Αφρίν: Άμαχοι χρησιμοποιούνται σαν «ανθρώπινες ασπίδες» από τους Κούρδους

Αφρίν: Άμαχοι χρησιμοποιούνται σαν «ανθρώπινες ασπίδες» από τους Κούρδους

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι άμαχοι... να σκοτωθούν να τραυματιστούν, να πολιορκηθούν, να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες ή να εκτοπιστούν λόγω των μαχών», δηλώνει εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στο Αφρίν, στον κουρδικό θύλακο της βορειοδυτικής Συρίας, εμποδίζονται να φύγουν από τις κουρδικές δυνάμεις και χρησιμοποιούνται σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

«Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ραβίνα Σαμντασάνι, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι άμαχοι -που έχουν εγκλωβιστεί- να σκοτωθούν να τραυματιστούν, να πολιορκηθούν, να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες ή να εκτοπιστούν λόγω των μαχών», είπε.

Ο τουρκικός στρατός, με την υποστήριξη Σύρων ανταρτών, έχει εξαπολύσει από τις 20 Ιανουαρίου επίθεση για να εκδιώξει από το Αφρίν και τη μεθόριό του τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Αυτή η κουρδική οργάνωση που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, είναι σύμμαχος της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Η πόλη Αφρίν έχει σχεδόν περικυκλωθεί, με την εξαίρεση ενός μοναδικού διαδρόμου που χρησιμοποιείται από αμάχους που φεύγουν κατά χιλιάδες κατευθυνόμενοι προς περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς. Περισσότεροι από 30.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Αφρίν από την Τετάρτη (προχθές), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Άγκυρα αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους, όμως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον 245 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης.

Η Σαμντασάνι εξήγησε πως η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε «πολύ ανησυχητικές αναφορές (...) για θανάτους και τραυματισμούς», καθώς οι αεροπορικές επιδρομές και τα χερσαία πλήγματα συνεχίζονται, «καθώς και αναφορές ότι οι κουρδικές δυνάμεις εμποδίζουν τους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη Αφρίν».

«Λάβαμε αναφορές ότι μόνο οι άμαχοι που έχουν επαφές στην κουρδική αρχή ή στις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις μπόρεσαν να φύγουν», είπε.

«Αλλά ακόμη κι αν φύγουν, έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλους κινδύνους (...) και πρέπει να δωροδοκήσουν όταν φθάσουν σε έδαφος που ελέγχεται από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Αν δεν μπορούν να πληρώσουν, πρέπει να γυρίσουν πίσω», είπε.

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι άμαχοι (...) χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες», επέμεινε.

«Οι άμαχοι μάς γνωστοποίησαν τις σοβαρές ανησυχίες τους για την ασφάλειά τους, κυρίως επειδή μαχητές έχουν τοποθετήσει εκτοξευτήρες ρουκετών σε περιοχές κατοικιών», είπε ακόμη η εκπρόσωπος.

«Υπάρχει επίσης σοβαρή έλλειψη νερού λόγω της καταστροφής, όπως μας είπαν, ενός αντλιοστασίου καθώς και του ελέγχου άλλων πηγών νερού από τις τουρκικές δυνάμεις», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Ναι ε

Τώρα ανθρώπινες ασπίδες.Πιο πριν με τον Ασαντ αθώα θύματα βομβαρδισμών. Διαλέχτε ένα από τα δύο να λέτε εκεί στον ΟΗΕ.Μας μπερδέψατε.

ποιος θα ζήλευε τον Σουλτάνο;

Πρόκειται για παγκόσμια αλητεία. Βλέπουν τον τούρκο στα πρόθυρα νέας γενοκτονίας και δεν κουνούν το μικρό τους δαχτυλάκι. Τους μάγεψε προφανώς ο Σουλτάνος. το πρώτο βήμα έγινε. Γενοκτονία μέσο ληψιδρείας. Ο μόνος που θα ζήλευε τον Σουλτάνο σήμερα θα ήταν ο Χίτλερ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

siria-prosfiges

Η ήττα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και η ανακατάληψη του μεγαλύτερου μέρους των εδαφών της χώρας από το καθεστώς Άσαντ ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή πολλών σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, σύμφωνα με την DW