Σλοβακία: Νέα κυβέρνηση μετά την πρωτοφανή πολιτική κρίση για το θάνατο δημοσιογράφου

Σλοβακία: Νέα κυβέρνηση μετά την πρωτοφανή πολιτική κρίση για το θάνατο δημοσιογράφου

Στόχος του προέδρου είναι να αλλάξει το πολιτικό κλίμα – Αναμένεται αντικατάσταση της ηγεσίας της αστυνομίας – Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο 

Νέο κυβερνητικό σχήμα διαθέτει από σήμερα η Σλοβακία, με τον πρόεδρο της χώρας, Αντρέι Κίσκα να επιχειρεί να δώσει τέλος στην πρωτοφανή πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ. 

Η δολοφονία του δημοσιογράφου προκάλεσε τις μαζικότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων τριών δεκαετιών, καθώς και την παραίτηση του βετεράνου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο. 

Νέος πρωθυπουργός ορίστηκε ο 42χρονος Πέτερ Πελεγκρίνι, επιλογή του κυβερνώντος κόμματος Smer, που επιδιώκει να διατηρήσει την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Πελεγκρίνι κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.    

Υπουργός Εξωτερικών διορίστηκε ο μέχρι τώρα υπουργός Υγείας Τόμας Ντράκερ, ο οποίος θα αναλάβει να διασφαλίσει ότι η έρευνα για τη δολοφονία του Κούτσιακ θα είναι ανεξάρτητη. Ο πρόεδρος Κίσκα συμφώνησε μαζί του στην ανάγκη αντικατάστασης της ηγεσίας της  εθνικής αστυνομίας.

Ο Κίσκα είχε απορρίψει την αρχική πρόταση του Πελεγκρίνι για το πρόσωπο που θα αναλάμβανε υπουργός Εσωτερικών, ζητώντας άλλη υποψηφιότητα, κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκε ο Πελεγκρίνι.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους 

Στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους ζητώντας νέα κυβέρνηση και μια δίκαιη έρευνα για τη δολοφονία τον περασμένο μήνα του 27χρονου δημοσιογράφου, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς όπου εμπλέκονταν επιχειρηματίες με πολιτικές διασυνδέσεις.

Δυσπιστία των Σλοβάκων στο νέο σχήμα 

Πολλοί Σλοβάκοι δεν πιστεύουν ότι ο Πελεγκρίνι, ο οποίος είναι προσωπική επιλογή του Φίτσο, και ο Ντράκερ θα διασφαλίσουν μια δίκαιη έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, όσο παραμένει στην εξουσία το κόμμα Smer, το οποίο υπήρξε συχνά στόχος της έρευνας του δημοσιογράφου. Διοργανωτές των διαδηλώσεων προγραμματίζουν μια ακόμη για αύριο Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

queen

Το καινούριο μαύρο Freelander μεταφέρθηκε σήμερα με φορτηγό στο Σάντριγχαμ - Πολλοί θεωρούν ότι  μπορούσε να είχε προσαχθεί ή να να επιστρέψει το δίπλωμά του κάτι που δεν συνέβη - Χαμός στο Twitter

20583695

Αγώνας δρόμου από τους διασώστες - Το παιδάκι έπεσε την Κυριακή σε πηγάδι 25 εκατοστών διαμέτρου και 100 μέτρων βάθους - Ετοιμάζονται για τη διάνοιξη μιας σήραγγας ώστε να φθάσουν το αγοράκι

2
faratz

«Η πλευρά που υποστηρίζει την παραμονή έχει καλή χρηματοδότηση, καλή οργάνωση. Ετοιμάζονται για άλλο δημοψήφισμα (...) αδιαφορώντας για τους Ευρωσκεπτικιστές που λένε να μην γίνει», πρόσθεσε