Ιράκ: Αμερικανικά άρματα μάχης στα «χέρια» φιλοϊρανών παραστρατιωτικών

Ιράκ: Αμερικανικά άρματα μάχης στα «χέρια» φιλοϊρανών παραστρατιωτικών

«Ανακαλύψαμε ότι επανειλημμένα, εξοπλισμός αμερικανικής προέλευσης... περιήλθε στην κατοχή ορισμένων μονάδων των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης», δήλωσε ο Έρικ Παχόν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου

Αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Abrams του ιρακινού στρατού χρησιμοποιήθηκαν από παραστρατιωτικούς προσκείμενους στο Ιράν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ, ανέφερε την Παρασκευή το αμερικανικό Πεντάγωνο, τονίζοντας πως κατόπιν τα βαριά άρματα επιστράφηκαν στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

«Tα άρματα μάχης Abrams M1 πωλήθηκαν στην ιρακινή κυβέρνηση τα τελευταία δέκα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος πωλήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού» που χειρίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Έρικ Παχόν.

Βάσει της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, αυτά τα άρματα μάχης δεν έπρεπε να χρησιμοποιούνται παρά μόνο από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, αλλά «ανακαλύψαμε ότι επανειλημμένα, εξοπλισμός αμερικανικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων Έιμπραμς, περιήλθαν στην κατοχή ορισμένων μονάδων των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης», συμπλήρωσε ο Παχόν.

Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, ή Χασντ αλ Σαάμπι, είναι παραστρατιωτικές μονάδες που συγκροτούν κυρίως σιίτες προσκείμενοι στην Τεχεράνη. Οι μονάδες αυτές διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού εναντίον του ΙΚ.

Το ιρακινό κοινοβούλιο, που θεωρεί ότι οι μονάδες αυτές αποτελούν «θεσμό του κράτους», και δρουν «εντός του πλαισίου του Συντάγματος» του Ιράκ, ενέκρινε διά ψηφοφορίας την ένταξή τους στις τακτικές δυνάμεις. Αλλά η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την επιρροή της Τεχεράνης στις μονάδες αυτές.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε όλες τις δυνάμεις που έχουν λάβει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό (...) για να εξασφαλίσουμε ότι αυτός ο εξοπλισμός παραμένει στην κατοχή του καθορισμένου χρήστη του», είπε ο Παχόν. «Όλα τα άρματα μάχης παραδόθηκαν πρόσφατα ξανά στον ιρακινό στρατό», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Εξάλλου ο Παχόν διέψευσε πληροφορίες ότι η βιομηχανία που κατασκευάζει τα άρματα Έιμπραμς, η General Dynamics, ανέστειλε τη σύμβαση συντήρησης των ιρακινών αρμάτων μάχης. «Το πρόγραμμα συντήρησης των αρμάτων Έιμπραμς του ιρακινού στρατού παραμένει σε ισχύ», διευκρίνισε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Qaradawi

Παρότι παρουσιάζεται ως «οδηγός» που βοηθά τους Μουσουλμάνους να τηρούν τους κανόνες του Ισλάμ, οι επικριτές της εφαρμογής λένε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο ριζοσπαστικοποίησης

erdogan_ar

Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος - Για τους S-400 δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, είπε ακόμα

boris43

Την ώρα που στη Βρετανία έχει ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος για το αν θα πρέπει οι πολιτικοί όπως o Μπόρις Τζόνσον να αποκαλύπτουν την προσωπική τους ζωή, ο ίδιος προτίμησε να μιλήσει για το Brexi

000_1HT2KG

Το Bloomberg μετέδωσε σήμερα ότι ο Τραμπ αναφέρθηκε πρόσφατα, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησής του, στο ενδεχόμενο να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διμερή αμυντική συνθήκη με την Ιαπωνία

ipa98

Δικηγόροι δήλωσαν ότι είδαν περισσότερα από 300 παιδιά να κρατούνται σε άθλιες συνθήκες και να είναι «πολύ παραμελημένα» - «Ήταν κλεισμένα σε αυτά τα φρικτά κελιά, όπου υπάρχει μία ανοικτή τουαλέτα στη μέση του δωματίου και εκεί τρώνε και κοιμούνται»