Βίντεο: Ο Ερντογάν πέρασε ακόμα ένα... δικτατορικό νόμο και η τουρκική βουλή έγινε αρένα

Βίντεο: Ο Ερντογάν πέρασε ακόμα ένα... δικτατορικό νόμο και η τουρκική βουλή έγινε αρένα

Ο Μουσά Τσαμ, αντιπρόεδρος του CHP έκανε δηλώσεις όταν κινήθηκαν εναντίον του οι βουλευτές του MHP, καθώς είχε προσβάλει τον πρόεδρο του κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα νόμο που αναθεωρεί τις εκλογικές ρυθμίσεις, ψηφίζοντας ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο μπορεί, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, να επιτρέψει τη νοθεία και να θέσει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών το 2019.

Μετά την ανακοίνωση από την αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Αϊσέ Νουρ Μπαχτσεκαπιλί του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ξέσπασε αντιπαράθεση ανάμεσα στους εθνικιστές βουλευτές και αυτούς από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ορισμένοι βουλευτές αντήλλαξαν γροθιές, άρχισαν να σπρώχνονται και να κυνηγιούνται μέσα στην αίθουσα.

Ο Μουσά Τσαμ, αντιπρόεδρος του CHP έκανε δηλώσεις όταν κινήθηκαν εναντίον του οι βουλευτές του MHP, καθώς είχε προσβάλει τον πρόεδρο του κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν χαρακτηριστικές, με πολλές «ψιλές» να πέφτουν εκατέρωθεν, πριν ο Τσαμ φυγαδευτεί από την αίθουσα, σε μία δραματική για την Τουρκία νύχτα.

Η νομοθεσία αυτή επιτρέπει επισήμως τη δημιουργία εκλογικών συμμαχιών, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ένωση ανάμεσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των εθνικιστών συμμάχων του.

Ο νόμος αυτός αναμενόταν ευρέως ότι θα περάσει, δεδομένης της υποστήριξής του από το AKP και το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Ωστόσο επικριτές της κυβέρνησης έχουν σημάνει συναγερμό για αυτόν.

Ο νόμος αυτός εξουσιοδοτεί την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή να συγχωνεύει εκλογικές περιφέρειες και να μετακινεί τις κάλπες σε άλλες περιοχές. Οι κάλπες θα γίνονται δεκτές χωρίς την σφραγίδα της τοπικής εκλογικής επιτροπής, οριστικοποιώντας απόφαση που είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια του περσινού δημοψηφίσματος, η οποία είχε προκαλέσει την κατακραυγή των επικριτών της κυβέρνησης, όπως και ανησυχία μεταξύ των παρατηρητών των εκλογών.

Βάσει του νόμου αυτού θα επιτρέπεται επίσης στα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να μπαίνουν στα εκλογικά τμήματα όταν θα καλούνται από έναν ψηφοφόρο, σε ένα μέτρο το οποίο θα επιτρέψει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να εξαλειφθεί ο εκφοβισμός από το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έχουν δηλώσει ότι η παρουσία μελών των δυνάμεων ασφαλείας στα εκλογικά τμήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταστεί λιγότερο διαφανής η διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχει επίσης αντιδράσει λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αφαίρεση των καλπών από τις περιοχές στις οποίες έχει μεγάλη υποστήριξη.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Ργηξκ

Και γιατι ειναι δικτατορικος νομος ρε θεμα μπορεις να μου εξηγησεις? Επειδη θα μπορεσουν τα κομματα να κανουν συμμαχιες πριν τις εκλογες? Αφου πισω απο πορτες ολοι κανουν συμμαχιες τωρα θα κανουν με το νομο!

Διάβασε όλο το αρθρο

Μπορείς παικταρά μου. Μην κάθεσαι στην πρώτη πρόταση...

jo

μετράει μέρες ο Μογγόλος ...

...

Και ο Χίτλερ κάπως έτσι έκανε.

Beer

Άντε και στα δικά μας..

ποιες

δικαιες εκλογες???ο σουλτανος θα φθγει απ την εξουσια μονο ξαπλωτος.

δαναος

παλαιοκρατος

Panos

...μόλις βγουν τα όπλα στην τούρκικη βουλή.....

Chris

Πρέπει να κάνουμε βρώμικο πόλεμο στην Τουρκία και να κινησουμε τα νήματα για διάσπαση αυτού του μογγολικου κατασκεύασματος. Ας προκρινουμε να μπει στην ΕΕ μόνο το κομμάτι της ανατολικής Θράκης και η Πόλη. Θα ξεχάσουν τον ερντογαν σε μια ώρα όλοι και θα ξεσηκωθεί ο κόσμος εναντίον του και όχι ενάντια στον αδελφό ελληνικό λαό.

Costas

Πρώτη φορά βλέπω να θέλει κάποιος να προσφέρει δούρειο ίππο ο οποίος μάλιστα θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του!!! Μάλλον για ηθελημένη βλακεία πρόκειται.

Kostas

Είναι αντάλλαξαν και όχι αντήλλαξαν.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΡΜΑΚΙΔΗΣ

Και το /αντήλλαξαν/ σωστό είναι. Είναι παλαιότερος τύπος.

Κωστας

Θελει ο δικτατωρ να κρυφτει κι η χαρα δεν τον αφήνει!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

DxC3KRwVAAAccC0

Ο αναπληρωτής προσωπάρχης της προέδρου της Βουλής αποκάλυψε ότι το ταξίδι της Πελόζι που ανέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ είχε σκοπό την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής στα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν