Σλοβακία: Παραιτήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών για την δολοφονία του δημοσιογράφου

Σλοβακία: Παραιτήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών για την δολοφονία του δημοσιογράφου

Η παραίτηση του Κάλινακ, στενότατου πολιτικού συμμάχου του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, κλονίζει τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Κάλινακ εν μέσω του εθνικής κατακραυγής για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιαν Κούστσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του. 

Η παραίτηση του  Κάλινακ, στενότατου πολιτικού συμμάχου του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, κλονίζει τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνηση.

««Είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η σταθερότητα, επομένως αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών», δήλωσε ο Κάλινακ.


Την περασμένη Παρασκευή στη Σλοβακία πραγματοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια από την εποχή των αντικουμουνιστικών διαδηλώσεων του 1989, με τους διαδηλωτές να καλούν σε παραίτηση την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φίτσο.  Οι σλοβακικές αρχές εκτιμούν ότι 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα.

Ο Κάλινακ ήταν ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος Σμερ του Φίτσο. Μετά την παραίτηση Κάλινακ ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να εξετάσει τις κινήσεις του, εν μέσω της ολοένα αυξανόμενης λαϊκής οργής.

Μία βαθιά διχασμένη χώρα

Ο Σλοβάκος ερευνητικός δημοσιογράφος, Γιαν Κούτσιακ, και η αρραβωνιαστικιά του βρέθηκαν δολοφονημένοι στο σπίτι τους, στις 25 Φεβρουαρίου. Η αστυνομία εκτιμά  ότι η δολοφονία σχετίζεται με μία ανολοκλήρωτη έρευνα του Κούτσιακ για συνδέσμους υψηλών πολιτικών προσώπων με την ιταλική Μαφία. 

Αν και η κυβέρνηση έχει απορρίψει τους οποιουσδήποτε δεσμούς μεταξύ δύο συνεργατών του Φίτσο με την Μαφία μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ωστόσο όλη αυτή η αποκάλυψη έχει προκαλέσει πλήγμα στην αξιοπιστία του. 

Αντιπροσωπεία της ΕΕ που επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη χώρα εξέφρασε την ανησυχία της για την τεταμένη  κατάσταση στη χώρα. «Βρήκαμε μία βαθιά διχασμένη χώρα σχεδόν τραυματισμένη«», δήλωσε ο Ίνγκεμποργκ Γκρέσλε, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου

Την ίδια στιγμή, ο Σλοβάκος πρόεδρος, Αντρέι Κίσκα, ένας από τους πολιτικούς αντιπάλους του Φίτσο τόνισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μία κρίση εμπιστοσύνης και η κυβέρνηση οφείλει να κάνει περισσότερα για την αποκατάστασή της.

Σημειώνεται, ότι στον απόηχο της δολοφονίας Κούτσιακ έχει παραιτηθεί και ο υπουργός Πολιτισμού

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

monkey

«Πετούσαν πέτρες στη μαϊμού για να την αναγκάσουν να αφήσει το μωρό, αλλά αυτή το εγκατέλειψε αφού πρώτα του επιτέθηκε στο πρόσωπο» αναφέρει ο αστυνομικός

5a9568f361361f1c180e8385

«Δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση», είπε, και πρόσθεσε πως είχε μιλήσει πέντε ή έξι φορές στον Γκιουλέν και πως δικάζεται για τα κείμενα που έγραφε