουλίου του 2017.

Σε αυτήν την λίστα αναμένεται τώρα να προστεθούν ακόμη περίπου δέκα μέλη της κυβέρνησης, αλλά αυτό θα οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο, καθώς θα πρέπει να γίνουν επαληθεύσεις για τη νομική ισχύ των κυρώσεων αυτών ώστε να μην μπορούν να αμφισβητηθούν στην δικαιοσύνη, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000_1AX3NH

Η άτυχη διαδηλώτρια χτυπήθηκε από αυτοκίνητο - Οι διαδηλωτές  μπλόκαραν αυτοκινητοδρόμους, οδικούς κόμβους και οργάνωσαν επιχειρήσεις ανοικτών διοδίων σε όλη τη Γαλλία  - Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων»  έχει την υποστήριξη του 73% των Γάλλων

8
20316947

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται καταιγίδες και οι αρχές ζητούν από τους πληγέντες  να εγκαταλείψουν τον χώρο στάθμευσης  που έχουν ως καταφύγιο - Στους 71 οι νεκροί και 1.011 οι αγνοούμενοι από τις φωτιές - Εντυπωσιακές φωτογραφίες της πυρκαγιάς από  τη NASA