Κιμ Γιονγκ Ουν: 150.000 Βορειοκορεάτες δουλεύουν σαν σκλάβοι στο εξωτερικό για να χρηματοδοτούν το πυρηνικό του πρόγραμμα

kim

Σοκάρει η έρευνα του BBC

Για να απολαμβάνει ο «ελέω θεού» ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και η οικογένειά του έναν πολυτελή τρόπο διαβίωσης αλλά και για να χρηματοδοτείται το πυρηνικό του πρόγραμμα, 150.000 εργάτες της απομονωμένης χώρας έχουν βρει δουλειά στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Πολωνία, όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Η αποκάλυψη έρχεται μετά από έρευνα του BBC, του οποίου οι δημοσιογράφοι ταξίδεψαν σε Ρωσία και Πολωνία και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με εργάτες από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίοι βέβαια έκαναν αποκαλύψεις στην κάμερα υπό καθεστώς ανωνυμίας και χωρίς να δείξουν τα πρόσωπά τους.

Στο Βλαδιβοστόκ ένας Βορειοκορεάτης εργάτης, του οποίου η φωνή καλύπτεται από φωνή ηθοποιού στο αποκαλυπτικό βίντεο, ακούγεται να λέει: «Αυτή την στιγμή τα πάντα πηγαίνουν (τα χρήματα) στον επικεφαλής». Όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά αν αυτός είναι Ρώσος εκείνος απαντά: «Όχι, είναι Βορειοκορεάτης».
North Korea's secret slave gangs - BBC News

Ένας άλλος εργάτης αποκαλύπτει ότι χιλιάδες εργάτες από τη Βόρεια Κορέα οφείλουν να πληρώσουν στο καθεστώς αυτό που ονομάζεται «καθήκον στο κόμμα» ή «επαναστατικό καθήκον». Πολλοί από αυτούς τους εργάτες ζουν και κοιμούνται στον χώρο της εργασίας τους για να μην χάνουν χρόνο από τη δουλειά τους. «Εδώ σου συμπεριφέρονται σαν να είσαι σκύλος. Υποχρεώνεσαι να τρως σκουπίδια και να ξεχάσεις ότι είσαι ανθρώπινο ον», αναφέρει ένας άλλος Βορειοκορεάτης που δουλεύει στο Βλαδιβοστόκ.

Στην Πολωνία εργάζονται περίπου 800 Βορειοκορεάτες σε ναυπηγεία ως συγκολλητές και εργάτες. Ένας Πολωνός φύλακας μιλά στους δημοσιογράφους του BBC που παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι εταιρείας προσλήψεων. «Εργάζονται εδώ και σε άλλες εταιρείες. Είναι σαν εμάς όταν είχαμε κομμουνισμό, ξέρετε, επειδή δεν τους επιτρέπεται να μιλήσουν», λέει ο Πολωνός φύλακας.

Στο ίδιο ναυπηγείο ένας επιστάτης από τη Βόρεια Κορέα εξηγεί πως ο οι εργάτες από την χώρα του δεν εργάζονται οκτώ ώρες την ημέρα όπως τους Πολωνούς, δουλεύουν χωρίς να κάνουν διάλειμμα, δεν πληρώνονται αν ζητήσουν άδεια και δεν έχουν ωράριο αλλά «δουλεύουν τόσο όσο χρειάζεται».

Στο ίδιο βίντεο ο Τάε Γιονγκ Χον, πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο, που αποστάτησε το 2016 και κατέφυγε στη Σεούλ, επιβεβαιώνει ότι οι εργάτες από τη Βόρεια Κορέα που δουλεύουν στο εξωτερικό χρηματοδοτούν την πολυτελή ζωή του Κιμ Γιονγκ Ουν, το πυρηνικό πρόγραμμα και τον στρατό της χώρας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας του 2016 περίπου το 4,3% των Βορειοκορεατών ζει σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας τόσο στη Βόρεια Κορέα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό ισοδυναμεί με 1.100.000 ανθρώπους σε μια χώρα με πληθυσμό άνω των 25 εκατομμυρίων.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

TARATATA

Εξυπνους πυραύλους. Τώρα !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης