Ουγγαρία: O Ορμπάν συνεχίζει την ρητορική του μίσους λέγοντας «στοπ» στους πρόσφυγες 

Ουγγαρία: O Ορμπάν συνεχίζει την ρητορική του μίσους λέγοντας «στοπ» στους πρόσφυγες 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σηκώνει τα... μανίκια για να ανανεώσει τη θητεία του στις εκλογές της Κυριακής - Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Όρμπαν θυμίζει Πούτιν και Ερντογάν

biktor-ormpan_054
Mε τη ρητορική του μίσους, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν σηκώνει τα μανίκια για να ανανεώσει την θητεία του στις εκλογές της 8ης Απριλίου, όπως προεξοφλούν οι δημοσκόποι. Λέγοντας «Στοπ στους μετανάστες και τους πρόσφυγες» ,ο Ορμπάν προκαλεί έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι με το μέρος του. Το λαϊκίστικο κόμμα «Fidesz» του πρωθυπουργού Ορμπάν διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του. Το κόμμα ελπίζει να ανακτήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, που απαιτείται για να κάνει συνταγματικές αλλαγές (έχασε τη λεγόμενη «υπερ-πλειοψηφία» το 2015). Για να το καταφέρει, ο Ορμπάν κάνει εκστρατεία πέρα από τα σύνορα απευθυνόμενος στους Ούγγρους πολίτες στις γύρω χώρες.

Το ακροδεξιό κόμμα «Jobbik» είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του κόμματος του Ορμπάν. Ορισμένοι αριστεροί που αγωνίζονται να απομακρύνουν τον Ορμπάν από την εξουσία υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι θα έπρεπε να συνεργαστούν μαζί του.

Το κόμμα Fidesz (Ουγγρική Ένωση Πολιτών) είναι σε συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες (KDNP) και βρίσκονται στην κυβέρνηση από το 2010. Ο 54χρονος Ορμπάν είχε βοηθήσει μαζί με άλλους στην ίδρυση του κόμματος Fidesz, το 1988 και ανέβηκε στην εξουσία ως πρωθυπουργός το 1998 μέχρι το 2002, ενώ εκλέχθηκε και πάλι πρωθυπουργός το 2010 μέχρι σήμερα.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η χώρα και ειδικά ο πρωθυπουργός Όρμπαν θυμίζει Πούτιν και Ερντογάν.

Κλείσιμο
Βαδίζοντας στα χνάρια της Ρωσίας και της Τουρκίας, έχει φιμώσει πολλά ΜΜΕ κι έχει επιβάλει περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και του λόγου. Εάν ο Ορμπάν ανανεώσει την θητεία του,αυτό σημαίνει περισσότερη κόντρα της πατρίδας του με τις Βρυξέλλες που ήδη έχουν κάνει αρκετές συστάσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του ειδικά σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, της Ελευθεροτυπίας καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης στις εκλογές είναι το μεταναστευτικό αφού η Ουγγαρία είναι στην καρδιά της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης από το 2015.Μόνο το 2015, 174,435 πρόσφυγες ή μετανάστες αιτήθηκαν άσυλο και τελικά μόνο οι 425 είχαν θετική απάντηση και τους χορηγήθηκε το άσυλο. Ο Ορμπάν έχει δεχθεί έντονη κριτική από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και από πολιτικούς εντός της Ουγγαρίας για την σκληρή μεταναστευτική του πολιτική αλλά και για τις ουκ ολίγες ρατσιστικές του δηλώσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης