Συρία: Σήμερα συμπληρώνονται επτά χρόνια πολέμου

Συρία: Σήμερα συμπληρώνονται επτά χρόνια πολέμου


Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί και εκατομμύρια εκτοπισμένοι ο τραγικός απολογισμός – Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην ένοπλη σύγκρουση

Στον όγδοο χρόνο συγκρούσεων μπαίνει από σήμερα η Συρία, που μετά από πολυετή πόλεμο βρίσκεται πλέον στο χείλος της καταστροφής. 

Ο πόλεμος, στον οποίο ενεπλάκησαν πολλές πλευρές έχει ως αποτέλεσμα πάνω από 350.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους και πρόσφυγες. 

Όλα ξεκίνησαν από την αιματηρή καταστολή διαμαρτυρίας από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, στις 15 Μαρτίου 2011, που προκάλεσε εμφύλια σύρραξη. Έκτοτε, η χώρα αναδείχθηκε σε πεδίο μάχης οργανώσεων τζιχαντιστών, ενώ παρενέβησαν και ξένες δυνάμεις. 

Όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο της «Αραβικής Άνοιξης»


Το κύμα διαμαρτυρίας που ξέσπασε στις 15 Μαρτίου 2011, θεωρήθηκε μέρος της «Αραβικής Άνοιξης». Οι πρώτες μικρές διαδηλώσεις έγιναν στη Δαμασκό, όμως κατεστάλησαν με τη βία από το καθεστώς του Άσαντ, που διαδέχθηκε τον πατέρα του το 2000. 

Διαφορετική ήταν η εικόνα στη νότια Συρία, στην Ντεραά, όπου το κίνημα πήρε έκταση, με το καθεστώς να καταγγέλλει «ένοπλη εξέγερση σαλαφιστικών οργανώσεων».

Τον Ιούλιο, ένας συνταγματάρχης που κατέφυγε στην Τουρκία ίδρυσε τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, στον οποίο μετέχουν πολίτες που πήραν όπλα και στρατιωτικοί λιποτάκτες. 


Ένα χρόνο μετά, το καθεστώς πήρε τον έλεγχο της Χομς


Τον Μάρτιο του 2012, ο στρατός, μετά από ένα μήνα βομβαρδισμών, κατάφερε να ανακτήσει τη Χομς, που θεωρούνταν το προπύργιο των ανταρτών. Παρόμοιες επιχειρήσεις έγιναν στη Χάμα. 

Τον Ιούλιο, οι αντάρτες προσπάθησαν να καταλάβουν τη Δαμασκό. Αν και η κυβέρνηση διατήρησε τον έλεγχό της στην πρωτεύουσα, άλλες περιοχές στα περίχωρα πέρασαν στους αντικαθεστωτικούς. 

Από το 2013, ελικόπτερα και αεροπλάνα του καθεστώτος εκτοξεύουν βαρέλια με εκρηκτικά εναντίον των ανταρτοκρατούμενων θυλάκων.

Χεζμπολάχ και Ιράν στήριξαν τον Άσαντ 

Τον Απρίλιο του 2013, η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ παραδέχθηκε ότι μαχητές της πολέμησαν στο πλευρό του Ασάντ, που προέρχεται από τη μειονότητα των αλεβιτών. Θα στείλει χιλιάδες μαχητές για να πολεμήσουν στο πλευρό της Δαμασκού.

Πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη του καθεστώτος παρείχε το σιιτικό Ιράν, στέλνοντας «στρατιωτικούς συμβούλους» και «εθελοντές» Ιρανούς, αλλά και Αφγανούς και Πακιστανούς, για να συνδράμουν τον συριακό στρατό.


Χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό 

Στις 21 Αυγούστου 2013, χημική επίθεση, την οποία φέρεται να πραγματοποίησε το καθεστώς σε δύο ανταρτοκρατούμενες περιοχές κοντά στη Δαμασκό, προκαλεί περισσότερους από 1.400 θανάτους.

 Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε πει ότι η χρήση χημικών όπλων θα παραβίαζε μια «κόκκινη γραμμή», αποφασίζει την τελευταία στιγμή να μην προχωρήσει σε τιμωρητικά πλήγματα, επισφραγίζοντας με τη Ρωσία μια συμφωνία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Αν και το καθεστώς διαψεύδει, πολλές φορές έχει καταγγελθεί για χρήση χημικών όπλων. 

Τον Απρίλιο του 2017, επίθεση με αέριο σαρίν προκάλεσε πάνω από 80 θανάτους στην Χαν Σεϊχούν, στα βορειοδυτικά της χώρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε επίθεση σε αεροπορική βάση του καθεστώτος.

Το ISIS ανακηρύσσει «χαλιφάτο» σε συριακά και ιρακινά εδάφη 

Τον Ιανουάριο του 2014, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) καταλαμβάνει τη Ράκα στα βόρεια. Η πόλη γίνεται το κυριότερο προπύργιό της. Τον Ιούνιο, το ΙΚ ανακηρύσσει ένα «χαλιφάτο» στα εδάφη που κατέκτησε στο Ιράκ και στη Συρία. Παράλληλα, καταστρέφει σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία στην Παλμύρα. 

Το ISIS προκάλεσε παρέμβαση ενός διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. 

Τον Οκτώβριο του 2017, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια αραβο-κουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από τον συνασπισμό, καταλαμβάνει τη Ράκα έπειτα από πολύμηνες μάχες. Το ISIS έχασε το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε κατακτήσει. 


Πούτιν στηρίζει Άσαντ 

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, η Ρωσία ξεκινά μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων σε υποστήριξη των κυβερνητικών στρατευμάτων που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες απέναντι στους αντάρτες και στους τζιχαντιστές.

Η αποφασιστική υποστήριξη των Ρώσων θα αποδειχθεί «σωτήρια» για τον Σύρο πρόεδρο. Και η εξέγερση, που έχει ήδη υπονομευθεί από τις αντιπαλότητες ανάμεσα στην Ντόχα και στο Ριάντ --που υποστηρίζουν διαφορετικές ομάδες ανταρτών-- θα υποστεί τη μία μετά την άλλη υποχώρηση, χάνοντας κυρίως το Χαλέπι τον Δεκέμβριο του 2016.

Τον Ιανουάριο του 2017, η Μόσχα, μαζί με την Τεχεράνη και την Άγκυρα, που υποστηρίζει τους αντάρτες, γίνεται ανάδοχος των συνομιλιών στην Αστάνα (Καζακστάν), χωρίς τη συμμετοχή της Ουάσινγκτον, ανάμεσα σε εκπροσώπους του καθεστώτος και ομάδες ανταρτών.


Στήριξη στον Άσαντ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Η Τουρκία επεμβαίνει στο Αφρίν 

Στις 20 Ιανουαρίου 2018, η Τουρκία εξαπολύει από κοινού με Σύρους αντάρτες επίθεση κατά του καντονιού Αφρίν (βορειοδυτικά), με σκοπό να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ραχοκοκαλιά των FDS.

Η Άγκυρα, που φοβάται μήπως ξεκινήσει η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά της, θεωρεί πως αυτή η πολιτοφυλακή είναι ένα παρακλάδι στη Συρία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που πραγματοποιεί ανταρτοπόλεμο στη νοτιοανατολική Τουρκία εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.


Μικρά παιδιά ανάμεσα στους αμάχους που είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν σοβαρά στην ανατολική Γούτα


Πάνω από 1.220 θάνατοι στην ανατολική Γούτα 

Στις 18 Φεβρουαρίου, το καθεστώς εξαπολύει αεροπορική, την οποία ακολουθεί χερσαία, επίθεση πρωτοφανούς έντασης στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα ανατολική Γούτα.

Η εκστρατεία, που αποσκοπεί στην ανακατάληψη του συνόλου αυτού του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στα περίχωρα της πρωτεύουσας, έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1.220 θανάτους αμάχων.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Υπάρχουν και χειρότερα

8 χρόνια μνημονίων

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Trump-grothies

Βάσει της σύνοψης των συμπερασμάτων της έρευνας, δεν βρέθηκαν επιβαρυντικά στοιχεία για συνωμοσία της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία το 2016 

tur8

Ο Μετίν Τοπούζ εργαζόταν  στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη - Οι τουρκικές αρχές τον θεωρούν ύποπτο ότι συνδέεται με την κίνηση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν